1.10.11

Εκλεισαν το μοναδικό Δημόσιο Παιδικό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο...


Στα πλαίσια των συγχωνεύσεων υγειονομικών μονάδων που προωθεί η κυβέρνηση, καταργήθηκε το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας που στεγάζεται στο ... νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) αντιμετώπιζε παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες και μετά την κατάργηση της κλινικής,
τα τρία παιδιά που νοσηλεύονταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεταφέρθηκαν «εκ των ενόντων» σε άλλες μονάδες.

Πριν τη λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ - τη δεκαετία του 1980 - τα παιδιά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες στέλνονταν στο εξωτερικό. Ωστόσο, και η λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ - καθώς ήταν πάντα υποστελεχωμένο σε προσωπικό - δεν μπόρεσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες για σοβαρές επεμβάσεις στα παιδιά.

Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της Διοίκησης του «Αγία Σοφία» η παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) συγχωνεύεται με τη γενική ΜΕΘ. Ετσι τα τρία παιδιά που νοσηλεύονταν σε αυτή μεταφέρθηκαν ένα στη γενική ΜΕΘ, ένα στη μονάδα Νεογνών στο «Αγλαΐα Κυριακού» - στα πλαίσια της συλλειτουργίας των παδιατρικών νοσοκομείων - και ένα σε καρδιολογική κλινική.
Στο σχέδιο συγχώνευσης της Διοίκησης του «Αγία Σοφία» προβλέπεται η λειτουργική διασύνδεση της συγχωνευμένης μονάδας με το «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και λειτουργεί με βάση τις αρχές της «ελευθέρας οικονομίας».

Δηλαδή, προβλέπεται προώθηση των παιδιών με προσαυξημένες - σε σχέση με τώρα - πληρωμές προς το ΩΚΚ. Επιπλέον αυτά τα παιδιά με τα επιβαρυμένα δεδομένα της υγείας, τα διεκδικεί ως πελάτες και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, στα πλαίσια της εξίσωσής του με το δημόσιο τομέα, όπως έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: