2.12.10

Αίρεται η απαγόρευση προσλήψεων στο Δήμο Αθηναίων για την αποκομιδή των σκουπιδιών ...


Προσλαμβάνονται άμεσα 300 συμβασιούχοι ...
Με απόφαση της κυβέρνησης αίρεται το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την απαγόρευση της πρόσληψης συμβασιούχων στους τομείς καθαριότητας των δήμων όλης της χώρας, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι επιτέλους θα γίνει η αποκομιδή των περίπου 40.000 τόνων σκουπιδιών από...
τους δρόμους της Αττικής που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος και με την οποία υλοποιείται σχετική γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίρεται η απαγόρευση της πρόσληψης εργαζομένων ορισμένου χρόνου (συμβασιούχων) στους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από αυτούς, η οποία είχε επιβληθεί κατά την περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα μπορούν πλέον να προσλάβουν ή να αντικαταστήσουν τους συμβασιούχους, κυρίως στους τομείς καθαριότητας, των οποίων έχουν λήξει οι συμβάσεις. Ηδη ο δήμος Αθηναίων, όπως έχει κάνει γνωστό ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, θα μπορεί να προσλάβει περίπου 300 συμβασιούχους για τους οποίους έχει λάβει έγκριση. Το ίδιο βεβαίως θα μπορούσε να γίνει και στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων της Φυλής, στην οποία προέκυψε σοβαρό πρόβλημα μετά τη λήξη της σύμβασης περίπου 100 εργαζομένων, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, αναμένουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, καθώς έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και τα οποία εκδικάζονται την προσεχή Δευτέρα.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, όπως είπε προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, η κατάσταση στη Φυλή έχει ομαλοποιηθεί, καθώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε 24ωρη βάρδια. «Μόνον κατά τη χθεσινή ημέρα εναποτέθηκαν περίπου 7.000 τόνοι σκουπιδιών στη χωματερή, εκ των οποίων περίπου 2.500 είναι από το Δήμο Αθηναίων», αναφέρει. «Ο μόνος δήμος που καθυστερεί πλέον είναι ο Πειραιάς». Ο ίδιος εναποθέτει τις ελπίδες του για να μην υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον στην απόφαση των δικαστηρίων την προσεχή Δευτέρα, καθώς όπως λέει η κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει προσλήψεις συμβασιούχων στον ΧΥΤΑ. Δεν μπορεί ως εκ τούτου να εφαρμόσει την άρση της απαγόρευσης.

Στην εγκύκλιο πάντως αναφέρεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με απόφασή του ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3871/2010, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου από τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα δεν εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 28 του ν. 2190/94, όπως ισχύει. Κατόπιν τούτου, οι ΟΤΑ μπορούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξειςκαι εφόσον έχουν την έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη ότι, ενόψει της λήξης της θητείας των αιρετών και της ανάληψης των καθηκόντων των νέων αρχών, για την αντιμετώπιση αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, όπου συντρέχει περίπτωση λήξης υφιστάμενων συμβάσεων, οι οικείοι φορείς μπορούν να προωθήσουν άμεσα τη διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Μετά την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου αίρονται οποιαδήποτε προσχήματα υπάρχουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική. Κι αυτό παρότι, όπως επισημαίνει προς «Το Βήμα» και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος, το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ της Φυλής έχει ήδη αντιμετωπιστεί. «Τα απορριμματοφόρα δεν αναμένουν πλέον στην ουρά», επισημαίνει. «Ούτε καθυστερούν σοβαρά για την εναπόθεση των απορριμμάτων». Ο ίδιος μάλιστα επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κυρίως στο Δήμο Αθηναίων. «Ως εναλλακτική λύση», τονίζει, «έχουμε, από κοινού με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρό, βρει ένα χώρο, το οικόπεδο της πρώην ΣΟΦΤΕΞ, στον οποίο κάλλιστα θα μπορούσαν για δύο ή τρεις ημέρες να παραμένουν τα σκουπίδια θα οποία θα έπρεπε να συγκεντρώνονται από ευπαθείς χώρους όπως είναι τα σχολεία». Ο κ. Λιακόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι πλέον πολύ σοβαροί, αν και, όπως είπε, συνεχίζονται οι ψεκασμοί των απορριμμάτων από τη Νομαρχία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: