1.10.11

Η εφεδρεία στο Δημόσιο καθυστερεί τη νέα δόση...


Σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξελίσσεται η «εργασιακή εφεδρεία», που ίσως καθυστερήσει επικίνδυνα την ολοκλήρωση του ελέγχου και την καταβολή της 6ης δόσης, αφού οι... ξένοι ελεγκτές ζητούν την άμεση προώθηση της εφεδρείας 30.000 ατόμων μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ βλέπουν με δυσφορία τις προσπάθειες αναδίπλωσης της κυβέρνησης.

Οριστική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε ούτε χθες, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, σε νέο γύρο επαφών, ώστε αύριο, στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι επώδυνες για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.

Ανησυχητικές είναι, ωστόσο, οι δηλώσεις στο Reuters αξιωματούχου της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις οποίες η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για την πρόοδο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που εφαρμόζει η Ελλάδα, ενδέχεται να ολοκληρωθεί έπειτα από 2 με 3 εβδομάδες.

Η δήλωση αυτή αφενός μεν σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αφετέρου δε, αν επαληθευτεί η καθυστέρηση έκδοσης του πορίσματος της τρόικας, η καταβολή της 6ης δόσης θα γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου, όταν θα έχουν τελειώσει τα ταμιακά αποθέματα του Δημοσίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Η. Μόσιαλος, και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, έχουν δηλώσει ότι τα ταμιακά αποθέματα επαρκούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και, αν η δόση καθυστερήσει, αναγκαστικά θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή αναβολές πληρωμών από το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή της Ευρωζώνης εκτιμά ότι η έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να αποβεί καθοριστική για το αν θα χρειαστεί επανεξέταση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Εξηγεί δε ότι, αν οι προβλέψεις της έκθεσης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναθεωρηθούν προς τα κάτω, θα αναθεωρηθούν και τα έσοδα.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι είχε προβλεφθεί στις 21 Ιουλίου, όταν η ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει σε σχέδιο διάσωσης 109 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, «οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα δεχτούν να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα ζητήσουν από τους κατόχους ιδιωτικού χρέους να δεχτούν μεγαλύτερο ''κούρεμα''».

Πιέσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στην υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2011, οι περισσότεροι των οποίων θα απολυθούν με τη λήξη της 12μηνης εφεδρείας, όπως επίσης και στην επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο στενό δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας για τα συνταγματικά κωλύματα που επικαλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ακόμα χειρότερο είναι το σενάριο που συζητείται στις συσκέψεις, για απόλυση υπαλλήλων χωρίς αποζημίωση (!), με το σκεπτικό ότι, αν καταβληθούν αποζημιώσεις στους απολυθέντες, το οικονομικό κόστος θα είναι δυσβάστακτο για τον προϋπολογισμό.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημ. Ρέππας, που έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν το πλαίσιο της εφεδρείας, συναντήθηκαν, χθες, με τους επικεφαλής της τρόικας, προτείνοντας όπως η εφεδρεία ξεκινήσει από τους υπαλλήλους που πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης, ώστε, με τη συνταξιοδότηση, θα λάβουν τη σύνταξη, η οποία θα είναι μικρότερη από το ποσό του μισθού, οπότε θα υπάρξει άμεσο όφελος για το Δημόσιο. Για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους διίστανται οι απόψεις για το αν θα λάβουν αποζημιώσεις ή μέρος (αναλογικό) του εφάπαξ.

Οι προτάσεις αυτές, όπως και άλλες που αντιπροτείνουν οι υπουργοί, αποσκοπούν στην άμβλυνση των συνεπειών, για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία και να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Μέχρι και χθες, πάντως, δεν κατάφεραν να πείσουν την τρόικα, η οποία ζητεί άμεσα την επιτάχυνση των διαδικασιών για να τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι (το 3% του συνόλου των υπαλλήλων του Δημοσίου) έως το τέλος του 2011, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε εγγράφως και ο κ. Βενιζέλος απέναντι σε Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να επιστρέψει η τρόικα.

Μεταφορές

Στα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών και του Ομίλου ΟΣΕ «σκοντάφτει» η αξιολόγηση της τρόικας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που πραγματοποιήθηκε μετ' εμποδίων, μετά τον αποκλεισμό του υπουργείου από υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης έγινε αποδέκτης της έντονης δυσαρέσκειας της τρόικας για την υπέρβαση κατά 150 εκατ. ευρώ στα προϋπολογισθέντα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών και των εταιρειών σιδηροδρόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα ελλείμματα στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ξεπεράσουν τα 35 έως 40 εκατ. από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός των εταιρειών για το 2011 και ο οποίος είχε παρουσιαστεί το καλοκαίρι στην τρόικα.

Αντίστοιχα, στις εταιρείες του Ομίλου του ΟΑΣΑ η υπέρβαση αγγίζει τα 100 - 110 εκατ. ευρώ.

Οι ελεγκτές της τρόικας επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τα στοιχεία με την κατάσταση που επικρατεί στους φορείς, ενώ δεν αποκλείεται νέα συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο για το ίδιο θέμα.

Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών, το γραφείο του υπουργού διεμήνυσε πως η τρόικα ζήτησε πλήρες άνοιγμα, το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε: «Από τη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική υποχρέωση για να βγει η χώρα από την κρίση, περιορίζοντας το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί χρέος ηθικό να μην υποκύψουμε στις συντεχνιακές απαιτήσεις για τη διατήρηση προνομίων άλλης εποχής». Το νομοσχέδιο για τα ταξί αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Κανείς δεν γνωρίζει

Στην επισήμανση του Reuters, ότι, «την προηγούμενη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να αναφέρει τρία σενάρια στους βουλευτές για την επίλυση της κρίσης χρέους, ένα εκ των οποίων αφορά τακτική χρεοκοπία με ''κούρεμα'' 50% για τους ομολογιούχους», αξιωματούχος της Ευρωζώνης σχολίασε πως «κανείς δεν γνωρίζει, στην παρούσα φάση, πόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η συμμετοχή των ιδιωτών.

Ενδέχεται να πλησιάσει τα επίπεδα που διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση τα ελληνικά ομόλογα. Εχουν ακουστεί σενάρια για 50%, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα». Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, «το θέμα είναι εάν, με τον τρέχοντα σχεδιασμό, οδηγούμαστε σε μια βιώσιμη λύση ή όχι και, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη επ' αυτού. Η Κομισιόν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι δυνατόν ή όχι».

Στο στόχαστρο η κατάσταση στη Δικαιοσύνη

Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας μπήκε, χθες, η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης στη χώρα μας και ιδιαίτερα το θέμα της καθυστέρησης στην απονομή της, καθώς τεχνικό κλιμάκιό της βρέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και, στη συνέχεια, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, υπήρξαν σχετικές αντιδράσεις, με αφορμή την επίσκεψη της τρόικας (από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εργαζομένους και εκπροσώπους τους στο υπουργείο).

Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο και το υπουργείο επισκέφθηκε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να ενημερωθεί για το ελληνικό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και, ειδικότερα, για την ταχύτητα απονομής της και τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Τα μέλη της συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, κ. Νικόπουλο (παρουσία συμβούλων του υπουργείου Δικαιοσύνης), προκειμένου να ενημερωθούν -επισήμως- και για το νέο πρόγραμμα ηλεκτρονικής υποβολής δικογραφιών, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να εφαρμόζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που έγινε παρουσία του προέδρου της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων, Χαράλαμπου Αθανασίου, ζήτησαν στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και να δουν τις εγκαταστάσεις μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.

Ουσιαστικά, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι, μέχρι στιγμής, το μόνο σύστημα μηχανοργάνωσης που υπάρχει είναι αυτό που αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων το οποίο, όπως είπαν, λειτουργεί πιλοτικά από τις 16 Σεπτεμβρίου, καθώς ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της πληρωμής δικαστικών ενσήμων.

Διευκρινίστηκε, ωστόσο, από την ελληνική πλευρά ότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής καταβολής ενσήμων αναμένεται να λυθεί άμεσα...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: