1.4.11

Καλοκαίρια ...


ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ ΕΡΓΟ θα µπορούσε να λέγεται «Ο Γερουλάνος ξεναγός». Αν ήταν µαυρόασπρη ελληνική ταινία θα εµφάνιζε τον πατρίκιο Παύλο να υποδέχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης τους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές,οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα για τη συνάντηση της οµάδας τους. Και να τους παρουσιάζει την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τα εκθέµατα του Παρθενώνα.

ΦΥΣΙΚΑ, για να ... είµαστε δίκαιοι, άπαξ και άνοιξε τις πόρτες του το Νέο Μουσείο ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισµού ξεναγεί σε αυτό προσκεκληµένους «υψηλής αξίας». Το έκανε, ας πούµε, ο Αντώνης Σαµαράς το 2009 για πολλούς. Μάλιστα, σε µια παρουσίαση σε βουλευτές ο Ευάγγελος Βενιζέλος πείραξε τότε µε τον αιχµηρό του λόγο τον Σαµαρά ενώ αυτός µιλούσε. «Αντώνη, πρόσεχε µη γίνεις κι εσύσαν τον Αβραµόπουλο που σε λίγο θα αρχίσει να χειρουργεί…». Ποιος φανταζόταν ότι έξι µήνες αργότεραο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Πολιτισµούτης κυβέρνησης Καραµανλή θα αποτελούσαν το νέοηγετικό δίδυµο της ηττηµένης στις εκλογές Ν.∆.;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο µέλλον: ο Γερουλάνος είναι υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού. Αν και απόφοιτος του ΜΙΤ, σπουδασµένος στα οικονοµικά, ο Παύλος µιλάει λίγο για την οικονοµία σταΥπουργικά Συµβούλια. Παρ’ όλα αυτά, ξέρει ότι ο τουρισµός είναι κρίσιµο κοµµάτι του ελληνικού ΑΕΠ. Εξ ου και ο Παύλος δίνει µεγαλύτερη σηµασία σε αυτό το κοµµάτιτου χαρτοφυλακίου του. Αλλωστε, αν τοΜουσείο Μπενάκη είναι στοιχείο της οικογενειακής σου ιστορίας, αντιµετωπίζεις τον πολιτισµό και τους ανθρώπους του χωρίςτα συνήθη συµπλέγµατα κατωτερότητας των πολιτικών.

ΟΥΤΩΣ ΉΑΛΛΩΣ, ο Γερουλάνος εκµεταλλεύθηκε τον ανασχηµατισµό για να ανασχηµατισθεί ο ίδιος εντός του χαρτοφυλακίου του. Ο έµπειρος Τηλέµαχος Χυτήρης ανέλαβε τα ΜΜΕ και την κόλαση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθµών. Ο φιλότιµος Γιώργος Νικητιάδης είναι το είδος υφυπουργού Τουρισµού που, σε αντίθεση µε την Αντζελα, συνεργάζεται άνετα υπό τονυπουργό του. Οπότε ο Παύλος µπορεί να κάνει υψηλή πολιτική µε στόχο έναελληνικό καλοκαίρι του 2011 που να είναι τοξεκίνηµα µιας έστω δειλής ανάκαµψης.

ΦΥΣΙΚΑ, ο καθένας στην πολιτική είναι Σίσυφος µε δικό του ξεχωριστό βράχο. Ο Γερουλάνος είναι ο άνθρωπος µε τον οποίο αισθάνεται πιο άνετα ο Παπανδρέου και ο οποίος δεν έχει τσακωθεί ή ψυχρανθεί µεκανέναν στην κυβέρνηση. Οχι γιατί είναιευγενής από κούνια ή για δενέχει προσωπική πολιτική φιλοδοξία. Αυτά ισχύουν και για άλλους. Αλλά γιατίείναι αυτός που είναι. Αυτό σηµαίνει ότι στον ανασχηµατισµό που θα γίνει – και – φέτος, ο Γερουλάνος θα δυσκολευθεί να αποφεύγει µια µετακόµιση πιο κοντά στο κέντρο του κυβερνητικού συστήµατος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ αυτή, το καλοκαίρι του 2011 µπορεί να είναι τοτελευταίο ανέµελο τουριστικό καλοκαίρι του Παύλου.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: