1.7.11

Έμποροι και ξενοδόχοι πληρώνουν το «μάρμαρο»...


Ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ οι ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας από τα επεισόδια της Τετάρτης.

Οι έμποροι και οι ξενοδόχοι μετρούν τις «πληγές» τους και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΒΕΑ, μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί πάνω από... 30 επιχειρήσεις και καταστήματα, ενώ ανάλογες είναι και οι ανησυχίες στον ξενοδοχειακό κόσμο, ειδικά μετά την εκκένωση κεντρικού ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθώς παρά τις προσπάθειες, η εμπορική ζωή δεν έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.
Πολλές βιτρίνες παραμένουν σπασμένες, τα πεζοδρόμια είναι κατεστραμμένα, οι τοίχοι είναι βαμμένοι με μπογιές ενώ πολλά καταστήματα έχουν υποστεί λεηλασίες.
«Για μια ακόμη φορά, το κόστος της ανικανότητας του κράτους καλούνται να το πληρώσουν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, σα να μην έφθαναν τα πλήγματα που έχουν δεχθεί από την οικονομική κρίση». Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος με αφορμή τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε επιχειρήσεις του κέντρου.

Το ΕΒΕΑ, ήδη, με συνεργεία εξειδικευμένων υπαλλήλων του, έχει αρχίσει την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα προς την κυβέρνηση για την καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ο Γιώργος Καμίνης ανέφερε ότι «ο δήμος θα σταθεί δίπλα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές» και πρόσθεσε πως «οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων κάνουν κάθε τι δυνατό για να απομακρύνουν τα επικίνδυνα υλικά από την πλατεία Συντάγματος και τους δρόμους. Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και ο Δήμος με τα μέσα που διαθέτει αδυνατεί να επωμιστεί το κόστος της αποκατάστασής τους».

Ανησυχία στον τουριστικό κλάδο

Ακυρώσεις σημειώνονται μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη και τις εικόνες που «ταξίδεψαν» σε όλο τον κόσμο.

Ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε ότι «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα αυτή τη στιγμή. Είναι λάθος και δικό μας και όσων από το εξωτερικό επικεντρώνονται σε ορισμένα θλιβερά γεγονότα». Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμό πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρέχει εξαιρετικό τουριστικό προϊόν και αυτό δεν πρέπει να αμαυρωθεί με κανένα τρόπο».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τόνισε πως: «Η αρνητική δημοσιότητα που προκαλείται όχι τόσο από την κατάσταση της οικονομίας μας, όσο, κυρίως, από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, πέραν των καταστροφικών συνεπειών για τα ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, επηρεάζει τις τελευταίες ημέρες την ροή των κρατήσεων προς την χώρα μας, σε μια χρονική στιγμή που οι τουρίστες παίρνουν τις τελικές αποφάσεις για τις φετινές διακοπές τους. Ετσι, κινδυνεύει να ανατραπεί η αυξητική τάση που είχε διαμορφωθεί από την αρχή της χρονιάς και να χαθεί η ευκαιρία μείωσης της ανεργίας και ανάκαμψης της οικονομίας που τόσα πολλά στηρίζει στον τουρισμό».
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: