1.8.11

Το πόστερ-μπόι του Χίτλερ...


«Ο Αντερς Μπρέιβικ θα ήταν το πόστερ-μπόι, το πρόσωπο για τις προπαγανδιστικές αφίσες του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς έκανε αισθητικές επεμβάσεις προκειμένου να ... δείχνει πιο Αριος». Αυτό δήλωσε η αρχηγός των νορβηγικών Μυστικών Υπηρεσιών Γιάνε Κρίστιανσεν, η οποία διευκρινίζει ότι τα γαλανά μάτια, τα τόσο ξανθά μαλλιά και τα αδρά χαρακτηριστικά του προσώπου - που είναι συνδεδεμένα με το πρότυπο της αρίας φυλής, σύμφωνα με τους Ναζί - δεν συναντώνται στη Νορβηγία. Οι δηλώσεις αυτές ενισχύονται από το γεγονός ότι φίλοι του Μπρέιβικ είχαν περιγράψει πως ο νεαρός Νορβηγός είχε πάει στις ΗΠΑ και είχε υποβληθεί σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στο μέτωπο, τη μύτη και το σαγόνι.
Οι έντονες ναρκισσιστικές πτυχές του Μπρέιβικ αναδεικνύονται και από το γεγονός ότι αρνήθηκε επίμονα να τον φωτογραφίσουν, ως είθισται για όλους τους κρατουμένους στις φυλακές, επειδή ήθελε να εξασφαλίσει ότι όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται θα είναι εκείνες στις οποίες ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει τον εαυτό του - είτε με στολή είτε χωρίς. Ζήτησε να του επιτραπεί να φοράει φόρμα παραλλαγής και όταν του αρνήθηκαν, απαίτησε όταν βγαίνει από τις φυλακές να φορά πάντοτε ένα κόκκινο μπλουζάκι Lacoste.
Στη δεύτερη ανάκρισή του από την Αστυνομία την Παρασκευή, η οποία διήρκεσε δέκα ώρες, ο Μπρέιβικ ρώτησε πόσους ανθρώπους σκότωσε στη διπλή τρομοκρατική επίθεσή του και «δεν έδειξε κανένα συναίσθημα» όταν έμαθε τον αριθμό. Στη διάρκεια της ανάκρισης ο Μπρέιβικ απαίτησε να παραιτηθούν η κυβέρνηση, ο βασιλιάς και η στρατιωτική ηγεσία και να διοριστεί αρχηγός του στρατού για να μιλήσει. Λίγο μετά όμως άρχισε να μιλά, «χωρίς να δείχνει διάθεση να σταματήσει», όπως είπε ένας από τους ανακριτές. Ομολόγησε ότι σκεφτόταν να επιτεθεί και σε άλλους πιθανούς στόχους όπως κυβερνητικά κτίρια ή και στα κεντρικά γραφεία του Εργατικού Κόμματος, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες σχεδίαζε επιθέσεις ακόμα και στα ανάκτορα. Παρότι η συμπεριφορά του Μπρέιβικ παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, δεν είναι καθόλου πιθανό να θεωρηθεί «νομικά παράφρων» διότι φαίνεται να έχει και να είχε πλήρη έλεγχο των πράξεών του, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας που θα πραγματοποιήσει την ψυχιατρική αξιολόγησή του. Από το πόρισμα των ψυχιάτρων θα εξαρτηθεί αν θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί με κάθειρξη ή θα σταλεί σε ψυχιατρική μονάδα. Εν τω μεταξύ, αυτό το Σαββατοκύριακο οι νέοι Νορβηγοί επέστρεψαν στις κατασκηνώσεις πολιτικών κομμάτων. Νέοι του δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος προσήλθαν σε αριθμό ρεκόρ στη δική τους κατασκήνωση σε ένα νησί όχι μακριά από το Ουτόγια, στην περιοχή όμως ήταν έντονη η αστυνομική παρουσία. Από τα επτά κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή της Νορβηγίας, μόνο τα δύο ακύρωσαν τις νεολαιίστικες κατασκηνώσεις μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν. Μπορεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν να καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Νορβηγία, ο πατέρας της όμως και ιδρυτής του κόμματος Ζαν Μαρί Λεπέν πήρε αποστάσεις από την κόρη του. Δήλωσε ότι «η αφέλεια της νορβηγικής κυβέρνησης είναι πιο σοβαρή από τις ίδιες τις επιθέσεις», τις οποίες προκλητικά χαρακτήρισε «ατύχημα». «Η κατάσταση μου φαίνεται σοβαρή, αλλά όχι εξαιτίας αυτού του ατυχήματος από ένα άτομο, το οποίο κατελήφθη από παροδική τρέλα», ανέφερε σε βίντεο που ανήρτησε σε ιστοσελίδα του Εθνικού Μετώπου. «Πιο σοβαρή μου φαίνεται η αφέλεια και η αδράνεια της νορβηγικής κυβέρνησης. Ξέρετε ότι οι αστυνομικοί στη Νορβηγία δεν φέρουν όπλα;». Ο 83χρονος ακροδεξιός συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη Νορβηγία «μια μικρή συμπαθητική χώρα», η οποία όμως «δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του παγκόσμιου κινδύνου που αποτελεί η μαζική εισροή μεταναστών».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: