1.2.12

«Πούτιν, φύγε» γράφει γιγάντιο πανό που αναρτήθηκε απέναντι από το Κρεμλίνο...


Ένα τεράστιο κιτρινόμαυρο πανό με τη φράση «Πούτιν, φύγε» και το πρόσωπό του καλυμμένο με ένα Χ ανάρτησαν αντίπαλοι του Ρώσου απέναντι από το Κρεμλίνο σε μία παράτολμη επίδειξη της ... άρνησής τους να τον δουν να επιστρέφει στη ρωσική προεδρία. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Πούτιν αναγνωρίζει πως μπορεί να μην έχει αρκετή υποστήριξη για να αποσπάσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο στις κάλπες του Μαρτίου, ενώ μόνο ένας στους δύο Ρώσους θεωρεί ότι οι εκλογές θα είναι διαφανείς.
Το πανό, που αναρτήθηκε στην οροφή επταώροφου κτιρίου αντικριστά από το Κρεμλίνο, απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την αστυνομία και το περιστατικό ερευνάται, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών της Μόσχας.

Διαδηλώσεις και φωνές που καλούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει τη Ρωσία έχουν κατακλύσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα μετά τις αμφιλεγόμενες βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες η παράταξή του, Ενωμένη Ρωσία, κατηγορήθηκε για νοθεία.

Ωστόσο, το πανό που είχε το λογότυπο του αντιπολιτευόμενου κινήματος Αλληλεγγύη, είναι μία από τις ελάχιστες ηχηρές εκδηλώσεις αμφισβήτησής του τόσο κοντά στο Κρεμλίνο από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στην προεδρία της Ρωσίας το 2000.

«Πιστεύουμε ότι 12 χρόνια κάτω από την κυριαρχία του Πούτιν είναι υπερ-αρκετά» δήλωσε ο Πάβελ Γελιζάροφ, ακτιβιστής της Αλληλεγγύης. Ο Ιλία Γιασίν, εκ των ηγετών του κινήματος, ανέφερε πως το πανό αναρτήθηκε απέναντι από το Κρεμλίνο γιατί «ο Πούτιν ήταν και παραμένει το αφεντικό του Κρεμλίνου».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξόργισε τη μεσαία τάξη των Ρώσων που αγωνιούν για αλλαγή όταν ανακοίνωσε επίσημα το Σεπτέμβριο την πρόθεσή του να επιστρέψει στο Κρεμλίνο, σε μία εναλλαγή θέσεων με τον νυν πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως θα κερδίσει τελικά μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία παρά την πτώση στη δημοτικότητά του και τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η Ρωσία από την έναρξη της προεδρίας του, οι οποίες θα συνεχιστούν το Σάββατο με μεγάλη πορεία στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Πούτιν έχει υποσχεθεί περιορισμένες πολιτικές παραχωρήσεις, αλλά κατά καιρούς έχει γελοιοποιήσει τους διαδηλωτές και έχει κατηγορήσει τους ηγέτες τους ότι βρίσκονται στο... μισθολόγιο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως ενδέχεται να μην αποσπάσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου. Προειδοποίησε πως ένας δεύτερος γύρος θα αποτελέσει «πηγή αποσταθεροποίησης», είπε ωστόσο «πως δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό» σε μία δεύτερη αναμέτρηση και είναι έτοιμος γι' αυτήν.

«Ένας δεύτερος γύρος είναι δυνατός σύμφωνα με τη νομοθεσία μας [...] καταλαβαίνω, και πιστεύω ότι το καταλαβαίνετε κι εσείς, πως ένας δεύτερος γύρος θα σημάνει ότι θα παραταθεί μια μορφή μάχης και συνεπώς μια κάποια αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασής μας» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Όμως δεν υπάρχει τίποτε τρομακτικό σ' αυτό, είμαι έτοιμος, και αν χρειαστεί θα εργαστούμε για το δεύτερο γύρο» συμπλήρωσε.

Απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθούν στις 4 Μαρτίου ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Πρόχοροφ, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ του Κομμουνστικού Κόμματος, ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι και ο αρχηγός του κόμματος Δίκαιη Ρωσία Σεργκέι Μιρόνοφ.

Εν τω μεταξύ, μόνο το 49% των Ρώσων θεωρεί ότι οι προεδρικές εκλογές θα είναι «έντιμες» στο σύνολό τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κέντρου Lecada, που πρόσκειται στη ρωσική αντιπολίτευση, και διενεργήθηκε σε δείγμα 1.600 Ρώσων κατά το διάστημα από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου.

Η ίδια δημοσκόπηση έχει αντίστοιχα αποτελέσματα και για τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Πούτιν και οι οποίες προκάλεσαν άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης στη Ρωσία.

Η ρωσική αντιπολίτευση οργανώνει το Σάββατο διαδήλωση στη Μόσχα υπέρ της διεξαγωγής έντιμων εκλογών, ενώ φιλοκυβερνητικές οργανώσεις προετοιμάζουν επίσης διαδήλωση την ίδια ημέρα στη ρωσική πρωτεύουσα.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: