29.6.11

Τετ-α-τετ επιφανών Ομογενών με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν...


Δυσαρέσκεια στην ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας γιατί δεν έχουν εκπληρωθεί οι προεκλογικές υποσχέσεις Ομπάμα. Την Τετάρτη το γεύμα στο Λευκό Οίκο...
Ουάσιγκτον.- Tου Αποστόλη Ζουπανιώτη
Στα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, παρότι δεν έχει γίνει κάποια δραματική στροφή στις πάγιες αμερικανικές θέσεις στο...


κυπριακό, όλοι σε Λευκωσία, Αθήνα και Ελληνοαμερικανική Κοινότητα συμφωνούν ότι σταμάτησε η εκδικητική τάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κυρίως των αξιωματούχων που είχαν εμπλακεί στην προσπάθεια επιβολής του Σχεδίου Ανάν να τιμωρήσουν τους Ελληνοκύπριους για το ΟΧΙ. Ωστόσο, η ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας έχει σοβαρούς λόγους να είναι δυσαρεστημένη με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν, καθώς θεωρεί ότι οι προεκλογικές τους υποσχέσεις δεν εκπληρώθηκαν.

Ήδη, τα μηνύματα επιφανών Ομογενών ότι «δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η γενναιόδωρη ενίσχυση που πρόσφεραν στους Δημοκρατικούς, στις προεδρικές εκλογές του 2008» έχουν ανησυχήσει σφόδρα το εκλογικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου. Μάλιστα μία αναφορά παράγοντα του ελληνικού λόμπι στο πρόσφατο 27ο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, που βαθμολόγησε με F την πολιτική Ομπάμα στο κυπριακό, προκάλεσε μεγάλη ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και των ομογενών.

«Μπορεί να μην έχουμε τη βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης Μπους, ωστόσο τίποτε από αυτά που ζητήσαμε από το Λευκό Οίκο δεν έχει εκπληρωθεί», μας είπε παράγοντας του λόμπι.

Τους τελευταίους 24 μήνες, έχει επίμονα επισημανθεί στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπονομευτικός ρόλος του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Φρανκ Ούρμπανσικ και του βοηθού γενικού γραμματέα, Λυν Πάσκοε, αλλά και η δυσαρέσκεια γιατί δεν έχει διευθετηθεί επίσκεψη Χριστόφια στο Λευκό Οίκο. Ο μεν Λυν Πάσκοε συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο κυπριακό, ενώ ο Φρανκ Ουρμπανσικ, που έπρεπε να φύγει στο τέλος Ιουνίου, πήρε παράταση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η οποία ίσως επεκταθεί αφού ακόμη δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης του και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης του διορισμού του.

Στο θέμα της επίσκεψης Χριστόφια, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τους περιορισμούς των συναντήσεων του προέδρου με διεθνείς ηγέτες, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, κάποιες κινήσεις από μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδεικνύουν το αντίθετο. Όπως αποκάλυψε κορυφαίο μέλος του Κογκρέσου, τον περασμένο Σεπτέμβριο δέχθηκε τηλεφώνημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το οποίο τον προέτρεψαν (ανεπιτυχώς) να μη συναντηθεί με τον πρόεδρο Χριστόφια που επισκεπτόταν την Ουάσιγκτον.

ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ

Ωστόσο η χρονική συγκυρία δίδει στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και την Κύπρο το πάνω χέρι. Το προεκλογικό επιτελείο του Ομπάμα φοβάται όχι μόνο για τα πολλά χρήματα που διαθέτουν οι ομογενείς στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και τις ψήφους τους, ιδίως σε πολιτείες που αναμένεται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Ηδη, ο αμερικανός πρόεδρος όρισε υπεύθυνο της προεκλογική εκστρατείας για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα τον ίδιο τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καλέσει σε γεύμα μία ομάδα περίπου 15 επιφανών ομογενών, την Τετάρτη 29 Ιουνίου. Όπως είχε δηλώσει στη Greek News στη διάρκεια του 27ου Συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, το Μάιο, η συνάντηση επρόκειτο αρχικά να λάβει χώρα στις 8 Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του βεβαρυμμένου προγράμματος του κ. Μπάιντεν.

Ο αρχικός αριθμός των καλεσμένων ήταν 30-35. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται αρκετοί από τους πολυεκατομμυριούχους (Πίτερ Αντζελος, Ντένης Μιλ, Γιώργος Τσούνης, Γιώργος Σακελλάρης), ο άνθρωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, αλλά κι ο σκληρός πυρήνας του λόμπι (Φίλιπ Κρίστοφερ, Πανίκος Παπανικολάου, Νίκος Μούγιαρης, Εντι Ζεμενίδης), ενώ τον κ. Μπάιντεν θα πλαισιώνουν οι δύο γιοί του.

Η συζήτηση αναμένεται να είναι «πολύ ειλικρινής» και θα τεθούν επί τάπητος και τα παράπονα και τα αιτήματα της Ομογένειας, κατά την έκφραση ενός από τους ομογενείς που θα λάβει μέρος. Ηδη, έχει τονιστεί και στον ίδιο τον Μπαιντεν, ότι «όταν δεν ήταν αντιπρόεδρος μπορούσε τουλάχιστον να λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

Καθώς η Ομογένεια έχει εμπλακεί πολλές φορές στο παιγνίδι των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, δεν περιμένει θαύματα. Όμως, βρίσκεται μπροστά σε μία καθαρά ευνοϊκή συγκυρία, καθώς στο διάστημα από τώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2012 θα κρίνει την τύχη της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό.

«Δεν μας αρκεί η σημερινή ουδετερότητα, ιδίως όταν υπονομεύεται από τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», μας είπε ένας από τους ομογενείς που θα λάβει μέρος, Ωστόσο, εκείνο που διαφαίνεται ξεκάθαρα είναι πως αυτή τη φορά, εξ αιτίας της ευνοϊκής αυτής συγκυρίας, η Ουάσιγκτον δεν έχει την πολυτέλεια να ηγηθεί μιας εκστρατείας πιέσεων σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, για να αποδεχθεί απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Αν ώρα υπάρξει έστω και μία μίνιμουμ θετική στροφή, υπό το βάρος των προεκλογικών πιέσεων της Ομογένειας ίσως αυτό αποβεί καταλυτικό στην εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.
http://www.greeknewsonline.com/?p=16529

Δεν υπάρχουν σχόλια: