1.3.11

Βάση της Σούδας - Τρία αμερικανικά μεταγωγικά ζήτησαν συνδρομή για τυχόν επέμβαση στη Λιβύη...


Τρία αμερικανικά μεταγωγικά πλοία ζήτησαν άδεια από τις ελληνικές αρχές και πρόκειται να καταπλεύσουν τις προσεχείς ώρες στη βάση της Σούδας στην Κρήτη ώστε να βοηθήσουν, εφόσον χρειαστεί, σε επιχειρήσεις εκκένωσης και διάσωσης στη Λιβύη. Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα αίτημα για παροχή «αμιγούς» στρατιωτικής συνδρομής (π.χ ανεφοδιασμός πολεμικών αεροσκαφών) της βάσης, όπως διαβεβαίωναν στρατιωτικές πηγές.

Η υπερσύγχρονη βάση της Σούδας, η οποία έχει στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των αμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί τρία γερμανικά μεταγωγικά C – 160 και δύο αμερικανικά μεταγωγικά C – 130 που χρησιμοποιήθηκαν για επιχειρήσεις εκκένωσης από τη Λιβύη τις προηγούμενες ημέρες.

Οσον αφορά πάντως τη χρησιμοποίηση της Σούδας για στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενημερωμένοι κύκλοι σημείωναν ότι «αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν είναι αυτή τη στιγμή πιθανό». Ακόμη και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) απαιτεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με βάση το Αρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ.

Ηδη πάντως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε εναντίον της επιβολής no–fly zone, ενώ και ο γάλλος ομόλογός του Αλεν Ζυπέ τάχθηκε κατά μίας στρατιωτικής επέμβασης.

Προς το παρόν, τη στρατιωτική κατάσταση ελέγχουν στη Λιβύη τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στα ανοιχτά της χώρας.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: