1.4.11

Περίεργες συγκλίσεις στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς...


Δεν είναι βέβαιο εάν πρόκειται για φιλοφρονήσεις προς ένα πρόσωπα, ευρέως αποδεκτό και σεβαστό στον πολιτικό κόσμο, όπως είναι ο Φώτης Κουβέλης, ή για ένα δείγμα των προχωρημένων πολιτικών επιδιώξεων προς την κατεύθυνση των συνεργασιών. Ωστόσο τα θερμά λόγια, με τις αντίστοιχες πολιτικές αιχμές, που περιλάμβαναν οι λόγοι του... Γιώργου Παπανδρέου και της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά, κατά την έναρξη του πρώτου συνεδρίου του κόμματος αυτού, έχουν γεμίσει με πολλές «υποψίες» τους πολιτικούς παρατηρητές.

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε ευθέως πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου με συγκεκριμένη ατζέντα. Ζήτησε δε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός.

Το πλαίσιο του διαλόγου θα μπορούσε να είναι, κατά τον κ. Παπανδρέου, η σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, η μη χρήση πυρηνικής ενέργειας, η αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων, η προώθηση της Χάρτας κοινωνικών δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία των αδυνάτων.

Για να διαχωρίσει τη Δημοκρατική Αριστερά από την υπόλοιπη Αριστερά καταλόγισε σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ «εύκολη καταγγελία, δογματισμό, απαξίωση ακόμη και των δημοκρατικών θεσμών, συμβολή στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε τη Δημοκρατική Αριστερά ως τη μόνη αριστερή πολιτική δύναμη σήμερα που αντιλαμβάνεται την αξία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και σημείωσε με νόημα ότι εάν η ίδια και ο κ. Κουβέλης «παραμέναμε, συμβιβασμένοι και ταπεινωμένοι, μέσα στους ευρύτερους χώρους στους οποίους ως τότε ανήκαμε θα είχαμε οδηγηθεί να λέμε πράγματα, να προσυπογράφουμε αποφάσεις και να ακολουθούμε απαράδεκτες πολιτικές πρακτικές στις οποίες δεν πιστεύαμε».

Μετά από όλα αυτά δικαίως ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος εξέφρασε την άρνηση του κόμματός του να «συγκυβερνήσει» με το ΠΑΣΟΚ – αν και ούτε ο ίδιος απέφυγε τους επαίνους προς τον κ. Κουβέλη.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δεχθεί συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του. Ούτε θα κάνουμε ‘συμπράξεις’ με όσους υποστήριξαν την πολιτική του Μνημονίου και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Και βέβαια δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε έξω-θεσμικές λύσεις».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: