1.4.11

Στο φως οι συμμορίες της νύχτας...


«Σκούπα» στον χώρο της νύχτας επιχειρούν αστυνομικές και δικαστικές αρχές, με την υπόθεση των συμμοριών που εμφανίζονται να δρουν στο λεκανοπέδιο και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Μέχρι τώρα 217 πρόσωπα φέρονται ως εμπλεκόμενα, πολλά από τα ...οποία θεωρούνται ως «πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας», που δεν μετείχαν ως μέλη των συμμοριών αλλά φέρονται ότι ζητούσαν τις? υπηρεσίες τους, προφανώς με το αζημίωτο.
Ανάμεσά τους πασίγνωστη λαϊκή τραγουδίστρια, η οποία φέρεται ότι απευθύνθηκε στη μία από τις τέσσερις εμπλεκόμενες συμμορίες για να εισπράξει χρήματα.

Ακόμα, φέρεται να εμπλέκεται υψηλόβαθμος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος έχει σχέση με τον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού εμφανίζεται ως παράγοντας ομάδας, καθώς και έξι εν ενεργεία αστυνομικοί, υπάλληλος της Βουλής, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού κ.ά.

Παράλληλα, στη δικογραφία που σχημάτισε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής εμφανίζονται «βαριά» ονόματα κατηγορουμένων σε μεγάλες υποθέσεις που βρίσκονται ήδη στις φυλακές, στους οποίους χρεώνεται η αρχηγία των ομάδων.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει συλλήψεις ατόμων με βάση εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από ανακριτές του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη δικογραφία, η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, με αφορμή τρεις επώνυμες επιστολές που έφθασαν στις αστυνομικές αρχές και αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία των αποστολέων ήταν «μαϊμού».Ωστόσο, σε αυτές τις επιστολές υπήρχαν συγκεκριμένες αναφορές σε «κύκλωμα» προστασίας σε καφετέριες και νυχτερινά κέντρα, το οποίο φέρεται ότι ενεργούσε για λογαριασμό τριών κρατουμένων σε φυλακές της χώρας. Μάλιστα, σε μία από τις επιστολές αναφερόταν από τον «καταγγέλλοντα» ότι του είχαν ζητήσει χρήματα για προστασία αναφέροντας ότι είχαν σχέση με τρομοκρατική οργάνωση. Να σημειωθεί ότι δικαστικές πηγές εκτιμούσαν πως οι επιστολές αυτές μπορεί να εστάλησαν προκειμένου να λυθούν τα χέρια των αρχών και να εγκριθεί η άρση τηλεφωνικού απορρήτου κινητών τηλεφώνων ορισμένων από τους εμπλεκομένους και να ξεκινήσει η καταγραφή των συνομιλιών τους, που αποτελούν το κύριο αποδεικτικό υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Σε αυτές τις συνομιλίες, αποσπάσματα από τις οποίες αναφέρονται στο διαβιβαστικό της δικογραφίας, αποτυπώνονται «δραστηριότητες» των ομάδων της νύχτας σχετικές με εκβιασμούς, εκρήξεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ φαίνεται να ξετυλίγεται και ένας αδυσώπητος πόλεμος των συμμοριών.Πάντως, όπως έλεγαν δικαστικές πηγές, τα στοιχεία της υπόθεσης χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και επεξεργασίας, ώστε να αποσαφηνιστούν επακριβώς η εμπλοκή και ο ρόλος του καθενός.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας που επικρατεί στη δικογραφία είναι το γεγονός ότι από τις συνομιλίες που εμφανίζονται οι αστυνομικές αρχές αποδίδουν στους εμπλεκομένους διάφορα αδικήματα για τα οποία δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.

ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Αλλοι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις συνελήφθησαν χθες στην Αττική, βάσει των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί από τις δικαστικές Αρχές. Η σύλληψή τους έγινε τη νύχτα, ύστερα από κοινή επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής και της ειδικής κατασταλτικής αντιτρομοκρατικής ομάδας.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ο εμφύλιος των μπράβων και ο τιμοκατάλογος της προστασίας

Ο «άγνωστος πόλεμος» των «ομάδων της νύχτας», με... λεία τα μαγαζιά του Πειραιά, του Κορυδαλλού, της Νίκαιας, του Κερατσινίου, του Περιστερίου, της Πετρούπολης και της «παραλιακής», αποτυπώνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο «πόλεμος» ξεκίνησε από τον Μάιο του 2007 και συνεχίστηκε για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία δύο από τους ανθρώπους που εμφανίζονταν να πρωτοστατούσαν στην «προστασία» των καταστημάτων των παραπάνω περιοχών.

Αμέσως μετά τις δολοφονίες, όπως αναφέρεται, δύο από τους εμπλεκόμενους φέρονται ότι τηλεφώνησαν σε καταστηματάρχες και τους ανέφεραν ότι «από εδώ και πέρα είμαστε εμείς που θα τα παίρνουμε» και τους υπέδειξαν άτομο-εισπράκτορα, που θα τους έστελναν κάθε μήνα για την καταβολή των χρημάτων και ορίστηκε το ποσό σε 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Ομως, από τον Σεπτέμβριο του 2009 εμφανίστηκαν στα ίδια καταστήματα δύο άτομα «με ιδιαίτερη σωματική διάπλαση», δήλωσαν ότι ανήκουν σε άλλη ομάδα, γνωστού φυλακισμένου και απαίτησαν «να σταματήσουν να τα «δίνουν» στους προηγούμενους γιατί από εδώ και πέρα θα αναλάμβανε η δική του ομάδα». Το ποσό ήταν επίσης 1.000 ευρώ τον μήνα.

Οι καταστηματάρχες, φοβούμενοι για τη ζωή τους, έφθασαν σε απόγνωση και αναγκάστηκαν να καταβάλουν «προστασία» συγχρόνως και στις δύο διαφορετικές ομάδες. Σε άλλο σημείο του διαβιβαστικού εγγράφου γίνεται λόγος για την εκτός Αττικής δράση των ομάδων, όπου φέρονται ότι είχαν επεκταθεί «πουλώντας» προστασία ακόμα και στα... ουζερί. Ο «τιμοκατάλογος» για τις? υπηρεσίες εμφανίζεται ότι είχε ως εξής: Καφετέριες-μπαρ από 500-1.000 ευρώ, κέντρα διασκέδασης 1.500 ευρώ, ουζερί 600 ευρώ, μεζεδοπωλεία 800 ευρώ και τα καφενεία 400 ευρώ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ομάδες «γεροδεμένων»

αναλάμβαναν τη συνοδεία ποδοσφαιρικών ομάδων σε εκτός έδρας αγώνες, χωρίς, πάντως, να αναφέρεται η αμοιβή γι' αυτή την «υπηρεσία».

Σε άλλο σημείο αναφέρονται τα μέτρα αυτοπροστασίας των ομάδων των «μπράβων» για να μην εντοπίζονται, ενώ εφάρμοζαν κανόνες συνωμοτικότητας στις μετακινήσεις και στις ενέργειές τους για να μη γίνουν αντιληπτοί.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: