28.3.12

Δυνατότητα νομοθέτησης σε ευρωπαίους πολίτες με 1 εκατ. υπογραφές!...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκαινιάσει την επόμενη εβδομάδα νέο μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στους πολίτες της να προτείνουν νέες νομοθεσίες με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτιρείου Reuters, το νέο ...πρόγραμμα της ΕΕ ξεκινάει από 1η Απριλίου υπό τον τίτλο «πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών». Βάσει του προγράμματος η ΕΕ υποχρεούται να εξετάζει το ενδεχόμενο νομοθετικών προτάσεων που έχουν επαρκείς υπογραφές και τη στήριξη τουλάχιστον επτά από τα 27 κράτη μέλη.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να καταστήσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών πιο δημοκρατική. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών κατηγορεί τους θεσμούς της ΕΕ για σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα.

«Το νέο αυτό δικαίωμα θα ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Maroš Šefčovič, εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

Όχι μόνο θα μεταφέρει αιτήματα ευρωπαίων απευθείας στις Βρυξέλλες, αλλά θα αποτελεί και αφορμή για συζητήσεις μεταξύ πολιτών διαφορετικών χωρών της Ένωσης, πάνω σε κοινά ευρωπαϊκά θέματα».

Πάγιο πρόβλημα υπήρξε ανέκαθεν η επικοινωνία των Βρυξελλών με τους 500 εκατ. κατοίκους της, οι οποίοι νιώθουν πολύ πιο κοντά με τους εθνικούς τους αντιπροσώπους.

Από το 1979, έτος ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έως και σήμερα, το ενδιαφέρον των πολιτών της ΕΕ για τα ευρωπαϊκά θέματα έχει πάρει την κατιούσα.

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές το 2009, μόλις το 43% του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης πήγε να ψηφίσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: