1.4.11

Δίχως τέλος η διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα...


Συνεχίζεται η διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα, ενώ ο ΟΗΕ πρότεινε στην Ιαπωνία την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Ιάπωνες και Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό πτωμάτων από τον σεισμό και το τσουνάμι. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να... επεκταθεί η ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 40 χλμ. από τα 20 χλμ. που έχουν οριστεί από τις ιαπωνικές αρχές. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η Βρετανία συμβούλεψαν τους πολίτες που βρίσκονται στην Ιαπωνία να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χλμ. από το εργοστάσιο.

Εν τω μεταξύ, νέο ρεκόρ χτύπησαν τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, που μετρήθηκαν 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με την Tepco, ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε και στον υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, ενώ σε δείγμα νερού που ελήφθη κάτω από τον αντιδραστήρα 1 της μονάδας το ραδιενεργό οώδιο μετρήθηκε σε 430 μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό, δηλαδή "10.000 φορές ανώτερο" από το επιτρεπόμενο όριο.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα υψηλό αριθμό", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Tepco, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να αναθεωρηθεί αύριο. Σύμφωνα με την πυρηνική και βιομηχανική υπηρεσία ασφάλειας της χώρας, είναι πιθανό να υπάρχει συνεχής διαρροή ραδιενεργών στοιχείων από τον πυρηνικό σταθμό.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των 4 αντιδραστήρων, χρησιμοποιώντας νερό, προκειμένου να ρίξουν τη θερμοκρασία τους. Εκτός από τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό έχουν να αντιμετωπίσουν και τη διαρροή ραδιενεργού νερού που εντοπίστηκε σε σήραγγα.

Νέα επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων

Περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε, ενώ 3 εβδομάδες μετά, 16.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι ιαπωνικές αρχές σε συνεργασία με Αμερικανούς στρατιώτες ξεκίνησαν επιχείρηση για τον εντοπισμό πτωμάτων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της χώρας. Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 65 πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν 17.000 ιάπωνες και 7.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Οι έρευνες δεν θα καλύψουν τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo τουλάχιστον χίλια πτώματα βρίσκονται ακόμα στη ζώνη αυτή. Οι σοροί αυτοί έχουν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και οι αρχές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην περισυλλογή τους.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: