1.10.11

Νέα ραντεβού τρόικας – υπουργών


..για εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο....

Για τρίτη ημέρα συναντώνται σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Στις σημερινές επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθυμισης Δημήτρη Ρέππα τίθεται επί τάπητος το θέμα της...
εργασιακής εφεδρείας, εν όψει και του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής.

Το θέμα της εφεδρείας, όπως και το ενιαίο μισθολόγιο τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης και την Παρασκευή.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση με την τρόικα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις και οι διεργασίες θα συνεχιστούν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για την εργασιακή εφεδρεία η κυβέρνηση προτάσσει το ήπιο σενάριο, το οποίο προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, αλλά παραμένουν στο Δημόσιο.

Η έκθεση

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας εκφράζουν έντονη δυσπιστία για τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργείων στο θέμα της μείωσης του Δημοσίου.

Η έκθεση της τρόικας είναι καθοριστική όχι μόνο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης στην Ελλάδα, αλλά και για πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης μιλώντας στο Reuters, η έκθεση θα καθορίσει και το ύψος οποιασδήποτε αναθεώρησης της περικοπής του χρέους που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να έχει καταρτιστεί σε διάστημα δύο με τριών εβδομάδων.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην Ελλάδα. Μίσος, οργή και απειλές «συνθέτουν» -κατά τα γερμανικά ΜΜΕ- το σκηνικό κάθε άφιξης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, τα οποία σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τον αποκλεισμό των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών από διαδηλωτές πριν τη συνάντηση του κλιμακίου με τις ηγεσίες τους.

Οι ελεγκτές, γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt, όταν φτάνουν στην Ελλάδα «ζουν σε έναν κόσμο... που πρέπει να τους προστατεύει η αστυνομία, να τους φυλάει σε ξενοδοχεία, να συνοδεύει τα οχήματά τους», κάνοντας λόγο για μία «ζωή συνεχούς άγχους, σαν εφιάλτη».

Η φράση ορισμένων διαδηλωτών «Δεν υποχωρούμε, θα χυθεί αίμα» προβάλλει ψηλά στις αναφορές τόσο της Die Welt, όσο και του Der Spiegel, της Sueddeutsche Zeitung, του n-tv, της Die Zeit και της γερμανικής υπηρεσίας του Reuters για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: