1.4.11

Δεύτερος θάνατος για τα θύµατα του τσουνάµι...


Χιλιάδες Ιάπωνες που εξακολουθούν να περιµένουν απαντήσεις για τη µοίρα των αγαπηµένων τους τρεις εβδοµάδες µετά τον σεισµό και το τσουνάµι της 11ης Μαρτίου δέχθηκαν χθες άλλο ένα πλήγµα. Τα πτώµατα των ανθρώπων τους που...βρίσκονται κοντά στον κατεστραµµένο πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα µπορεί να µην περισυλλεγούν ποτέ εξαιτίας των υψηλών επιπέδων της ραδιενέργειας. Η Αστυνοµία δεν περισυνέλεξε χθες το πτώµα ενός άνδρα στην πόλη Οκούµα της επαρχίας Φουκουσίµα επειδή η ραδιενέργεια που εξέπεµπε ήτανπολύ υψηλή. Καθώς οι αστυνοµικοί δεν µπορούσαν να το πάρουν µαζί τους, το µετέφεραν από το ύπαιθρο όπου βρισκόταν, σε έναν στεγασµένο χώρο.

Ουδείς γνωρίζει πόσα ακριβώς είναι τα πτώµατα που δεν έχουν περισυλλεγεί. Στην επαρχία της Φουκουσίµα εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 4.760 ανθρώπων. Οι αστυνοµικοί που επιχειρούν στη ζώνη εκκένωσης των 20 χλµ. γύρω από τον σταθµό φορούν τις ειδικές λευκές στολές για επικίνδυνα υλικά και είναι εφοδιασµένοι µε φορητούς µετρητές ραδιενέργειας. «Βρίσκουµε πτώµατα παντού, σε αυτοκίνητα, σε ποταµούς, κάτω από συντρίµµια, σε δρόµους», έλεγε χθες ένας αστυνοµικός που ζήτησε να µην κατονοµαστεί. Ωστόσο επισήµως η Αστυνοµία λέει πως δεν υπάρχουν πτώµατα στους δρόµους και πως µπορεί να υπάρχουν µερικά µέσα σε κτίρια, αλλά δεν πιστεύει πως είναι πολλά. Τα πτώµατα αυτά έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και δηµιουργούν κίνδυνο τόσο για τους αστυνοµικούς όσο και για τους γιατρούς, καθώς και για τις οικογένειες που θα τα παραλάβουν. Η προοπτική να µην ανακτηθούν είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τους βουδιστές Ιάπωνες, οι οποίοι απανθρακώνουν τους νεκρούς τους µε περίπλοκες τελετές. Οσο περνούν οι µέρες, γίνεται όλο και πιο φανερό πως η Ιαπωνία δεν θα τα καταφέρει µόνη της να θέσει υπό έλεγχο τον πυρηνικό σταθµό στη Φουκουσίµα και να σταµατήσει τη διαρροή ραδιενέργειας, που πιθανολογείται πλέον ότι είναι συνεχής. Η χώρα στρέφεται όλο και περισσότερο σε ξένες χώρες για βοήθεια, καθώς υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας (10.000 φορές πάνω από τις κυβερνητικές προδιαγραφές για τα όρια ασφαλείας) µετρήθηκαν χθες στα υπόγεια ύδατα, 15 µέτρα κάτω από έναν από τους έξι αντιδραστήρες.

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ δίνουν µάχη µε τον χρόνο για να βρουν την πηγή του µολυσµένου νερού. «Η ποσότητά του είναι τεράστια και χρειαζόµαστε όποια εµπειρογνωµοσύνη είναι διαθέσιµη», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιοµηχανικής Ασφάλειας. Γάλλοι, αµερικανοί και διεθνείς εµπειρογνώµονες βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία ή αναµένονται εκεί. Μέσα στις επόµενες ηµέρες αναµένεται επίσης από τις ΗΠΑ ένα τηλεκατευθυνόµενο ροµπότ που θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε σηµεία µε υψηλή ραδιενέργεια.

Στο µεταξύ, απελπισµένοι άνθρωποι που έχουν αποµακρυνθεί από τη ζώνη εκκένωσης 20 χλµ. γύρω από τον σταθµό έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην περιοχή για να πάρουν υπάρχοντά τους. Οµως αξιωµατούχοι της επαρχίας της Φουκουσίµα ανάρτησαν προειδοποιήσεις στα κέντρα των προσφύγων προσπαθώντας να τους αποτερέψουν. «∆εν είναι µόνον ο κίνδυνος ότι µπορεί να µολυνθείτε, αλλά µπορεί και να µολύνετε άλλους στο κέντρο προσφύγων όταν επιστρέψετε», αναφέρεται στις επιγραφές.
Κλικ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: