1.2.11

Βίαιες κοινωνικές αναταραχές βλέπει ο Ντ. Στρος Καν...


Η παγκόσμια οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, συνεχίζει όμως να βαρύνεται με προβλήματα, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η άνοδος των τιμών, που μπορούν να πυροδοτήσουν έναν καταστροφικό εμπορικό προστατευτισμό και βίαιες κοινωνικές αναταραχές, προειδοποίησε σήμερα... ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σιγκαπούρη.

Στρος Καν Στρος Καν "Επανεμφανίζεται το μοντέλο των παγκόσμιων ανισορροπιών που υπήρχε προ κρίσης", σχολίασε ο Στρος-Καν. "Η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση. Και η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλο εξωτερικό πλεόνασμα, όπως η Κίνα και η Γερμανία, εξακολουθεί να ενισχύεται από τις εξαγωγές", πρόσθεσε.

"Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των χωρών, μπορεί να δούμε την άνοδο του προστατευτισμού στο εμπόριο αγαθών και στις υπηρεσίες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις εντός των χωρών, μπορεί να έχουμε την αύξηση κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό τους, ακόμη και πόλεμο".

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα τους τελευταίους μήνες έχει ήδη πλήξει ιδιαίτερα σφοδρά τις φτωχότερες χώρες και είναι ένας από τους παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ο πρόεδρος της οποίας απομακρύνθηκε από την εξουσία τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για την αύξηση του χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα η μεν Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα, ο δε Moody's να προειδοποιήσει για υποβάθμιση ακόμη και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, στην Ασία, η ανησυχία εστιάζεται στο τομέα του πληθωρισμού και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Ινδονησία επιβάλλεται να αντιδράσουν άμεσα για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η επισήμανση του Στρος-Καν σχετικά με το ότι οι αναπροσαρμογές της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων. Επρόκειτο για μία έμμεση αναφορά στην ανάγκη υπερτίμησης του κινεζικού γιουάν. “Συγκρατώντας αυτές τις αναπροσαρμογές σε μία χώρα καθίσταται δυσκολότερο και πιο δαπανηρό για άλλες χώρες να επιτρέψουν την αναπροσαρμογή των δικών τους ισοτιμιών", είπε ο Στρος-Καν. "Για να μπορέσει η αναπροσαρμογή αυτή να συμβεί, απαιτείται χρόνος, αλλά το να ζητάμε χρόνο έχει νόημα μόνο αν υπάρχει μία σημαντική και μεθοδική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση".

Ο Στρος-Καν τόνισε ότι το ΔΝΤ αναμένει συγκρατημένη ανάπτυξη του 2,5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2011, καθώς το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρέη των νοικοκυριών επηρεάζουν την εσωτερική ζήτηση. "Χωρίς δουλειές και ασφάλεια του εισοδήματος, δεν μπορεί να ανακτηθεί η εσωτερική ζήτηση και τελικά να υπάρξει καμία βιώσιμη ανάκαμψη".

Τέλος, για τις αναδυόμενες οικονομίες, δήλωσε πως θα αναπτυχθούν με ρυθμό ταχύτερο του 6,5%, με την Ασία- πλην της Ιαπωνίας- να αναπτύσσεται με ρυθμό 8.5%.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: