1.2.12

Γαλλία: Δημόσιο συμφέρον η αποστολή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ...


Οι γάλλοι βουλευτές ενέκριναν κυβερνητική τροπολογία η οποία εγγράφει στο καταστατικό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Agence France Press, AFP) τον χαρακτήρα δημοσίου συμφέροντος της αποστολής του για να αντιμετωπισθεί μία... διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κρατική επιχορήγηση που δέχεται το πρακτορείο.

Η τροπολογία προβλέπει την προσθήκη μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης του AFP "την πληρωμή από το Κράτος των εξόδων που προέρχονται από την εκπλήρωση των αποστολών του όπως ορίζονται από τα άρθρα 1 και 2 του καταστατικού του πρακτορείου ειδήσεων, που χρονολογείται από τις 10 Ιανουαρίου 1957.

Το άρθρο 1 του καταστατικού ορίζει ότι το AFP επιδιώκει, τόσο στη Γαλλία, όσο και στο εξωτερικό, "την παροχή μία πλήρους και αντικειμενικής υπηρεσίας πληροφόρησης" και το άρθρο 2 εγγυάται την ανεξαρτησία του απέναντι σε "οποιαδήποτε ιδεολογική, πολιτική ή οικονομική οντότητα" και την ύπαρξη ενός δικτύου το οποίο του προσφέρει "τον χαρακτήρα ενός διεθνούς εμβέλειας ενημερωτικού οργανισμού".

Η διατύπωση της τροπολογίας αποτέλεσε αντικείμενο συναίνεσης μεταξύ της κυβέρνησης, της διεύθυνσης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και των συνδικάτων. Η τροπολογία απαντά στα αιτήματα που διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν της προσφυγής του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DAPD το οποίο κατηγορεί το AFP ότι λαμβάνει κρατική επιχορήγηση.

Ο υφυπουργός Εμπορίου της γαλλικής κυβέρνησης Φρεντερίκ Λεφέβρ εξήγησε ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι εάν δεν είχε υιοθετηθεί η τροπολογία αυτή θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο AFP σε επιστροφή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης.

Η τροπολογία εντάχθηκε σε ένα άρθρο πρότασης νόμου που είχε ως στόχο την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος των πρακτορείων ειδήσεων, το οποίο διέπεται από ένα διάταγμα του 1945.

Η πρόταση νόμου θα διαβιβασθεί στη Γερουσία, η οποία την είχε απορρίψει μία πρώτη φορά. Στη συνέχεια θα επιστρέψει για μία τελευταία ανάγνωση στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: