2.12.10

Συνταγή - σοκ από τον ΣΕΒ...


«Φάκελο-βόμβα» για την αγορά εργασίας με την πρόβλεψη? δουλειά και το Σάββατο με αντίκρισμα το ρεπό μίας καθημερινής, παρέδωσε χθες στα χέρια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Το υπόμνημα των βιομηχάνων παρέλαβε ο επί της Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας υπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα γραφεία του ΣΕΒ (τη δεύτερη τον τελευταίο μήνα εκεί).

Περιέχει...
δε προτάσεις-σοκ, καθώς με αυτές επιδιώκεται η εκ βάθρων ανατροπή: στην αγορά εργασίας, σε ασφαλιστικά θέματα, ίδρυσης επιχειρήσεων κ.ά.
Συνταγή - σοκ από τον ΣΕΒ

Στην κορυφή της λίστας των προτάσεων των βιομηχάνων: * Συμψηφισμός των υπερωριών (και όχι πληρωμή) έως 2 ωρών πέραν του 8ώρου.
* Μείωση από 8% σε 4% του ποσοστού πρόσληψης στο Δημόσιο για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία.
* Κατάργηση του αγγελιόσημου, ελεύθερη διαπραγμάτευση - διαμόρφωση αμοιβών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, κατάργηση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και γενικά εισφορών υπέρ τρίτων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε πως το υπόμνημα που παραδόθηκε στον κ. Χρυσοχοΐδη είναι η... βίβλος των 250 αντικινήτρων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ζήτησε δε την κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση των 30 εξ αυτών, που και το μνημόνιο προβλέπει.

Με τις 30 αυτές προτάσεις τους οι βιομήχανοι θα ζητήσουν επίσης:

* Ανοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων - υπηρεσιών, απελευθέρωση της αγοράς και των τιμών, νέο ρυθμιστικό σχέδιο για την Αττική, κατάργηση των περιορισμών στις αγοραπωλησίες των παραμεθόριων περιοχών, κατάργηση του περιοριστικού καθεστώτος εγκατάστασης - επέκτασης εκσυγχρονισμού βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, κατάργηση ασφαλιστικού τέλους για ασφάλιση στρατευμένων, αναγνώριση της αυτασφάλισης για όσους ευρίσκονται πλησίον της συνταξιοδότησης, μείωση των τιμολογίων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ (αέριο) κ.ά., αναθεώρηση της λίστας «βαρέων - ανθυγιεινών», ενιαίο ΑΜΚΑ σε όλο το Δημόσιο, κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων.

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ΓΣΕΕ, ΕΒΕΑ
Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προτάσεις του ΣΕΒ

Μήνυμα προς όλους να υπερβούν τους παραδοσιακούς τους ρόλους, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, εξέπεμψε σε χθεσινή συνάντησή του με το προεδρείο του ΣΕΒ ο επί της Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραλαμβάνοντας τη μελέτη των βιομηχάνων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε τη μελέτη ως «πάρα πολύ χρήσιμη» και μίλησε για «πράξη ευθύνης και σημαντικής συνεισφοράς του ΣΕΒ», στην κυβερνητική «προσπάθεια κατάρτισης ενός σχεδίου δράσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον». Ο υπουργός κάλεσε όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ινστιτούτα κλπ. να «καταθέσουν τις προτάσεις τους, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προχωρήσουμε μαζί».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, θα τονίσει ανάμεσα στα άλλα ότι: «Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι η μεταμόρφωση της κρατικοδίαιτης ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία ανταγωνιστική, εξωστρεφή, σύγχρονη». Η ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων «τις φαεινές ιδέες» του ΣΕΒ» τονίζοντας πως η «βουλιμία του ΣΕΒ δεν έχει όρια».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κων. Μίχαλος, αναφέρει πως «συμφωνεί εν πολλοίς με τις προτάσεις του ΣΕΒ» αλλά όχι και με εκείνες που περιορίζουν π.χ. τον ρόλο των Επιμελητηρίων, τους στερούν πόρους κλπ. Πάντως ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε πως η μελέτη: «... θα είναι αντικείμενο μιας ευρύτερης ανταλλαγής απόψεων με όλους τους φορείς της χώρας, στους οποίους την αποστείλαμε σήμερα.

Ταυτόχρονα, αποτελεί τη βάση για την άμεση λειτουργία του Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων στην Επιχειρηματικότητα που ιδρύει ο ΣΕΒ, με στόχο να παρακολουθείται η υλοποίηση των προτεινόμενων λύσεων και να υποβάλλονται σε μόνιμη βάση επίκαιρες προτάσεις για τη συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».

Τα σημαντικότερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τι ζητεί ο ΣΕΒ

1. ΔΙOIΚΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚOY
Να επιτρέπεται η απασχόληση την 6η ημέρα με χορήγηση αναπληρωματικής ανάπαυσης και συμψηφισμό της υπέρβασης του ημερήσιου ωραρίου που πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας έως δύο ώρες πέραν του οκταώρου. Μείωση του ποσοστού από 8% σε 4% των αναγκαστικών τοποθετήσεων ατόμων με ειδικές ανάγκες και πολυτέκνων.

2. ΕΓΚΑΤAΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡHΣΕΩΝ / ΑΔΕΙΟΔΟΤHΣΕΙΣ
Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής και one stop shops για υποδοχή φακέλων. Πρώτα να εγκρίνεται η άδεια λειτουργίας και μετά να ελέγχονται οι άλλες άδειες (πυροπροστασίας, διάθεσης αποβλήτων κ.λπ.).

3. ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚEΣ ΕΠΙΒΑΡYΝΣΕΙΣ ΥΠEΡ ΤΡIΤΩΝ
Να καταργηθούν 30 εισφορές που ανεβάζουν τις τιμές, όπως το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις, το τέλος υπέρ ΕΡΤ, το Δικαίωμα Εκτελωνιστικών Εργασιών, εισφορές υπέρ ΟΓΑ, επί κάθε κιλού αλευριού, επί αξίας παραγόμενου λαδιού και χαρτιού, εισφορές στα ναύλα και τα επιμελητήρια.

4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟI ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟI EΛΕΓΧΟΙ
Να καταργηθούν ανώτατες τιμές πώλησης, μέγιστα ποσοστά κέρδους, η υποχρέωση γνωστοποίησης τιμοκαταλόγων και κοστολογικών στοιχείων.

5. ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Ελεύθερη διαμόρφωση αμοιβών δικηγόρων, συμβολαιογράφων, τεχνικών επαγγελμάτων. Ορθολογική τιμολόγηση σε κόμιστρα μετρό, ΗΛΠΑΠ, προαστιακού, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, τραμ και ταξί και τιμολόγια ΕΥΑΘ και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.

6. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κατάργηση υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών.

7. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Απελευθέρωση θεσμικού πλαισίου έκδοσης αδειών Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης, να επιτραπεί η χρήση ντιζελοκίνητων έως τέσσερις τόνους στο κέντρο της πόλης.

8. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΟΡΩΝ
Αρση των περιορισμών στο ψωμί τύπου bake off, κατάργηση ενιαίας τιμής βιβλίου και κατάργηση του περιορισμού να ανήκουν τα φαρμακεία κατά 51% σε φαρμακοποιούς.

9. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κατάργηση της εισφοράς 0,6% στις δανειακές συμβάσεις και κατάργηση του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου.

Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: