29.6.11

Παλίρροια...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.
ΠΟΙΟΣ «ΕΦΑΓΕ» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που τον επέκρινε στο άτυπο Υπουργικό για το Μεσοπρόθεσμο πριν από έναν μήνα; Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τού επεφύλασσαν πολιτικό λιθοβολισμό διαρκείας τις τελευταίες εβδομάδες; Το Μνημόνιο που δεν απέδωσε τα... δημοσιονομικώς αναμενόμενα, ενώ προκάλεσε ύφεση;
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ είναι από μόνες τους απαντήσεις. Δεν δίνουν όμως την εξήγηση που ικανοποιεί. Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στήριξε τον Παπακωνσταντίνου μέχρι τέλους. Στην πραγματικότητα, τον Παπακωνσταντίνου τον «έφαγαν» οι ξένοι και, κυρίως, οι ομόλογοί του στο Eurogroup. Οχι γιατί τον έβαλαν στόχο, όπως το ιθαγενές πολιτικό προσωπικό. Αλλά γιατί το «βλέποντας και κάνοντας» - ιδίως των Γερμανών - απέναντι στην Ελλάδα είχε ως βασικό πολιτικό θύμα τον μέχρι πριν από δέκα ημέρες ένοικο του έκτου ορόφου της οδού Νίκης.
ΦΤΑΙΝΕ οι ξένοι; Οχι. Ολοι όμως ήξεραν ότι το Μνημόνιο θα φέρει ύφεση. Οτι η ύφεση πατώνει τελικά τα έσοδα από φόρους. Αρα θα υπήρχε αργά ή γρήγορα πρόβλημα στα δημοσιονομικά. Ακόμη χειρότερα: η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πατάξει τη φοροδιαφυγή σε μια νύχτα ούτε το διεφθαρμένο και ανίκανο Δημόσιο να απογειωθεί και να γίνει επιτελικός παίκτης στο γήπεδο της ανάπτυξης. Τέλος, υπήρχε η προβληματική εξίσωση του χρέους. Αν η Ελλάδα επρόκειτο να έχει τύχη στις αγορές, το θέμα του χρέους θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ώστε να αναστραφεί το αφήγημα καταστροφής.
ΤΙΠΟΤΕ από αυτά δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως. Την άνοιξη του 2010 οι Γερμανοί μάς πήγαν σημειωτόν κι όταν έφτασε η ώρα του μηχανισμού βοήθειας πήραμε άρον άρον ό,τι μας έδωσαν. Η γαλλογερμανική συμφωνία της Ντοβίλ για τον μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας που φεσώνει και ιδιώτες - επενδυτές μας έκοψε τον δρόμο προς τις αγορές. Τέλος, από το Νταβός του 2011 και μετά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση χρέους πάει κι έρχεται χωρίς κατάληξη. Το αποκορύφωμα είναι ότι ο Παπακωνσταντίνου εκλήθη μυστικά στο Λουξεμβούργο για να το γράψει το ηλεκτρονικό «Spiegel», ενώ βρισκόταν εκεί. Πολιτικά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν επέστρεψε ποτέ από το κρύο εκείνης της Παρασκευής, όταν κυβέρνηση, τραπεζίτες και αθηναϊκά ΜΜΕ τον έψαχναν και δεν τον έβρισκαν.
ΑΣΦΑΛΩΣ, Ο Παπακωνσταντίνου πληρώνει την υπεραισιοδοξία του για την εφαρμογή του Μνημονίου. Την απόλυτη έλλειψη φορολογικής πολιτικής. Αλλά, κυρίως, πληρώνει ότι πήγε με τα νερά των ξένων που αποδείχθηκαν παλίρροια. Μπορούσε να κάνει κάτι; Δύσκολα. Εκεί που έχει βρεθεί η χώρα, δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Το διαπίστωσε από το πρώτο του Eurogroup κι ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ υπερασπίζεται τα πεπραγμένα του με άρθρο στους «Financial Times». Η επιχειρηματολογία είναι στρωτή. Τρομάζει όμως η «ταπηροκρανίασις» των σχολίων των ξένων αναγνωστών της ηλεκτρονικής έκδοσης της σoμόν εφημερίδας. Καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του για την Ελλάδα.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ, Η τύχη του Παπακωνσταντίνου στο εξωτερικό θα 'πρεπε να προβληματίζει τον Παπανδρέου.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: