1.1.12

Ξεχωριστό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν για τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας...


Ένα εντελώς διαφορετικό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν έκαναν οι απεργοί στην Ελληνική Χαλυβουργία, οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει 63 μέρες κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν στο ... χώρο του εργοστασίου, έκοψαν την πίτα και ευχήθηκαν εκτός από υγεία, να δικαιωθούν.

Τους απεργούς επισκέφθηκαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανήμερα θα τους επισκεφθεί η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος στο τέλος Οκτωβρίου πρότεινε στους εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια σε Ασπρόπυργο και Βόλο να δουλέψουν για ένα τετράμηνο (Νοέμβριος 2011-Φεβρουάριος 2012) πέντε ώρες την ημέρα.

Η πρόταση αυτή θα έφερνε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων αλλά σύμφωνα με τη διοικηση θα διασφαλίζονταν όλες οι θέσεις εργασίας και δεν θα θίγονταν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Το σωματείο των εργαζομένων στο Βόλο και οι εργαζόμενοι (365) μετά από ψηφοφορία δέχθηκαν την πρόταση και το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί.

Αντίθετα, το σωματείο στη μονάδα του Ασπροπύργου αρνήθηκε. Η διοίκηση απέλυσε 50 άτομα με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο να προχωρήσουν σε απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Μετάλλου, η οποία διαρκεί έως σήμερα.

Λίγο πριν τις γιορτές πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων, παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Κουτσούκου.

Η επαναπρόσληψη και των 50 απολυμένων που ζητεί το σωματείο δεν έγινε δεκτή από την εργοδοσία που δέχτηκε να επαναπροσλάβει 15 από τους 50.

Το σωματείο πρότεινε οι εργαζόμενοι να δουλέψουν χωρίς αμοιβή 10 ημέρες τον Ιανουάριο και 10 ημέρες το Φεβρουάριο -όταν λήγει το τετράμηνο της πεντάωρης εργασίας- και να επαναπροσληφθούν οι 50 απολυμένοι συνάδελφοί τους.

Η διοίκηση με τη σειρά της πρότεινε να δουλέψουν συνολικά 20 ημέρες χωρίς απολαβές τον Ιανουάριο και τις 2 εργάσιμες ημέρες που θα «περισσέψουν» από το μήνα να τις λάβουν ως κανονική άδεια.

Το Φεβρουάριο να πληρωθούν κανονικά με οκτάωρο χωρίς όμως να δουλεύουν αφού το συγκεκριμένο μήνα δεν υπάρχουν παραγγελίες. Η διοίκηση γωνστοποίησε ότι αν επέλθει συμφωνία θα επαναπροσλάβει 15 από τους 50 απολυμένους.

Το σωματείο δεν δέχτηκε και οι δύο πλευρές αποχώρησαν χωρίς να έχει οριστεί νέα συνάντηση.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: