1.7.11

Επιφανείς νομικοί καταδικάζουν τα έκτροπα και τη στάση της αστυνομίας...


Τον αποτροπιασμό τους για τα έκτροπα που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος και τα άγρια μέσα καταστολής που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. «αδιακρίτως, κατά... άοπλων, ειρηνικών πολιτών».

Όπως σημειώνουν «οι φωτογραφικές, βιντεοσκοπημένες, προφορικές και γραπτές ενδείξεις επί τούτου βρίθουν και κάνουν σήμερα το γύρο του κόσμου στο διαδίκτυο και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μερικές από αυτές είναι πραγματικά σοκαριστικές».

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση διαμαρτυρίας την οποία υπογράφουν επιφανείς νομικοί που εργάζονται σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού:

Δήλωση Ελλήνων πανεπιστημιακών νομικών

Οι υπογραφόμενοι συμμετέχουμε σε δίκτυο Ελλήνων νομικών που εργάζονται σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις συζητήσεις μας έχουμε έντονες διαφωνίες σχετικά με την οικονομική πολιτική και το μέλλον της χώρας.

Ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας πάντως συμφωνούμε στο ότι η βία είναι απαράδεκτη από όπου και να προέρχεται. Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες ότι κατά τα χθεσινά γεγονότα, η Ελληνική Αστυνομία πέρα από κάθε λογική και νομιμότητα χρησιμοποίησε άγρια και παράνομα μέσα καταστολής αδιακρίτως, κατά άοπλων, ειρηνικών πολιτών που προσπαθούσαν να εξασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην έκφραση και στην ειρηνική συνάθροιση. Οι φωτογραφικές, βιντεοσκοπημένες, προφορικές και γραπτές ενδείξεις επί τούτου βρίθουν και κάνουν σήμερα το γύρο του κόσμου στο διαδίκτυο και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μερικές από αυτές είναι πραγματικά σοκαριστικές.

Ως νομικοί, ως ακαδημαϊκοί, ως πολίτες, διαμαρτυρόμαστε και καταδικάζουμε απερίφραστα τη μετατροπή της Αστυνομίας από όργανο προστασίας σε όργανο δίωξης του πολίτη και καταστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων κατά τα χθεσινά επεισόδια. Χωρίς να αμφιβάλλουμε ότι υπάρχουν άτομα που επιδίδονται σε βίαιες πρακτικές, αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από Αστυνομικό σώμα δημοκρατικής πολιτείας ως έναυσμα για τη βάρβαρη μεταχείριση ειρηνικών πολιτών. Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Παπουτσή, με τις οποίες συγχάρηκε την Ελληνική Αστυνομία για την αυτοσυγκράτηση με την οποία προστάτευσε τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών προκαλούν το κοινό αίσθημα χιλιάδων πολιτών που βίωσαν την αναιτιολόγητη και παράνομη βία από πρώτο χέρι, και θέτουν σε κίνδυνο το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Καλούμε τον πρωθυπουργό να καταδικάσει απεριφράστως τη συμπεριφορά των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τα χθεσινά επεισόδια και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και για την πραγματική περιφρούσηση του συνταγματικού δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση στο μέλλον.

Με τιμή,

Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών Αγορών και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

Δημήτρης Δημούλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Θεωρίας του Δικαίου

Νομική Σχολή São Paulo, Fundação Getulio Vargas

Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Δικαίου και Διευθυντής Ινστιτούτου Ανρωπιστικών Σπουδών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ

Μαρία Δρακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Κεντ

Τασία Μαντανίκα, Ερευνήτρια και Υποψήφια Διδάκτωρ, Ινστιτούτο Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο της Βιέννης

Αντώνιος Τζανακόπουλος, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Ιωαννα Τουρκοχωρίτη, Λέκτορας Δικαίου και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Φιλομήλα Τσουκαλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν

Αιμίλιος Χριστοδουλίδης, Καθηγητής Θεωρίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: