1.5.11

Άιρτον Σένα: 17 χρόνια μετά... (videos)...


Δεν υπάρχει ο τέλειος πιλότος αγώνων... Κοιτάζοντας προσεκτικά τον κάθε ένα από τους κορυφαίους πιλότους των μηχανοκίνητων σπορ, θα βρούμε ένα σωρό... παραπτώματα και αδύναμα σημεία.

Με τον Άιρτον Σένα, που σκοτώθηκε την... 1η Μαϊου του 1994, δεν χρειάζεται να παρατηρήσουμε ιδιαίτερα προσεκτικά, αλλά τα παραπτώματα αυτά δεν αποτρέπουν την σπουδαιότητά του, ούτε το γεγονός ότι άφησε όσο λίγοι το στίγμα του. Ήταν και θα παραμείνει αιώνια ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Σίγουρα πάντως, ο γοητευτικότερος όλων. Ένας μύθος...
Ο αρχίατρος της F1 και στενός του φίλος, ο Σιντ Ουότκινς – λένε ότι ο Σένα ήταν ένας γοητευτικός άνθρωπος στην ιδιωτική του ζωή. Ως πιλότος αγώνων ήταν εντελώς ανηλεής, όπως έμαθε ο Μάρτιν Μπραντλ όταν οι 2 τους πάλευαν στο βρετανικό πρωτάθλημα της F3 στις αρχές του 1980. Ο Μπραντλ γνώριζε (και ο Σένα ήθελε να γνωρίζει ο Μπραντλ) ότι αν δεν έκανε στην άκρη όταν ο Σένα προσπαθούσε να τον περάσει, ότι και τα 2 μονοθέσια θα έβγαιναν εκτός αγώνα, κάτι που αποδείχθηκε σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Σένα κέρδισε το πρωτάθλημα αν και ήταν αμφίρροπο και από τότε ο Μπραντλ ποτέ δεν αποτέλεσε πραγματική απειλή για εκείνον. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε στην υπόλοιπη ζωή του ήταν ο Αλέν Προστ, αν και ο Σένα ήταν εκείνος που ξεκίνησε τις απειλές. Ο Προστ ήταν ήδη γνωστός ως ένας από τους καλύτερους πιλότους της εποχής του όταν ο Σένα – ένας σχετικά πρωτοεμφανιζόμενος στον κόσμο των γκραν πριμ με μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Toleman και Lotus – τον πλαισίωσε στην McLaren το 1988.

Μεγάλη η κόντρα του και με τον Αλέν Προστ, ενώ η τελευταία του μεγάλη αντιπαλότητα ήταν με τον Μίκαελ Σουμάχερ. Η προοπτική για ακόμη περισσότερες μάχες έσβησε πρόωρα στην Ίμολα πριν από 17 χρόνια. Πριν ο αγώνας ξεκινήσει υπήρχαν 2 πολύ σοβαρά περιστατικά. Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο ήταν τυχερός που επέζησε στο πρώτο, αλλά μία ημέρα μετά ο νεαρός Αυστριακός πιλότος Ρόλαντ Ράντζενμπέργκερ έγινε ο πρώτος μετά τον Ρικάρντο Παλέτι το 1982 που έχασε την ζωή του σε γκραν πρι.

Όπως εξήγησε τότε ο Σιντ Ουότκινς, ο Σένα ταράχθηκε πολύ από το δυστύχημα, στο σημείο που ο Ουότκινς ένιωσε ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί, αλλά ο Σένα που τώρα πάλευε με την καριέρα του έχοντας πάει στην Williams σε μία στιγμή που το σασί της δεν ήταν καν μεταξύ των καλύτερων, προετοιμαζόταν να αγωνιστεί για ακόμα μία φορά. Ο θρύλος έφτασε στο τέλος του καθώς ο Σένα – πολύ έξω από την ζώνη άνεσης όπως πάντα, με τον φόβο να χάσει όπως πάντα – πάλευε να μείνει μπροστά από το πολύ καλύτερο μονοθέσιο του Σουμάχερ, που πιθανότατα θα κέρδιζε και τον αγώνα.

Δεν θα τον ξεχάσει ποτέ κανείς. Άλλωστε, οι θρύλοι μένουν πάντα ζωντανοί...
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Νο.1)
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Νο.2)
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Νο.3)
woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: