1.1.11

Ιντριγκες και πάθη στο σίριαλ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού...


Η Λέσχη των «αδαμάντινων αστεριών» και το δεκαετές πάρτι που τίναξε στον αέρα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού! Νέα στοιχεία-σοκ φέρνει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» που αποδεικνύουν πως το κλαμπ των απόστρατων με τη συγκατάθεση των εν ενεργεία συναδέλφων τους και την κάλυψη των πολιτικών ηγεσιών φρόντιζαν μόνο για την τσέπη τους υπερχρεώνοντας το ...Ταμείο τους που ήδη είχε ελλειμματική πορεία.

Εκτός από τη «φάμπρικα» της βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής χιλιάδων απόστρατων, με αποτέλεσμα σήμερα να παίρνουν μέρισμα 2.760 ως «αρχηγοί» ΓΕΣ και 16.250 ως «στρατηγοί», συνέβησαν και εξής άλλα παράδοξα με τους απόστρατους:

* Την περίοδο 1998 έως το 2006 η Αξία του Μεριδίου σημείωσε μεταβολή κατά 96,23%. Επιπλέον, η ετήσια αύξηση της Αξίας του Μεριδίου κατά την ίδια περίοδο ήταν διπλάσια και τριπλάσια από τον πληθωρισμό!
* Επαιρναν χρήματα από τον κωδικό του Βοηθήματος Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΕΑ) και τα έδιναν στους μερισματούχους! Δηλαδή οι 41.474 απόστρατοι έτρωγαν μέρος της προίκας των παιδιών των εν ενεργεία συναδέλφων τους!!
* Πήραν την εγγύηση των 80 εκατομμυρίων από την ενοικίαση του Attica και αντί να τη βάλουν στο αποθεματικό του Ταμείου για να μειώσουν το έλλειμμα, τα έδωσαν για αύξηση του μερίσματος των αποστράτων! Με αποτέλεσμα σήμερα το έλλειμμα του ΜΤΣ να είναι 350 εκατομμύρια.
* Στη Γενική Τράπεζα τα έκαναν «θάλασσα». Το ΜΤΣ διατηρούσε το 10,44 % των μετοχών. Κατά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Γενικής για να μπορέσει να συμμετάσχει το ΜΤΣ έλαβε δάνειο 11 εκατομμυρίων από άλλη τράπεζα (Alpha pack) το οποίο δεν έχει ακόμη αποπληρώσει. Στο μεταξύ, το 2007 και το 2009 η Γενική Τράπεζα έκανε άλλες δύο αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει το ΜΤΣ, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του να έχει συρρικνωθεί στο 1,6%!!

15.197 χήρες
Σήμερα το ΜΤΣ παρέχει μέρισμα σε 41.474 απόστρατους (Στρατού και Αστυνομίας), σε 15.197 χήρες και 3.883 ορφανά από τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανύπαντρες κόρες που λαμβάνουν μέρισμα διά βίου εφόσον δεν παντρεύονται. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΣ του ΜΤΣ, οι ετήσιοι πόροι εκτιμώνται στα 40 εκατομμύρια για τα επόμενα 50 χρόνια, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είναι ενοίκια ακινήτων.

Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έκανε ο καθηγητής Ν. Φράγκος του τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αύξηση εισφορών κατά 25% με ταυτόχρονη μείωση μερίσματος από 25 έως 35%. Προτείνεται η αύξηση των εισφορών κατά 25% και η μείωση της τιμής του μεριδίου μερίσματος κατά 25% ή εναλλακτικά αύξηση των εισφορών κατά 25% και μείωση της τιμής του μεριδίου μερίσματος κατά 35%.

Ανάλογη εισήγηση έκανε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας προς το Δ.Σ του ΜΤΣ το οποίο όμως κατά πλειοψηφία απέρριψε τρεις φορές τη συγκεκριμένη πρόταση! Κοινώς ο Β. Βενιζέλος και η κυβέρνηση «έφαγαν πόρτα» από τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στο Δ.Σ του ΜΤΣ και οι οποίοι, σημειωτέον, είναι διορισμένοι από τη ΝΔ.

Σήμερα τα παιδιά των στρατιωτικών παίρνουν τα παρακάτω βοηθήματα από το ΜΤΣ:

* Τα κορίτσια τα οποία γεννήθηκαν πριν από τις 18/2/1983 λαμβάνουν 60 μηνιαία μερίσματα, του βαθμού που λαμβάνει ή που δικαιούται ο μέτοχος πατέρας, το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση του 25 έτους.
* Τα παιδιά που γεννιούνται μετά την 18/2/1983, λαμβάνουν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους και το αργότερο με τη συμπλήρωση του 30ού έτους εφάπαξ ποσό ίσο με 20% επί τους μήνες ασφάλισης του τέκνου επί το άρτιο μέρισμα του βαθμού που λαμβάνει ή που δικαιούται να λάβει ο μέτοχος κατά την ημερομηνία της αίτησης για την απόδοση αυτού.

Αναλογιστική μελέτη
Οι αριθμοί δείχνουν ότι έχει καταρρεύσει

Στην αναλογιστική μελέτη του ο Ν. Φράγκος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει: «Το Ταμείο δυστυχώς έχει καταρρεύσει. Ενας από τους κύριους λόγους είναι η αλόγιστη αύξηση της τιμής του μεριδίου την περίοδο 1998-2006. Βέβαια, δεν είναι ο μόνος λόγος: Η διαχείριση της περιουσίας, αν και δεν έχω λεπτομερή στοιχεία, δεν πρέπει να ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.

Η ύπαρξη αναλογιστικού ελλείμματος σημαίνει ότι η σχέση εισφορών και παροχών του Ταμείου είναι τέτοια που οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση του Ταμείου.

Οι εισφορές είναι αρκετά χαμηλές για να εγγυηθούν τη χωρίς προβλήματα χρηματοδότηση των παροχών ή αντίστροφα οι παροχές είναι πολύ υψηλές για να «στηριχθούν» από τις εισφορές, με συνέπεια η αποθεματοποίηση του Ταμείου να είναι εξαιρετικά ανεπαρκής.

Θα πρέπει να υπάρξει επέμβαση στο επίπεδο των παροχών, των εισφορών ή και των δύο, σε συνδυασμό πάντοτε με την ενίσχυση των υφισταμένων κοινωνικών πόρων που είναι χρήματα του ελληνικού λαού προοριζόμενα για όλους τους μετόχους - μερισματούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν από τη διοίκηση του Ταμείου, στην αναλογική μελέτη του Ν. Φράγκου γίνεται η υπόθεση ότι οι Κοινωνικοί Πόροι θα ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 50 έτη.

Στο παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα (24 εκατ. ευρώ ετησίως) από τα κτίρια που ενοικιάζει το ΜΤΣ.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η μείωση της τιμής του μεριδίου μερίσματος και η αύξηση των εισφορών των μελών του Ταμείου, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

15 μερίσματα
Σήμερα στην περίπτωση θανάτου του πατρός καταβάλλεται στην οικογένεια εφάπαξ ποσό ίσο προς 15 μηνιαία μερίσματα (που ελάμβανε ή που θα ελάμβανε ο ασφαλισμένος εάν ο θάνατος συνέβη όσο ήταν εν ενεργεία).

Εάν ο θάνατος συμβεί εν ώρα υπηρεσίας η οικογένεια του θανόντος λαμβάνει 100% του μερίσματος του βαθμού που είχε ο ασφαλισμένος κατά τον χρόνο του θανάτου.

Στον θανόντα του μερισματούχου, το μέρισμα μεταβιβάζεται κατά 100% στην οικογένεια αυτού. Τα παιδιά του θανόντος εάν είναι αγόρια δικαιούνται μερίσματος μέχρι το 18° έτος της ηλικίας τους ή το 24° εάν σπουδάζουν, ενώ εάν είναι κορίτσια μέχρι την τέλεση γάμου.

Οι εισφορές

Οι εισφορές που καταβάλλονται στο ΜΤΣ από τους μερισματούχους στρατιωτικούς και αστυνομικούς είναι:

* Στο 4% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος.
* Για το Βοήθημα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕ) που αφορά τα τέκνα στρατιωτικών οι μερισματούχοι καταβάλλουν:
* Το 2% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος για καθένα από τα τέκνα του μετόχου.
* Το 5% επί του αθροίσματος του μερίσματος για καθένα από τα τέκνα του μερισματούχου.

350 εκατ. ευρώ είναι σήμερα το έλλειμμα του Ταμείου. Ακόμα και η εγγύηση των 80 εκατ. από την ενοικίαση του Attica πήγε στην αύξηση των μερισμάτων

96% αυξήθηκε από το 1998 έως το 2006 η Αξία του Μεριδίου για τους 41.474 απόστρατους.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: