2.2.11

Μοντέλα ...


ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ .
ΞΥΣΤΕ, αν χρειαστεί, το κεφάλισας και απαντήστε! Πριν από δέκαχρόνια, όταν ηΕλλάδα έµπαινε στη ΟΝΕ, τι καταλάβαινε κανείςόταν γινόταν λόγος για «γερµανικό µοντέλο»;Την Κλόντια Σίφερπου ήταν τότε στα πάνω της.

ΠΡΟ ∆ΕΚΑΕΤΙΑΣ, πρωθυπουργός ήταν ο – γερµανοµαθής – Κώστας Σηµίτης. Και η είσοδός µας στην ευρωζώνη τιµήθηκε µε µια λαµπρή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, αρχές Ιουνίου του 2000. Σήµερα ο Σηµίτης είναι αντικείµενο συκοφάντησης από τη Ν.∆. για το γερµανικής προέλευσης σκάνδαλο µε τα µαύρα ταµεία της εταιρείας Siemens. Και η χώρα βρίσκεται στην καρδιά του σκότους, µε αποτέλεσµα ο πρώην πρωθυπουργός να υβρίζεται από αριστεριστές αφισοκολλητές στη µέση του Κολωνακίου.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ο άνθρωπος-κλειδί για το πώς φθάσαµε εδώ, αλλά και για τον εκφυλισµό των ελληνογερµανικών σχέσεων, λέγεται Κώστας Καραµανλής. Επί των ηµερών του δηµιουργήθηκαν ανεπαισθήτως οι προϋποθέσεις ώστε να πάµε από την Κλόντια στην Ανγκελα Μέρκελ. ∆ηλαδή από τη φαντασίωση στο ξενέρωµα. Το τι έγινε µεταξύ 2004 και 2009 είναι πια γνωστό. Το ∆ηµόσιο βούλιαξε από τους διορισµούς. Η Ελλάδα παραδόθηκε στην ακινησία και τη χαύνωση. Κιόταν η µουσική των χαµηλών επιτοκίων σταµάτησε να παίζει στις διεθνείς αγορές, βρεθήκαµεχωρίς καρέκλα.

Εκτοτε ο Καραµανλής σιωπά. Περιµένει, λένε, να τον δικαιώσει η ιστορία και ναδηµιουργήσουν τα γεγονότα συνθήκες επαναφοράς του στην ηγεσία της Ν.∆.

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ µοντέλο του 2011 δεν είναι για την πασαρέλα. Φόροι, µισθοί και συντάξεις σιδερώνονται ως προϋπόθεση για να εγγυηθεί το χρέοςµας η Γερµανία – µην µπερδεύεστε µε ευρωπαϊκά ταµεία και άλλα τινά – και να βγούµε από τη µαύρη τρύπα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα το δεχθεί για λόγους εθνικού συµφέροντος. Πάλι καλά. Η εναλλακτική ήταν να χρεοκοπήσουµε ξανά όντας ήδη χρεοκοπηµένοι. Φυσικά, οι Γερµανοί θα µπορούσαν να µας είχαν βοηθήσει νωρίτερα. Ωστόσο, εµείς δεν ζητούσαµε λεφτά. Και εκείνοι έχουν µια τάση να κάνουν τα εύκολα δύσκολα, βρίσκοντας τη λύση µέσα από συνολικές προσεγγίσεις. Με απλά λόγια, η ελληνική δηµοσιονοµική τραγωδία ήταν για τους Γερµανούς µια παιδική ασθένεια της ευρωζώνης. Την αντιµετώπισαν µε ασπιρίνες, ώσπου να βρεθεί το εµβόλιο.

ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ: στην περίπτωσή µας το παρελθόν δεν είναι απλώς µια άλλη χώρα. Είναι µια άλλη γυναίκα. Μια ψηλή ξανθιά κουκλάρα, που η φυσιογνωµία και το βλέµµα της να εκπέµπουν µόνο αισιοδοξία για το µέλλον. Το πώς καταλήξαµε από την Κλόντιαστην Ανγκελα είναι η σύντοµη ιστορία µιας χαµένης δεκαετίας για την ελληνική οικονοµία.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: