29.6.11

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για την Αθήνα...


Με συνεχή ροή ειδήσεων και ανταποκρίσεων από την Αθήνα, από τη “διακεκαυμένη ζώνη της Ευρώπης”, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το αραβικό Al Jazzera το σύνολο των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και ξένων ΜΜΕ καλύπτει την κρίσιμη ημέρα της Ελλάδας και της παγκόσμιας οικονομίας, αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις επιφανών αναλυτών.

Τα... διεθνή δίκτυα που από το πρωί βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την Αθήνα είναι κατά βάση τα αμερικανικά CNN, CNBC, Bloomberg και το βρετανικό ΒΒC.

To CNN από το πρωί έχει ανοίξει το ... φάκελο “Η Αθήνα υπό πίεση”. Μεταδίδει σχεδόν λεπτό προς λεπτό εικόνες από τις οδομαχίες στο κέντρο, αναφέρεται στην διαρκώς ογκούμενη κοινωνική αντίδραση και ενδεικτικό είναι πως συνεχώς προβάλλει εικόνες των ανταποκριτών του με μάσκες αερίων για να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της εικόνας και να εστιάσει στην ασφυκτική πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο.

Ανάλογες εικόνες και ρεπορτάζ μεταδίδει σε συνεχή ροή και το CNBC. Οι ανταποκριτές του δίνουν έμφαση στα δακρυγόνα, την αναταραχή και τις συγκρούσεις πολιτών-διαδηλωτών με τις δυνάμεις2 της Αστυνομίας. Στα ρεπορτάζ του αναφέρεται στην κρισιμότητα της ημέρας, κάνει λόγο για ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και γενικότερα για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ προβλέπει κλιμάκωση των αντιδράσεων εφόσον – όπως και προβλέπει – υπερψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο.

Το Bloomberg από την πλευρά του κάνει λόγο για την “Μεγάλη Μάχη της Ελλάδας”. Κι ακριβώς αυτές τις εικόνες ... μάχης μεταδίδει συνεχώς από την πλατεία Συντάγματος. Στις αναλύσεις του το δίκτυο εστιάζει στην αντιπαλότητα μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών-διαδηλωτών που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, αλλά παράλληλα τονίζει πως τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση είναι ελάχιστα, λόγω των πιέσεων από τους εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Τέλος, και το BBC μεταδίδει συνεχώς εικόνες από το Σύνταγμα, όπως και αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών στο Κοινοβούλιο με τους ανταποκριτές του να επιχειρούν την ... αντιπαράθεση μεταξύ του κοινωνικού ιστού και των πολιτικών του ταγών.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: