1.2.12

"Νιώθω ότι είμαι μετανάστρια στην ίδια μου τη χώρα"...


Το γεγονός ότι στη ζωή μου έγινα δημοσιογράφος το οφείλω σε τρεις ανθρώπους. Η Έλενα Ακρίτα είναι μια εξ αυτών. Δεν το ξέρει γιατί δεν της το είπα ποτέ. Όπως δεν της είπα και ευχαριστώ. Ευχαριστώ για τα έξυπνα κείμενα της που... διάβαζα μικρός στον Ταχυδρόμο και επειδή πήγαινα σχολείο και το χαρτζιλίκι δεν έφτανε πάντα, τα διάβαζα κρυφά από τον περιπτερά. Την ευχαριστώ για τα βιβλία της, που κλαίγοντας από τα γέλια τα διάβαζα και τα ξαναδιάβαζα. Την ευχαριστώ που πλέον όποτε τύχει να μιλήσουμε στο τηλέφωνο με αποκαλεί "αγαπημένε μου". Ακόμη και αν δεν είμαι, εγώ αισθάνομαι έτσι. Μετά τα ευχαριστώ να πω και ένα συγνώμη σε όσους διαβάζουν αυτό τον πολύ προσωπικό πρόλογο, αλλά η Έλενα είναι προσωπική υπόθεση για μένα.

Τώρα που δεν γράφεις πλέον για καθημερινό σίριαλ, πώς είναι να έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο;
Είναι πολύ μικρό το διάστημα ακόμη για να μπορώ να το αξιολογήσω, για να καταλάβεις πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στόλισα δέντρο μόνη μου στις γιορτές, μαγείρεψα και έβαψα τα νύχια μου γιατί τόσα χρόνια με τα πληκτρολόγια δεν το έκανα ποτέ. Θα πρέπει να με ξαναρωτήσεις σε 2 χρόνια για να σου πω.

Έχεις δηλώσει πως θα δεις τα "χαράτσια" και θα σκεφτείς αν θα αναγράψεις σίριαλ; Ισχύει ακόμη αυτό;
Αυτή η δήλωση έγινε σε μια στιγμή πανικού, ελπίζω να μην χρειαστεί να την υλοποιήσω για να είμαι ειλικρινής, απλά τα πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, όπως π.χ. δουλεύω από τα 18 μου ώστε να μπορώ μετά να κάνω τα ταξίδια που πάντα ονειρευόμουν, όλα αυτά καταρρέουν μπροστά στα έντρομα μάτια μας και αισθάνομαι ότι ακόμη δεν είδαμε τα χειρότερα.

Υπάρχουν δουλειές που έκανες μόνο για τα χρήματα;
Ναι έχω κάνει δουλειές για τα χρήματα, όχι πολλές. Παραδείγματος χάριν όποτε έχω κάνει ραδιόφωνο ομολογώ ότι τα έκανα για τα χρήματα. Το ράδιο είτε το λατρεύεις είτε δεν το πας και εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Αριθμητικά οι δουλειές που έκανα για τα χρήματα είναι πολύ λιγότερες, αλλά εγώ δεν είχα μπαμπά βιομήχανο ή εφοπλιστή, έπρεπε από τα 18 μου να δουλεύω για να ζω.

Παλαιότερα διαβάζαμε συνεχώς δηλώσεις ηθοποιών που έλεγαν ότι προτιμούν να πεινάσουν, πάρα να παίξουν σε σαπουνόπερα; Ποια η γνώμη σου για εκείνους τότε και ποια σήμερα;
Νομίζω ότι έχω συνεργαστεί με εξαιρετικούς ηθοποιούς και έχουμε μπει σε τέτοιες εποχές που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω με χαιρεκακία τέτοιες δηλώσεις. Δεν πρόκειται να πω τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει στην τηλεόραση. Θα το κάνω γαργάρα, γιατί δεν θέλω να παίξω με το ψωμί του εργαζόμενου. Σήμερα πριν από κάθε δουλειά αυτό που εύχονται όλοι δεν είναι να πάει καλά και να σκίσει, αλλά να παίρνουν κάθε μήνα τα λεφτά τους. Εμείς στα μυστικά της Εδέμ είμαστε απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Όλοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, τεχνικοί. Δεν ξέρουμε πότε και αν πληρωθούμε, δεν υπάρχει φώς πουθενά. Ο ένας κοιτάει τον άλλο και περιμένουμε. Ζούμε σε μια εποχή που η δική μου γενιά τουλάχιστον δεν έχει μέτρο σύγκρισης με κάτι άλλο. Είναι μια άλλη χώρα, μια ξένη, νιώθω ότι είμαι μετανάστρια στην ίδια μου τη χώρα.

Πόσο περίπου πούλησε το τελευταίο σου βιβλίο "χτυποκάρδια στο κρανίο";
Δεν το έψαξα πολύ, αλλά πριν τις γιορτές ήταν στην 8η έκδοση, γύρω στις 16.000 αντίτυπα.

Για ποια δουλειά σου αισθάνεσαι περήφανη;
Για τα "φώτα πορείας" και για τη δουλειά μου στα Νέα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ντράπηκες όταν είδες τηλεόραση;
Με τον θάνατο του Αγγελόπουλου. Όσο ζούσε πολλοί από εμάς -χωρίς να υποτιμούμε το σκηνοθετικό του εύρος- μπορεί να είχαμε τις ενστάσεις μας, μετά το θάνατό του τον αποθεώνουν όλοι χωρίς να έχουν δει καν τις ταινίες του και όλη αυτή η υποκρισία που περίσσευε με ενόχλησε. Θα προτιμούσα μια πιο έντιμη στάση: "έφυγε ένας σπουδαίος σκηνοθέτης, τελεία" και όχι ανόητα κλισέ και φράσεις κλεμμένες από τη Wikipedia.

Πόσο χρονών είναι ο γιός σου, ο Παύλος;
Είναι 19.

Σε ποια ηλικία του είπες ότι είναι υιοθετημένος;
Από τεσσάρων πέντε χρονών αρχίζεις σαν παραμυθάκι να του λες και αφού έχεις συνεργαστεί με ειδικούς, βήμα-βήμα, στα εφτά οχτώ ήξερε τα πάντα. Γενικά είμαι απρόθυμη να απαντώ σε ερωτήσεις για τον Παύλο γιατί πλέον είναι ενήλικας και σέβομαι τα δικά του δεδομένα. Αν θέλει να μιλήσει ο ίδιος για τον εαυτό του ας το κάνει.

Σπουδάζει;
Ναι σπουδάζει και ευτυχώς δεν έχει καμία καλλιτεχνική φλέβα, τον ενδιαφέρει το επιχειρηματικό σκέλος. Είναι ένας κούκλος, 1.93μ. περίπου κατάξανθος και με ένα πάρεργο τρόπο μου μοιάζει όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και σαν χαρακτήρας.

Σου μιλάει για τα πάντα; Σε βλέπει σαν φίλη ή σαν μαμά;
Πρωτίστως το παιδί πρέπει να σε βλέπει σαν μάνα. Πρώτα είσαι μανούλα και μετά φίλη του. Να ξέρει το παιδί όμως, πώς όταν θέλει να μιλήσει για ο,τιδήποτε του κατέβει στο κεφάλι, η πόρτα είναι ανοιχτή. Ειδικά για μένα που είμαι χωρισμένη μητέρα έπρεπε να καταλάβει από μικρός ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές ανάμεσά μας. Μπορεί να μου μιλάει για τα πάντα. Οι φίλοι του λένε "η μητέρα σου είναι cool" και είναι πολύ περήφανος για τη μάνα του.

Αν παντρευτεί κρυφά χωρίς να το ξέρεις τι θα έκανες;
Θα καταπιώ τον πόνο της μάνας και θα πρέπει να το αποδεχτώ. Το χειρότερο για μένα είναι να μην αποδεχτείς τις επιλογές του παιδιού σου γιατί κινδυνεύεις να το χάσεις. Αποδέχεσαι λοιπόν όποια επιλογή κάνει και αν σου αρέσει ανοίγεις σαμπάνιες, αν όχι καταπίνεις ξύδι και κάνεις μόκο.

Πόσο σου ήρθε το "χαράτσι" για το σπίτι σου;
Δεν θα σου πω ποσό, άπλα θα σου πω ότι ανήκω και εγώ στην κατηγορία αυτών που ο παππούς τους ή ο πατέρας τους έφτιαξε ένα σπίτι στο κατσάβραχο και έρχεται τώρα το κράτος και σου λέει: "α, έχεις αυτό το σπίτι, πλήρωνε". Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις σαν και μένα που πληρώσαμε τα πατρικά μας χρυσά. Αν μου έλεγες πριν δύο χρόνια ότι θα έκανα διακανονισμό, μετά από τόση δουλειά που έχω ρίξει και όχι αποτυχημένη- γιατί δεν το έχω κλέψει, το έχω δουλέψει σκληρά το κάθε ευρώ που κέρδισα- δεν θα το πίστευα. Νιώθω ότι διακυβεύεται η αξιοπρέπειά μου.

Μια έξυπνη γυναίκα τι είδους άνδρες προσελκύει;
Οι άντρες που συναντήθηκα δεν ήταν συμπλεγματικοί. Είχα την τύχη και γνώρισα άντρες ευφυείς και συμπορευτήκαμε.

Πιστεύεις ότι Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν αγενής απέναντι στην Πόπη Τσαπανίδου ή ήταν απλά ο εαυτός του;
Εισέπραξα ότι ο μόνος στόχος αυτής της παρουσίας ήταν να βγει και να προσβάλλει την Τσαπανίδου, πολύ επιθετικός χωρίς λόγο. Αν έχεις αυτή τη στάση λες δεν βγαίνω καν, θα κάτσω σπίτι μου. Απόρησα με την υπομονή της Πόπης Τσαπανίδου. Η γυναίκα είναι χαμηλών τόνων και ευγενής. Εγώ θα είχα κλείσει τη σύνδεση νωρίτερα. Προτιμώ να διαβάζω Χριστιανόπουλο, παρά να τον ακούω.

Αν και είσαι από οικογένεια πολιτικών ένιωσες την ανάγκη να φωνάξεις κλεφτές η να γιαουρτώσεις κάποιον;
Κοίταξε να γιαουρτώσω όχι, να φωνάξω κλεφτές ναι. Κάνω έναν διαχωρισμό και οι 300 δεν είναι ίδιοι, αλλά οι 290 είναι. Υπάρχουν και 10 καλών προθέσεων αλλά χάνονται στο σωρό. Δες το σκάνδαλο με τα αναδρομικά των βουλευτών. Η μητέρα μου δεν ήταν μέσα στη λίστα. Είχα την τύχη οι γονείς μου να ανήκουν στη μειοψηφία.
queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: