1.10.10

Την παραποίηση στοιχείων «δείχνει» η κυβέρνηση για την υπό σύσταση Εξεταστική της οικονομίας...


Για προσπάθεια σύγχυσης και συμψηφισμού αναφορικά με το ζήτημα της Εξεταστικής για την οικονομία, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τη ΝΔ ο Γ.Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας ότι «εφόσον υπάρχουν στοιχεία, δεν φοβόμαστε να ανοίξουμε κανένα οικονομικό ζήτημα για οποιαδήποτε περίοδο».
Σε σειρά ερωτήσεων για το ποιες περίοδοι θα... περιλαμβάνονται στην Εξεταστική, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ότι θα προχωρήσει σε Εξεταστική για συγκεκριμένα ζητήματα, δηλαδή στα παραποιημένα στοιχεία.

«Η παραποίηση στοιχείων είναι αντικείμενο Εξεταστικής και έχει άμεση σχέση με τις επιπτώσεις στην οικονομία» επανέλαβε.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, ωστόσο, ότι το να ζητάει η ΝΔ να περιλάβει η εξεταστική την περίοδο από το 1981 και μετά αποτελεί «αμετανόητη» πρακτική, «προκειμένου να χαθούν οι τεράστιες ευθύνες της και να προκληθεί σύγχυση».

«Η ΝΔ για να επιφέρει σύγχυση και συμψηφισμούς νομίζοντας ότι εμείς θα υποκύψουμε, μας μιλάει για 30 χρόνια πίσω. Αυτό δεν είναι αντικείμενο της εξεταστικής» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα της παραποίησης στοιχείων, που οδήγησε σε παντελή αναξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, «θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες -εάν υπάρχουν- από την Εξεταστική, για την οποία δεσμευτήκαμε και να περάσουμε μηνύματα και στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι η ατιμωρησία έχει λάβει τέλος».

Ερωτηθείς αν θα περιλαμβάνεται στην Εξεταστική, η περίοδος πριν και μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αυτό το βάζει η ΝΔ και είχε κάθε ευχέρεια να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση. Το να το θυμάται τώρα, ακριβώς αναδεικνύει την υποκρισία της και την ανυπαρξία πολιτικού λόγου και βούλησης να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησής της».

Πάντως, το χρονικό εύρος της Εξεταστικής προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Σημίτη (πρωθυπουργού την περίοδο 1996-2004), ο οποίος με επιστολή του αφήνει αιχμές.



Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου επανέλαβε ότι η Εξεταστική πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και μετά.


«Ο κ. Παπανδρέου θέλει Εξεταστική για την Οικονομία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τα δικά του, για να κρύψει όσα δεν συμφέρουν το ΠΑΣΟΚ και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει ο ίδιος και οι υπουργοί του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα σήμερα.

» Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά: Θέλουμε να διερευνηθούν όλα όσα αφορούν την Οικονομία, από το 1981 μέχρι και σήμερα, για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός, μεταξύ των άλλων, γιατί- και κάτω από ποιες συνθήκες- οδηγήθηκε η χώρα από το σημερινό πρωθυπουργό στην τριμερή επιτήρηση.»

Για το ίδιο θέμα υπήρξε παρέμβαση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι επιδιώκουν να μετατρέψουν το ελληνικό Κοινοβούλιο σε βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών και ανέφερε ότι «δεν φταίνε ούτε τα greek statistics, φταίνε οι επιλογές να τα χαρίζoυν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: