26.11.10

Υιοθετήθηκε ο προϋπολογισμός πρωτοφανούς λιτότητας στην Πορτογαλία...


Με τις ψήφους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και την αποχή της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης εγκρίθηκε οριστικά την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος περιλαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα λιτότητας με την προσδοκία ότι θα μειωθεί δραστικά το ...
έλλειμμα της χώρας και θα αποφευχθεί η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

«Από σήμερα ο προϋπολογισμός έχει εγκριθεί. Πρέπει από αυτή τη στιγμή να κάνουμε τα πάντα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την εκτέλεσή του» δήλωσε μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος.

Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει μέτρα λιτότητας χωρίς προηγούμενο και έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα από το 7,3% του ΑΕΠ, που είναι φέτος, στο 4,6% το 2011. Προβλέπει μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ στο 23%, πάγωμα των συντάξεων και κατάργηση ή επιβολή ανωτάτων ορίων σε κοινωνικές παροχές.

Η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες επιμένει ότι δεν θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, και παράλληλα διαψεύδει δημοσιεύματα που θέλουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέζουν τη Λισαβόνα να ζητήσει την ένταξή της στο μηχανισμό.

Η έγκριση του προϋπολογισμού ήλθε με υψηλό κόστος για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Ζοζέ Σόκρατες. Η υιοθέτηση των μέτρων λιτότητας κατέστη εφικτή μόνο αφότου η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε το περιεχόμενό της με το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίο απείχε από την ψηφοφορία. Όλα τα άλλα κόμματα και καταψήφισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: