1.11.10

Θα καθαρίσω τον Πειραιά μέσα σε 6 έως 8 μήνες ...


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Νικολέττα Μουτούση
Ανατροπή των σηµερινών σχέσεων του λιµανιού µε την πόλη του Πειραιά επιδιώκει ο υποψήφιος δήµαρχος Γιάννης Μίχας, καθώς διαβλέπει τον κίνδυνο να γίνει η πόλη ένας κενός χώρος ανάµεσα στην Αθήνα και στο λιµάνι.

Προτείνει επαναδιαπραγµάτευση του χρέους του δήµου και φιλοδοξεί µέσα σε 8 µήνες να έχει λύσει το...
πρόβληµα των σκουπιδιών. Μιλάει ταυτόχρονα για µια πόλη που έχει υποστεί πολλά «από τους περαστικούς που διέρχονται από τον δήµο».

Δύο φορές υποψήφιος στη νοµαρχία και δύο φορές εκλεγµένος νοµάρχης Πειραιά. Τώρα υποψήφιος στον δήµο. Εύκολη υπόθεση θα έλεγε κάποιος.
Εσείς πώς το βλέπετε;

Καµία εκλογική αναµέτρηση δεν είναι εκ προοιµίου εύκολη. Ιδιαίτερα σε εποχές, όπως η τωρινή, οπότε η γενικευµένη κρίση και η κοινωνική ανασφάλεια καθιστούν το εκλογικό σώµα περισσότερο δύσπιστο και προβληµατισµένο.

Χωρίς αµφιβολία η γνώση, η εµπειρία και η έξωθεν καλή µαρτυρία που έχει δηµιουργηθεί από το έργο που παρήγαγε επί των ηµερών µου η Νοµαρχία Πειραιά αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα που αυξάνει την αξιοπιστία του συνδυασµού µου. Αυξάνει, όµως, ταυτόχρονα και το βάρος των ευθυνών που αναλαµβάνει απέναντι σε συµπολίτες που χρόνια τώρα ακούνε πολλά αλλά βλέπουν λίγα.

Ο τίτλος του συνδυασµού σας µιλάει για «Πειραιά πολιτών, καθαρή συµφωνία». Ποιο είναι για σας το κυρίαρχο θέµα στο οποίο θέλετε να συµφωνήσετε µε τους πολίτες;

Θέλω πρώτα απ’ όλα η συµφωνία µας να είναι µια καθαρή συµφωνία µεταξύ ενεργών πολιτών που δίνουν από κοινού συγκεκριµένες απαντήσεις για τους συγκεκριµένους τρόπους και για τις συγκεκριµένες µορφές ανάπτυξης που µπορεί να γνωρίσει η πόλη. Ο Πειραιάς κινδυνεύει σήµερα να γίνει ένας «κενός χώρος» ανάµεσα στην Αθήνα και το λιµάνι της, µε φτωχογειτονιές που µαραζώνουν και εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους, µε νεκρά κουφάρια βιοµηχανικών κτιρίων µεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σηµασίας, µε εγκαταλελειµµένους αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικές υποδοµές, µε εγκληµατικά αναξιοποίητες περιοχές µοναδικού φυσικού κάλους όπως η Καστέλλα και ο Προφήτης Ηλίας, το Πασαλιµάνι, η Πειραϊκή και όλο το παραλιακό µέτωπο. Στη θέση αυτού του απειλητικού κενού, θέλουµε να δηµιουργήσουµε µε τη συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάµεων της παιδείας, του πολιτισµού, της νεολαίας, της επιχειρηµατικότητας, του αθλητισµού και της καινοτοµίας ένα νέο πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας µιας σύγχρονης πόλης.

«Πειραιάς, βρώµικη πόλη» λένε πάντως οι πολίτες. Τι δεν πάει καλά και πώς θα το αντιµετωπίσετε;

Θα µου επιτρέψετε να σας πω ότι δύο πράγµατα δεν πάνε καλά. Οι σχέσεις των κυβερνήσεων αλλά και των δηµοτικών αρχών µε την πόλη. Και οι σχέσεις της πόλης µε το λιµάνι της που της έχει µονίµως γυρισµένη την πλάτη.Τα σκουπίδια είναι εκτός των άλλων προϊόν της αδιαφορίας που χαρακτηρίζει αυτές τις σχέσεις.

Από την πλευρά µας έχουµε δεσµευτεί ότι θα καθαρίσουµε την πόλη µέσα σε 6-8 µήνες. Εχουµε προτείνει τις συγκεκριµένες µεθόδους που θα εφαρµόσουµε για να το καταφέρουµε. Πρόκειται για έναν συνδυασµό λύσεων που εφαρµόστηκαν µε ιδιαίτερη επιτυχία κατά τη διοργάνωση των Ολυµπιακών του 2004 και θα προκύψουν από την χρήση αναβαθµισµένων συστηµάτων διαχείρισης, αποκοµιδής και αξιοποίησης των απορριµµάτων και από την εφαρµογή νέων προγραµµάτων ανακύκλωσης υλικών µε έµφαση στη διαλογή στην πηγή, ώστε να µειωθεί κατά τουλάχιστον 20% ο όγκος των συνολικών απορριµµάτων.

Ο Πειραιάς έχει το όνοµα του «µεγάλου λιµανιού». Ποιο ρόλο βλέπετε για τον δήµο σε αυτό;

Ο Πειραιάς δεν έχει µόνο το όνοµα αλλά και τις δυνατότητες ενός µεγάλου λιµανιού. Είναι το µεγαλύτερο λιµάνι της Ανατολικής Μεσογείου και έχει δυνατότητες ανάπτυξης ανάλογες µε αυτές της Βαρκελώνης. Αρκεί να ανατραπούν οι σηµερινές σχέσεις του λιµανιού µε την πόλη και να πάψει ο Πειραιάς να είναι ένα κέντρο εκατοµµυρίων διερχοµένων επιβατών και εµπορευµάτων που αφήνουν τους ρύπους τους, τα σκουπίδια και τη σκόνη τους χωρίς να παράγουν προστιθέµενες αξίες για την οικονοµική του ανάπτυξη και την κοινωνική του συνοχή.

Στη θέση αυτής της αρνητικής σχέσης πρέπει να µπει µια νέα ανταποδοτική σχέση αµοιβαίως επωφελής όπως αυτή που θα επιδιώξουµε σε συνεργασία µε τον ΟΛΠ για τη δηµιουργία µιας ακτής πολιτισµού και µιας ζώνης πρότυπων τουριστικών υπηρεσιών στη λιµενική ζώνη.

Ολη η δραστηριότητα του λιµανιού επιβαρύνει όµως την πόλη. Πώς θα διασφαλίσετε την εύρυθµη καθηµερινότητα των κατοίκων της;
Με την καταβολή αντισταθµιστικών τελών στον δήµο που θα επενδυθούν στη βελτίωση της καθηµερινότητας των δηµοτών.

Για εσάς ποιο είναι το δίληµµα των εκλογών της αυτοδιοίκησης;

Κάθε δηµοτική αναµέτρηση έχει τα δικά της ίσως διλήµµατα. Για τον Πειραιά όµως το δίληµµα είναι ένα και µοναδικό. Να επιλέξει τον δήµαρχο που θεωρεί καταλληλότερο για την επίλυση των χρόνιων προβληµάτων του και όχι έναν δήµαρχο που θα επικαλεστεί αυτά τα προβλήµατα για να εξυπηρετήσει ξένες προς αυτά προσωπικές ή πολιτικές φιλοδοξίες.

Αρκετά έχει υποστεί ο Πειραιάς όχι µόνο από τους διερχόµενους περαστικούς αλλά και από τους περαστικούς που διέρχονται από τον δήµο του.

ΕΙΠΕ

Εχουµε δεσµευτεί ότι θα καθαρίσουµε την πόλη µέσα σε 6-8 µήνες. Εχουµε προτείνει τις συγκεκριµένες µεθόδους που θα εφαρµόσουµε για να το καταφέρουµε. Πρόκειται για έναν συνδυασµό λύσεων που εφαρµόστηκαν µε ιδιαίτερη επιτυχία κατά τη διοργάνωση των Ολυµπιακών του 2004 και θα προκύψουν από τη χρήση αναβαθµισµένων συστηµάτων διαχείρισης, αποκοµιδής και αξιοποίησης των απορριµµάτων


Θα αναδιαπραγµατευτώ το χρέος

Ο δήµος συγκαταλέγεται στους πλέον χρεωµένους. Πώς µπορεί να λυθεί το πρόβληµα;

Και εδώ οι λύσεις που προτείνουµε είναι συνθετικές: αναδιαπραγµάτευση του χρέους µε βάση τις προβλεπόµενες από τον «Καλλικράτη» νέες δυνατότητες και αξιοποίηση της πολύ µεγάλης ακίνητης περιουσίας του δήµου.

Κατά τα άλλα θα πρέπει να σηµειώσετε ότι υπάρχει µια σειρά από µεταφερόµενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πόρους από την Κεντρική Διοίκηση, όπως είναι η είσπραξη µεγαλύτερων ποσοστών φόρων. Πέραν αυτού δεσµευόµαστε για µείωση κατά 25% των λειτουργικών δαπανών του δήµου µέσα στα επόµενα 2 χρόνια.

Εχετε αναφέρει πως ο δήµος διαθέτει 145 ακίνητα. Μεγάλη περιουσία, την ώρα που υπάρχει µεγάλο χρέος. Μήπως πρέπει να εκποιηθεί;

Δεν χρειάζεται να εκποιηθεί. Αρκεί να αξιοποιηθεί. Και να αξιοποιηθεί σωστά. Σωστή αξιοποίηση σηµαίνει εφαρµογή µέτρων για την αύξηση της κίνησης και του ενδιαφέροντος του ιστορικού και εµπορικού κέντρου της πόλης. Σηµαίνει επίσης, αξιοποίηση όλων εκείνων των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται µε την αναβάθµιση του Πειραιά ως ευρωπαϊκού ναυτιλιακού και εµπορικού κέντρου, µετά τη συµφωνία µε την CΟSCΟ.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: