1.2.12

Τέμενος των Αθηνών: μετά τις εκλογές η δημοπράτησή του...


Απροθυμία να εγκρίνει την τελική δημοπράτηση της κατασκευής του Ισλαμικού Τεμένους των Αθηνών φαίνεται να επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, καθώς ο κ. Μ. Βορίδης δεν θεωρεί ως πολιτική προτεραιότητα την ανέγερσή του, παρόλο που όλα είναι έτοιμα γι' αυτήν ήδη από... τον Δεκέμβριο του 2011.
Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την πληροφορία ότι ο κ. Βορίδης έκανε γνωστή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλο την αντίθεσή του στο να βάλει την υπογραφή του για την δημοπράτηση του Τεμένους, όμως αρκούνται να επισημάνουν ότι η κατασκευή του δεν συνιστά πολιτική προτεραιότητα για το υπουργείο.

Έτσι, καθίσταται βέβαιο ότι η εκ του νόμου υποχρέωση της δημιουργίας του θα βαρύνει τον επόμενο πολιτικό που θα πάρει τη σκυτάλη του υπουργείου Υποδομών, όταν η εν λόγω διαδοχή λάβει χώρα, προφανώς μετά τις εκλογές.

Η ανέγερση του Τεμένους στον Ελαιώνα προβλέπεται από πρόσφατο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά την επεξεργασία του οποίου, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ψήφισαν κατά της κατασκευής του. Στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη προ μηνών στη Βουλή, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «η Ελληνική κοινωνία βλέπει με τεράστια καχυποψία και αντίρρηση αυτό το εγχείρημα», παρέπεμπε, δε, σε ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΑΣΕ «που αναγνωρίζει επιθέσεις εναντίον των χριστιανών και των εκκλησιών και καλεί τα κράτη να λάβουν μέτρα για την προστασία πλέον των χριστιανών».

Αναρμόδιο δηλώνει το Υπ. Παιδείας

Στο μεταξύ, είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημ. Παπαδημούλη, το - αρμόδιο για τα θρησκεύματα - υπουργείο Παιδείας δηλώνει πλέον αναρμόδιο.

«Η μελέτη για την εγκατάσταση και την κατασκευή του Τεμένους για λογαριασμό του Δημοσίου θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κτιριακών (ΕΥΔΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών» σημειώνεται στην απάντηση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η δημιουργία του «θα βαρύνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας».
«Το υπουργείο Παιδείας.. έχοντας ολοκληρώσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ν.4014, δεν έχει πλέον αρμοδιότητα επί τους θέματος κατασκευής» καταλήγει η απάντηση.

Τι λέει η μελέτη Τομπάζη

Ο σύμβουλος του έργου ανέθεσε τη μελέτη του Τεμένους στο Γραφείο Τομπάζη, η οποία προβλέπει μία λιτή κατασκευή χωρίς μιναρέ κι αναφορές στην Ισλαμική, θρησκευτική παράδοση.

Πρόκειται για την μετασκευή υφιστάμενου κτιρίου του ναυτικού στον Ελαιώνα, που λειτουργούσε ως συνεργείο οχημάτων. Το κτίριο θα «ντυθεί» με μεταλλικό σκελετό και μόνωση, θα καταλαμβάνει 575 τετραγωνικά μέτρα, θα έχει χωρητικότητα 350 ατόμων, ενώ θα γίνει αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα, έχουν εξεταστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή για την βελτίωση της προσβασιμότητας.

Ο προϋπολογισμός του έργου έχει οριστεί στις 750.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ και τις αμοιβές των συμβούλων θα φτάσει το ένα εκατ. ευρώ) και θα καλυφθεί από το υπουργείο Παιδείας. Όταν ολοκληρωθεί, θα τεθεί υπό την διαχείριση του Διοικούσας Επιτροπής Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

Θα πρόκειται, ωστόσο, για προσωρινή λύση, καθώς το σχέδιο είναι να λειτουργήσει μέχρι την κατασκευή ενός κανονικού Τεμένους εν ευθέτω χρόνω...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: