1.3.11

Τεράστιες εκτάσεις της Λιβύης ελέγχουν πλέον οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις...


Η αντιπολίτευση της χώρας ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχό της.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Οi ...

δυνάμεις του Καντάφι δεν ελέγχουν πλέον παρά την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή της.

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Καντάφι εξετάζει το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις με αεροπορικές επιδρομές σε αποθήκες πυρομαχικών και αντιαεροπορικά πυρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο Καντάφι ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης.

Το δίκτυο, το οποίο επικαλείται ανταποκριτή του στη χώρα, κατονομάζει επίσης τον επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής ως τον Μπουζάιντ Ντόρνταχ.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του πρόσφατα σχηματισθέντος Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη και το οποίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του, αποτελεί το πρόσωπο της επανάστασης στη χώρα, δήλωσε ότι δεν βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.

Προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο – Οκάμπο, διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν στους πολίτες στη Λιβύη», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

«Αυτό μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να σταματήσει. Το Δικαστήριο θα ενεργήσει άμεσα και αμερόληπτα. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για ηγέτες που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων», προσέθεσε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις κατηγορίες αυτές.

Στο μεταξύ, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όταν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα, ανέφερε η εφημερίδα Κουρίνα στην ιστοσελίδα της. Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη συνοικία Τατζούρα, υποστήριξε η εφημερίδα επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Τρίπολη.

Η διεθνής κοινότητα εξετάζει μέσα για τον τερματισμό της αστάθειας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο εναέριο χώρο της Λιβύης.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: