29.6.11

Φορολογούνται οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία...


Λεφτά με ουρά για να κλείσει μία τρύπα πάνω ίσως από 2 δις ευρώ εντόπισε στην Ελβετία η Κυβέρνηση.

Πρόκειται για την επιδίωξή της να φορολογηθούν οι καταθέσεις που διαθέτουν σε ελβετικές τράπεζες Έλληνες πολίτες.Το ζητούμενο είναι η υλοποίηση διακρατικής συμφωνία με...

την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Το περίγραμμα του πλαισίου της διακρατικής συμφωνίας συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε τηλεδιασκέψη που είχε χθες το απόγευμα με την Ελβετή ομόλογό του.

Όπως δήλωσε λίγο αργότερα στη Βουλή η συμφωνία θα γίνει με όρους ανάλογους εκείνων που συμφωνήθηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Ελβετικές πηγές προσδιορίζουν ότι οι «μυστικές και μη φορολογούμενες» καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες φθάνουν τα 30 δισ. δολάρια και σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Κατ΄ άλλες πηγές είναι πολύ υψηλότερες και προσεγγίζουν τα 100 δις δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις που γίνονται με τις ελβετικές αρχές έχουν ως βάση την ανωνυμία των καταθετών. Δηλαδή τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων των Ελλήνων θα εξακολουθήσουν να μένουν μυστικά αλλά θα φορολογούνται με ευθύνη των ελβετικών τραπεζών και θα αποδίδονται στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες καταθέτες θα πληρώσουν έναν «φόρο βάσης» για το ποσό των καταθέσεων τους και ετήσιο φόρο για τις αποδόσεις τους. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη τα οποία διαθέτουν συστηματική παράδοση στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: