1.1.12

Η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. ...


Η Δανία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το έργο του συντονισμού των 27 χώρών - κρατών της Ε.Ε. με στόχο την... επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Βασική αποστολή για τη Δανία είναι να «ενώσει τις χώρες της ευρωζώνης με αυτές που βρίσκονται έξω από αυτήν», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολάι Βάμεν.

Η Κοπεγχάγη θα πρέπει επίσης να διαδραματίσει διαιτητικό ρόλο στις διαφωνίες που αναμένεται να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Αυτό όμως δεν ανησυχεί την πρωθυπουργό της χώρας Χέλε Θόρινγκ-Σμιντ, σύμφωνα με την οποία ο συντονισμός είναι «ειδικότητα της Δανίας». Η ίδια ηγείται τρικομματικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο.

Μια άλλη πρόκληση της Δανίας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης στην ΕΕ, για την οποία η Κοπεγχάγη σκοπεύει να στραφεί στις πράσινες τεχνολογίες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Κάθε ευρώ που ξοδεύεται για την ενέργεια διασφαλίζει ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάρτιν Λιντεγκαάρντ.

Η Κοπεγχάγη επιθυμεί επίσης την δημιουργία νέων εμπορικών προοπτικών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μέσω συμφωνιών με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ινδία και την Τυνησία.

Τέλος, προτεραιότητα στην ατζέντα της δανικής προεδρίας αποτελεί η βελτίωση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Κοπεγχάγη αναλαμβάνει για 7η φορά την προεδρία της Ε.Ε., διαδεχόμενη την Βαρσοβία. Η επίσημη τελετή ανάληψης έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: