1.11.11

Ωμός εκβιασμός με δημοψήφισμα ...



Την... μπάλα στο λαό πέταξε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς σε μια κίνηση πανικού, που εμπεριέχει εκβιασμό με φόντο την πολιτική και την οικονομική χρεοκοπία της χώρας, αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση!
Τα σενάρια πλέον είναι πολλά, όπως και τα... ερωτηματικά για το εάν αυτή η απόφαση, η οποία, σημειωτέον, ελήφθη στο Καστρί την Κυριακή το βράδυ, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ή του ιδίου. Να σημειωθεί πως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, καθώς αυτή η απόφαση έβαλε «φωτιά» στις αγορές, έφερε τριγμούς στην ευρωζώνη και αβεβαιότητα στην κοινωνία, την ίδια ώρα που κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αφού του παρέχεται η δυνατότητα να απορρίψει το δημοψήφισμα.

1ο σενάριο
Κατ’ αρχάς, την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Εφόσον συμβεί αυτό, θα είναι παρακαταθήκη για την ψήφιση της νέας σύμβασης. Εάν όχι, τότε προκηρύσσονται εκλογές αυτομάτως.

2ο σενάριο
Το δεύτερο σενάριο και το επικρατέστερο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, (και εφόσον δεν ισχύσουν οι... εναλλακτικές προτάσεις), είναι να έρθει το δημοψήφισμα πριν να γίνει νόμος του κράτους η δανειακή σύμβαση. Με αυτή τη... λογική, κρίνεται ως εθνικό θέμα και είναι απαραίτητη η συμμετοχή στο 40% για δεσμευτικό αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, σε αυτή την περίπτωση απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι 180.

3ο σενάριο
Το δημοψήφισμα να διεξαχθεί όταν η δανειακή σύμβαση γίνει νόμος του κράτους. Όμως, σε αυτή την περίπτωση απαιτείται έγκριση από 180 βουλευτές, σενάριο που προσκρούει στο Σύνταγμα. Πάντως, εφόσον βρουν στην κυβέρνηση... τρικ, θα το θέσουν στη Βουλή και θα ζητήσουν διευρυμένη πλειοψηφία. Με δεδομένη τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων, θα πουν «όχι», με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου να βγει και να τους κατηγορήσει ότι αγνοούν το λαό. Και σε αυτή την περίπτωση, οι εκλογές είναι προ των πυλών.

4ο σενάριο
Το τελευταίο σενάριο είναι το σενάριο του... δημοψηφίσματος, εφόσον πουν οι 180 βουλευτές «ναι». Ήδη, χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που υποστήριξε αυτό το... σενάριο) είπε πως δεν πρόκειται να μείνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, εφόσον χάσει το... δημοψήφισμα!

Όσον αφορά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στην Κ.Ο. ως λυτρωτικές, εάν και μια μερίδα βουλευτών πιστεύουν πως χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Αυτό άλλωστε υποστήριξε αργά χθες το βράδυ ο Δημήτρης Λιντζέρης, στέλνοντας και ανάλογη επιστολή στον πρωθυπουργό!

εφημερίδα metro

Δεν υπάρχουν σχόλια: