1.10.11

Βενιζέλος για εφεδρεία: «Αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια» ...



Τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς των «κολασμένων μηνών» που έρχονται για όλους περιγράφει -μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής- ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι... η 6η δόση της βοήθειας είναι εξασφαλισμένη.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλά για τον ασύμμετρο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, για την επίθεση που ο ίδιος δέχεται από τη ΝΔ, καθώς και για την εργασιακή εφεδρεία.

Ειδικά για την εφεδρεία, τονίζει ότι η κυβέρνηση -έπειτα από πολλές συζητήσεις με την τρόικα- έχει καταλήξει σε ένα σχήμα που βασίζεται σε «διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια», που δημιουργούν το μικρότερο δυνατό κόστος.

«Οδηγεί στην εφεδρεία ανθρώπους που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας αυτής κατάστασης» εξηγεί.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την κοινωνική πίεση -με αφορμή και τις καταλήψεις των υπουργείων, ώστε να μην γίνουν οι συναντήσεις με την τρόικα- ο κ. Βενιζέλος λέει χαρακτηριστικά:

«Αν κάποιος έχει στο μυαλό του ένα σχήμα, όπου από τη μία μεριά υπάρχει η κυβέρνηση και από την άλλη η κοινωνία, η οποία αντιδρά ή πιέζει, τότε φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε.

» Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία ενώ θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις ήπιες, φιλικές για τον πολίτη, με λιγότερους φόρους, με περισσότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με μεγαλύτερες παροχές, δεν το κάνει γιατί αυτό ικανοποιεί τι; Την ιδεοληψία της ή την υποχρέωσή της να υπηρετήσει το διεθνές κεφάλαιο ή την τρόικα;

» Πρόκειται για μια χυδαία δημαγωγική προσέγγιση, η οποία δεν επιτρέπει στην κοινωνία να σκεφθεί την κατάσταση γύρω από την οποία βρισκόμαστε.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα χρεοκοπήσει η χώρα στα χέρια του, αλλά αν η χώρα θα χρεοκοπήσει, επειδή δεν κινήθηκαν έγκαιρα τα χέρια και το μυαλό των πολιτών της.

Σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την Ελλάδα, σημειώνει ότι «προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου.»

Για την κριτική της ΝΔ, ο υπουργός υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από ένα σύστημα φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία μέσων και δημοσιογράφων, «ίσως γιατί νιώθουν ότι η παρουσία μου στο υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλάζει κάπως τα πολιτικά δεδομένα και μειώνει την πιθανότητα να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κ. Σαμαρά».

Με αφορμή την επίθεση Σαμαρά στο θέμα των φινλανδικών εγγυήσεων και των αποδείξεων, καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει αν είναι υπέρ της δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: