1.10.10

Μέτρο...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Λοβέρδος είναι η απάντηση στην ερώτηση αν υπάρχει πολιτική µετά το Μνηµόνιο. Διευκρίνιση: όχι αν µπορείς να κάνεις αντιπολίτευση. Εδώ το πεδίο είναι απέραντο. Αλλά αν µπορείς να ασκήσεις διακυβέρνηση. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ στη Β’ Αθηνών πάντα καλόβλεπαν το υπουργείο Εργασίας. Μόνο που ο Ανδρέας βρέθηκε στο χαρτοφυλάκιο αυτό στη φάση που δεν το ήθελε κανείς. Δηλαδή...
όταν έπρεπε να ανοίξει το Ασφαλιστικό. Αχίλλειος πτέρνα των κυβερνήσεων – ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ., αδιάφορο – για µια δεκαετία, η ασφαλιστική µεταρρύθµιση εθεωρείτο απλώς αδύνατη. Επειτα από ένα δεκάµηνο, ο Λοβέρδος την πέρασε – αφού πέρασε κι από το νοσοκοµείο. Η µέθοδος ήταν πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδοµένα. Αντί να σπρώχνεις πίσω το πρόβληµα, το παρουσιάζεις στη χειρότερη δυνατή εκδοχή του. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει σπάνια επικοινωνιακή ικανότητα – την οποία ο Λοβέρδος διαθέτει.

ΛΟΓΙΚΑ, ΘΑ περίµενε κανείς ο Παπανδρέου να ξεκουράσει τον Λοβέρδο στη δεύτερη κυβέρνησή του. Στο κάτω κάτω, ήταν από αυτούς που δούλεψαν. Ωστόσο, η καραµπόλα στο Υγείας – όπου η Ξενογιαννακοπούλου δεν απέδιδε και ο Ηλίας Μόσιαλος δεν ήθελε να γίνει αναπληρωτής της – έφερε τον Ανδρέα στην Αριστοτέλους. Δεν είναι µυστικό ότι τα δηµοσιονοµικά της Υγείας βρίσκονται αυτή τη στιγµή σε κρίση. Κι αυτό γιατί, κατά παράξενο τρόπο, στο υπουργείο Υγείας συµπεριφέρθηκαν τον προηγούµενο χρόνο ως εάν να µην υπήρχε το Μνηµόνιο. Αυτό σηµαίνει ότι η αλλαγή πορείας πρέπει να γίνει απότοµα και κάποιος πρέπει να τη χρεωθεί άµεσα, ενώ η Μαριλίζα θα κάνει ευρωπαϊκό τουρισµό στο ΥΠΕΞ.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ µεγάλες δυσκολίες, αλλά και κάποια σκαµπανεβάσµατα, ο Λοβέρδος ήρθε πιο κοντά µε πολλούς συναδέλφους του στην κυβέρνηση τους προηγούµενους δώδεκα µήνες. Με τον Χάρη Παµπούκη – που είναι ο νοµικός «mastermind» της κυβέρνησης. Και µε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που ελέγχει την κάνουλα στα δηµόσια οικονοµικά. Ο υπουργός µε τον οποίο όµως ο Ανδρέας πρέπει να συνεργαστεί στενά τώρα είναι ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο υπουργός Εσωτερικών είναι ο άνθρωπος που έρχεται να ενισχύσει τους υπουργούς στα ανοιχτά µέτωπα της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και µε την κρίση των φορτηγών. Σε κρίση – κακά τα ψέµατα – βρίσκεται και η Υγεία.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αυτούς τους λόγους, αλλά και για πολλούς άλλους, ο Ανδρέας είναι ο υπουργός που πρέπει κανείς να παρακολουθεί φέτος τον χειµώνα. Από την απόδοσή του θα φανεί αν η κυβέρνηση µπορεί να µείνει στον δρόµο των µεταρρυθµίσεων, αν το Υπουργικό Συµβούλιο κρατά τη συνοχή του και αν τα στελέχη που είναι στην πρώτη γραµµή διατηρούν το ηθικό και την αντοχή τους. Η ειρωνεία, αλλά και η οµορφιά, της δηµόσιας ζωής είναι ότι µέτρο όλων αυτών είναι ένας πολιτικός που πήγε κόντρα στον Παπανδρέου στην εσωκοµµατική µάχη διαδοχής του 2007.

Αλλά τρία χρόνια είναι, βεβαίως, µια αιωνιότητα στην Ελλάδα του Μνηµονίου.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: