2.12.10

"Πονοκεφαλιάζει" ο Αρχηγός Αστυνομίας με τις απανωτές αποδράσεις κρατουμένων...


Λάρνακα: Η Αστυνομία συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε η κράτηση των αλλοδαπών στα αστυνομικά κρατητήρια να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που...
είτε δεν υπάρχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε οι πρεσβείες δεν συνεργάζονται στο να εκδοθούν καινούργια ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι «είναι πραγματικότητα ότι δύο κρατούμενοι έχουν αποδράσει χθες βράδυ από την ΑΔΕ Αμμοχώστου». Αμέσως, είπε, σήμανε συναγερμός, άρχισαν τα περιπολικά να ψάχνουν τους δύο, έχει ήδη εντοπιστεί και συλληφθεί ο ένας, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται για να εντοπιστεί και να συλληφθεί και ο δεύτερος.

«Παράλληλα με τις προσπάθειες για εντοπισμό και σύλληψη και των δύο που απέδρασαν», πρόσθεσε, «έχει ήδη ζητηθεί έκθεση, η οποία είναι στο γραφείο μου και μόλις επιστρέψω πίσω θα δω τις τυχόν ευθύνες και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις».

Ο κ. Παπαγεωργίου απεκάλυψε ότι δεν ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί σήμερα την ΑΔΕ Λάρνακας, αλλά να επισκεφθεί το αεροδρόμιο Λάρνακας και την ΑΔΕ Αμμοχώστου.

Ωστόσο, συνέχισε, «μετά την απόδραση των δύο, εάν πήγαινα στην Αμμόχωστο πιθανόν να έστελνα λανθασμένο μήνυμα προς τα μέλη ότι θυμάμαι και πηγαίνω εκεί όπου υπάρχει κάτι το μεμπτό και η επίσκεψή μου αποσκοπεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα, γι’ αυτό και διαφοροποίησα το δικό μου πρόγραμμα και αντί της Αμμοχώστου ήρθα εδώ στη Λάρνακα».

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα κρατητήρια στην ΑΔΕ Αμμοχώστου είναι ακατάλληλο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι κατάλληλο». Γι' αυτό και για αρκετό χρόνο καταβάλλονται προσπάθειες από όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε είτε να ανεγερθεί ένα καινούργιο κτίριο, μάλιστα έχει εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης δεν προχώρησε είτε να ενοικιαστεί ένα καινούργιο κτίριο, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «οι προσπάθειες για ενοικίαση ενός καινούργιου κτιρίου που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές συνεχίζονται και εύχομαι ότι στο τέλος της ημέρας θα εξευρεθεί ένας κατάλληλος χώρος που και για τα μέλη μας να είναι άνετος, αλλά να προσφέρει και ασφάλεια για τους κρατούμενους».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα γίνουν προσπάθειες βελτίωσης του υφιστάμενου χώρου, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε πως «προσπάθειες βελτίωσης του κρατητηρίου, ναι. Επειδή όμως ο χώρος είναι ιδιωτικός, δεν είναι εύκολο να γίνονται αλλοιώσεις σε ιδιωτικά κτίρια. Επιτήρηση του χώρου μέχρις ότου εξευρεθεί ένας καλύτερος χώρος, ναι».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αρκετοί από τους αλλοδαπούς που περιμένουν απέλασή τους από την Κύπρο παραμένουν αρκετούς μήνες στα αστυνομικά κρατητήρια, ο Αρχηγός της Αστυνομίας διευκρίνισε ότι «τα θέματα των αλλοδαπών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, κάποια καθήκοντα και ευθύνες τα φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο υπαγόμαστε για πολλά χρόνια από το 1960 μέχρι και το 1993. Κάποια άλλα καθήκοντα έχουν τώρα μεταφερθεί στην Αστυνομία. Το θέμα της περιόδου κράτησης ή και των τυχόν προβλημάτων κατά κύριο λόγο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: