2.10.11

Τροϊκός πόλεμος για τη μεγάλη σφαγή στο Δημόσιο...


Οι ελεγκτές ενώ είχαν αποδεχθεί να λυθεί το θέμα έως το τέλος του χρόνου άλλαξαν από­φαση και επιθυμούν άμεσες λύσεις. Την εδώ και τώρα υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων που αφορούν την εφεδρεία απαιτεί η τρόικα, προβάλλοντας ως ... δικαιολογία το πρόβλημα αξιοπιστίας που παρατηρείται σε όλους τους ελληνικούς κρατικούς φορείς. Οι δανειστές της Ελλάδας ζητούν αμέσως να τους παραδοθούν 30 χιλιάδες ονόματα δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης έγινε γνωστό πως ενώ είχαν "υποχωρήσει" και είχαν αποδεχθεί να συμβεί αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου, άλλαξαν απόφαση και επιθυμούν άμεσες λύσεις.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι επικεφαλής της τρόικας, θα ζητήσουν απολύσεις με κατάργηση θέσεων εάν δεν επιτύχει το σύστημα της εφεδρείας. Η κυβέρνηση προέβαλε τις τελευταίες ημέρες "συνταγματικό κώλυμα" για την εφεδρεία, για να απαντήσει η τρόικα με την κατάργηση θέσεων, που δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε ατμόσφαιρα και κλίμα καθολικού εκνευρισμού, καθώς οι μεν δανειστές δηλώνουν αγχωμένοι με την αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος, ενώ η ελληνική πλευρά διαμαρτύρεται για τον απαράδεκτο τρόπο συμπεριφοράς μερικών εκ των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αν και οι τελευταίοι θεωρούνται λιγότερο πιεστικοί από τους Ευρωπαίους.

Εϊναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ο αντιπρόσωπος της Ολλανδίας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Πολ Τόμσεν, στον οποίο -ενώπιον της κ. Κριστίν Λαγκάρντ- είπε ότι "είναι μαλακός με τους Ελληνες", με αποτέλεσμα να κατηγορούνται συνεχώς οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του.

Οι επικεφαλής της τρόικας και τα μέλη της τεχνικής επιτροπής έχουν ξετινάξει τις υπηρεσίες που επισκέπτονται και μάλιστα δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, ιδιαίτερα μετά τις παρεμβάσεις της κ. Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί και της κ. Λαγκάρντ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, από τον οποίο απαίτησαν να μην τίθενται εμπόδια στο έργο τους. Και οι τρεις, όπως και ο κ. Τρισέ, μίλησαν με αυστηρό τόνο για το θέμα της εφαρμογής, η οποία -σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου- είναι ανύπαρκτη. Αλλωστε δεν έκρυψε το πρόβλημα ούτε στις δημόσιες παρεμβάσεις της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται ελάχιστα πράγματα - μερικές φορές δεν γίνεται και τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαίωσε το Γραφείο Τύπου του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στην κ. Λαγκάρντ για το θέμα της επιστολής που έπρεπε να γράψει για να καταγράφεται η πολιτική βούληση και δέσμευση, αλλά η γενική διευθύντρια απάντησε "όχι" στο αίτημά του να υπογραφεί το γράμμα μόνο από τον κ. Βενιζέλο.

Για το θέμα της εφεδρείας, πηγές της τρόικας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση γνώριζε το κώλυμα και "κρύφθηκε πίσω από αυτό". Ισχυρίζονται επίσης ότι το θέμα αυτό είναι ακόμα μία απόδειξη ότι απουσιάζει η βούληση για την πραγματοποίηση των αλλαγών.

Για να δικαιολογείται η αποδέσμευση της έκτης δόσης η τρόικα επιθυμεί να είναι ξεκαθαρισμένα τα εξής, που έχουν καταγραφεί ως προκαταβολικές ενέργειες (prior actions):

Εφεδρεία ή απολύσεις με τη μορφή της κατάργησης θέσεων εργασίας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Η κυβέρνηση να παρουσιάσει αξιόπιστο τρόπο είσπραξης των εσόδων και μείωσης των δαπανών και του ελλείμματος.
Να δοθούν γραπτώς συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι οι στόχοι θα υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Να παρουσιαστεί έκθεση για την απόδοση των μέτρων και την εισφορά των ακινήτων και για το πώς θα εισπραχθούν οι φόροι. "Τα αστεία τελείωσαν" είπε χαρακτηριστικά πηγή στην Ουάσιγκτον.

Κάρτα στη Δικαιοσύνη

Ολα τα ανοικτά θέματα που περιλαμβάνονται στο τρισέλιδο σημείωμα που άφησαν τα μέλη της τρόικας στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο τέλος Αυγούστου πρέπει να πραγματοποιηθούν εδώ και τώρα, επειδή -κατά την άποψη των δανειστών- "φτάνουμε στο τέλος του χρόνου και είναι βουνό όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν υλοποιηθεί".

Τονίζουν πως "αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι και δεν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις" οι κίνδυνοι θα είναι πολύ μεγάλοι. Ομιλούν συγκεκριμένα για το νέο πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. "Δεν είναι η έκτη δόση το διακύβευμα", υπογραμμίζουν πηγές προσκείμενες στην τρόικα, "αλλά το νέο πρόγραμμα".

Θεωρούν επίσης τεράστιο το θέμα της Δικαιοσύνης, και μάλιστα έθεσαν την αναποτελεσματικότητα των νόμων από την αρχή. Η τεχνική επιτροπή που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον χειμώνα του 2010 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η δικαστική εξουσία θα είναι εμπόδιο σε σοβαρά θέματα, όπως π.χ. η φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "ΕτΚ", οι δανειστές "μίλησαν για τεράστιο θέμα με τη Δικαιοσύνη" και ισχυρίστηκαν ότι επισκέφθηκαν το υπουργείο Δικαιοσύνης για να εξακριβώσουν την πορεία 168 χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης απογοητευμένοι. Για το θέμα της απουσίας τιμωρίας ατόμων που αποδεδειγμένα έχουν αναμειχθεί σε παράνομες ενέργειες, οι δανειστές είναι πεπεισμένοι ότι οφείλεται στην απουσία πολιτικής βούλησης για να κτυπηθεί το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Οι δανειστές προειδοποιούν ξανά για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί σωτηρία των τραπεζών, μερικές εκ των οποίων δείχνουν να αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Μία εισήγηση που κατατέθηκε στο τραπέζι είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και επίσης όσες τράπεζες έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό να τα πουλήσουν.

Πάντως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ τάχθηκαν ενεργά εναντίον της πτώχευσης της Ελλάδας ή της αποχώρησής της από το ευρώ. Ενώ θεωρούν ότι οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα, εντούτοις εκφράζουν φόβους ότι η πτώχευση της Ελλάδας θα επηρεάσει άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που έχουν πωλήσει ομόλογά τους σε αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα.
ETHNOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: