1.12.10

Κρίσιμη συνάντηση Κατσέλη - φορέων για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας...


Με τους κοινωνικούς εταίρους θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ.Κατσέλη στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την προώθηση των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Η συνάντηση με την...

ΓΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΒ γίνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης που αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση της Λ.Κατσέλη. Η συνάντηση θα διεξαχθεί το απόγευμα στα γραφεία του υπουργείου στη Σταδίου 29.

Νωρίτερα το μεσημέρι, η υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει τα μέλη μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και τις βασικές πολιτικές προοπτικές του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται πως το αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου αναφέρει ότι «η επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών θα γίνεται υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών».

Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές θα γίνει όχι ανέλεγκτα, αλλά κάτω από όρους και διαδικασίες. Ταυτοχρόνως, όπου υπάρξουν αποκλίσεις αυτές δεν θα ξεπερνούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κάτω από την οποία δεν θα μπορεί να διαμορφώνεται καμία αμοιβή.

Συγκεκριμένα, η κ. Κατσέλη έχει προτείνει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πρόκειται να κλείσουν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναν συν έναν χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές οι μισθοί να μειώνονται έως ένα όριο που να μην ξεπερνά το 10%- 20% της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒ διαφωνεί με τη θέση του υπουργείου Εργασίας, ενώ κοντά στις θέσεις αυτές βρίσκονται η ΓΣΕΒΕΕ, οι έμποροι και η ΓΣΕΕ.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: