28.6.11

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει Γενεύης...


Λευκωσία: Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και του ραντεβού της Γενεύης στις 7 Ιουλίου ήταν στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που διήρκησε τέσσερις ώρες. Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη μέχρι τώρα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ενώ...
ανταλλάγησαν απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ε/λ πλευρά στη συνάντηση της Γενεύης.

Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που άρχισε στις 10 το πρωί, συμμετείχαν εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Κατσουρίδης, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιαδής και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν και ο αντιπρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Κούλλης Μαυρονικόλας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κουτσού, η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου και ο βοηθός ΓΓ του Κινήματος, Άδωνις Γιάγκου.

Συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο τφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης και ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό, Τουμάζος Τσιελεπής.

Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας υπόψη και τη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο, πάει προετοιμασμένος στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της σημερινής πολύωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνάντησης της 7ης Ιουλίου με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ζητήματα που αφορούν την ίδια τη συνάντηση, οι πολιτικές δυνάμεις κατέθεσαν τις δικές τους τις απόψεις, έγινε μια συζήτηση επί του θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας υπόψη και τη συζήτηση που έχει γίνει, θα πάει προετοιμασμένος στη συνάντηση της 7ης του Ιούλη», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν υιοθετεί η κυβέρνηση τη δήλωση του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ για κατάρρευση της διαδικασίας των συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά. «Όχι ασφαλώς, αυτό το πράγμα νομίζω είναι πολύ παρατραβηγμένο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν ήταν μια συνεδρία διαφωνιών ή αν ο Πρόεδρος πάει με μια κοινή γραμμή στη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Στεφάνου είπε πως «στο Εθνικό Συμβούλιο λέγονται πράγματα που ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει ο ένας με τον άλλο. Εχουν τεθεί διάφορα ζητήματα και εκτιμήσεις, επαναλαμβάνω, ότι μέσα από τη συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη διάφορα πράγματα, ο Πρόεδρος προετοιμασμένος πάει για τη συνάντηση της 7ης του Ιούλη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τη συνεδρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για έκδοση ανακοινωθέντος. «Έγινε η συζήτηση, απ’ ό,τι είδατε ήταν και πολύωρη, και ολοκληρώθηκε η συνεδρία»,

Δηλώσεις Συλλούρη

«Η σημερινή συνεδρία επιβεβαίωσε ή καλύτερα μεγάλωσε τις ανησυχίες μας», δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου , ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του στην σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε την ανάλυσή του, « που εν ολίγοις λέει ότι η όλη προσπάθεια ουσιαστικά έχει καταρρεύσει και μείναμε μπροστά στο ενδεχόμενο αλλαγής της διαδικασίας, πίεση για χρονοδιαγράμματα και για άλλες υποχωρήσεις».

Δηλώσεις Ιωάννας Παναγιώτου

Έγγραφο προτάσεων και εισηγήσεων κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το Κίνημα Οικολόγων, δήλωσε εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Το έγγραφο, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, «αφορά την επικείμενη συνάντηση και στοχεύει κυρίως στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και στο θέμα της απογραφής του πληθυσμού στα κατεχόμενα ως ένα πρώτο μέτρο για αντιμετώπιση του εποικισμού».

Πρόσθεσε ότι στο περιουσιακό «έχουμε κάμει μια πρόταση η Κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για ενημέρωση των πολιτών για το τι σημαίνει να προσφεύγουν στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και έχουμε θέσει και ένα θέμα που βρήκε θετική ανταπόκριση και μάλιστα έχουμε την δέσμευση του Προέδρου ότι θα γίνει αμέσως μετά όταν επιστρέψει από την συνάντηση με τον ΓΓ, ότι θα συζητηθεί το θέμα της οικονομίας σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα».

Σε ερώτηση αν επιχειρήθηκε να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν , να υπάρξει ελάχιστη κοινή βάση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ενόψει και της συνάντησης της Γενεύης , απάντησε ότι έγινε μια εκτεταμένη ενημέρωση πρωτίστως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αργότερα εισηγήσεις των κομμάτων όσον αφορά την συνάντηση.

«Δεν έγινε μία τέτοια προσπάθεια, έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας για να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο σε αυτή την συνάντηση», κατέληξε η κ. Παναγιώτου.

* Από πλευράς ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεν έγιναν δηλώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: