1.2.12

Στα 1000 ευρώ οι άδειες για φορτηγά και βυτιοφόρα...


Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, στα κατώτερα δυνατά όρια κινείται το διοικητικό τέλος για την απόκτηση άδειας οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καθοριστεί και το ύψος της χρηματικής εγγύησης που θα πρέπει να καταβάλλει ο νεοεισερχόμενος στο επάγγελμα του μεταφορέα.

Το ύψος του ...
διοικητικού τέλους ορίζεται στα 1.000 ευρώ για το πρώτο όχημα και 500 ευρώ για κάθε επιπλέον όχημα. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και την υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών.

Στην ίδια ΚΥΑ θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος μεταφορέας, όπως το λευκό ποινικό μητρώο και ο χώρος στάθμευσης για το όχημα. Νέες άδειες θα μπορούν να εκδίδουν εταιρείες (Α.Ε. και Ε.Π.Ε), αλλά και φυσικά πρόσωπα, ενώ τα οχήματα θα πρέπει να είναι αποκλειστικά νέας τεχνολογίας (EURO V) που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

Σημειώνεται ότι, βάσει νόμου οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές έχουν απελευθερωθεί από την Παρασκευή, ωστόσο σημαντική εκκρεμότητα παραμένει ο καθορισμός του ύψους της χρηματικής εγγύησης που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε ενδιαφερόμενος προκειμένου να εισέλθει στο επάγγελμα.

Ουσιαστικά, το ύψος της εγγύησης θα καθορίσει το πόσο «εύκολα» θα ανοίξει τελικά το επάγγελμα του μεταφορέα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η υπόθεση εξελίσσεται σε. γρίφο και η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να μην έχει καταλήξει ακόμα στη «χρυσή τομή». Ο νόμος Ρέππα προέβλεπε εγγύηση ύψους 9.000 ευρώ για το πρώτο όχημα και 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον όχημα.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αυξήσει το ύψος της εγγύησης, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον «συνωστισμό» στις μελλοντικές αιτήσεις νέων αδειών. Μάλιστα, με την προσέγγιση αυτή συμφωνούσαν και οι υφιστάμενοι επαγγελματίες του κλάδου.

Απ' την άλλη πλευρά, μια τέτοια προοπτική προσκρούει στις επιταγές της τρόικα και υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του το τεχνικό κλιμάκιο είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του. Προκειμένου να βρεθεί λύση, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει και άλλα σενάρια που θα αποδεικνύουν την οικονομική επιφάνεια του νεοεισερχόμενου στο επάγγελμα του μεταφορέα.

Το πολύ χαμηλό κόστος έκδοσης νέας άδειας θορύβησε τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων...
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: