1.9.10

Επιστροφή με πρόστιμα...

Επειτα από περίπου τρεις εβδομάδες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέστρεψε χθες στις κανονικές του συνεδριάσεις και είπε «καλό φθινόπωρο» στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα «φιλοδωρώντας» δύο κανάλια εθνικής εμβέλειας κι ένα ραδιοσταθμό της περιφέρειας με πρόστιμα συνολικού ύψους 130.000 ευρώ.

Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή αποφάσισε και την οριστική διακοπή λειτουργίας ενός...

...τηλεοπτικού σταθμού της περιφέρειας, ενώ ανακάλεσε και τις βεβαιώσεις λειτουργίας ορισμένων περιφερειακών σταθμών καθώς ύστερα από καταγραφή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων διαπιστώθηκε ότι αυτοί δεν εκπέμπουν. Ολα αυτά βέβαια με τη γνωστή... χρονοκαθυστέρηση του ΕΣΡ εξαιτίας της οποίας οδηγείται συχνά σε αποφάσεις για παραγωγές που μπορεί να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.

Η πιο βαριά «καμπάνα» ύψους 50.000 ευρώ έπεσε από το συμβούλιο στο Star για παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία ανηλίκων στον εκπομπή «SuperStar» (22/6/10) της Χριστίνας Λαμπίρη. Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε η Μαριάννα Ντούβλη με θέμα τη γνωστή συμμετοχή της σε πορνοταινία. Τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν ότι καθώς η εκπομπή μεταδίδεται σε ώρα παιδικής τηλεθέασης με τη μετάδοση συγκεκριμένων εικόνων καθώς και σχολίων παραβιάστηκαν οι ρυθμίσεις σχετικά με την προστασία ανηλίκων. Στο ίδιο κανάλι επιβλήθηκε και πρόστιμο 15.000 ευρώ καθώς επίσης στο «Superstar» (8/3/10) μεταδόθηκαν σκηνές από πάρτι παιδιών τα οποία είχαν ανακοινώσει ότι θα υπάρχει και στριπτίζ, κάτι που δεν έγινε. Στην εκπομπή όμως μεταδόθηκαν εικόνες που παρέπεμπαν σε στριπτίζ, ενώ υπήρξαν και επαινετικά σχόλια για την «κίνηση» των μαθητών, κάτι που για τα μέλη του ΕΣΡ συνιστούν παραβίαση όσων προβλέπονται για την προστασία ανηλίκων και παρακίνηση. Η εκπομπή βέβαια μεταδόθηκε τον Μάρτιο και η απόφαση βγήκε την τελευταία μέρα του Αυγούστου.

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε και στον Alpha επίσης για παραβίαση των ρυθμίσεων σχετικά με την προστασία των ανηλίκων από το «Κους κους το μεσημέρι» (19/3/10). Στο ίδιο κανάλι για μετάδοση δύο συγκεκαλυμμένων διαφημίσεων (εταιρείας στρωμάτων και οδοντίατρου) από τις εκπομπές «Μες στην καλή χαρά» (21/3/10) και «Καφές με την Ελένη» (15/1/10) αντίστοιχα επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 30.000 ευρώ (15.000 ευρώ για κάθε μία παράβαση). Ο πρωινός «Καφές», πάντως, της Ελένης Μενεγάκη είχε προβληθεί τον Ιανουάριο και χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν οκτώ μήνες για να βγάλει απόφαση το Συμβούλιο.

Με 5.000 ευρώ τιμωρήθηκε και το Novasport FM (Μαγνησίας) καθώς δεν έστειλε ροή προγράμματος που του είχε ζητηθεί. Το Συμβούλιο αποφάσισε και την οριστική διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού In Channel (Ιωαννίνων) καθώς κατ' εξακολούθηση δεν στέλνει στοιχεία που του ζητούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή. Το Συμβούλιο ανακάλεσε τη βεβαίωση λειτουργίας των ραδιοσταθμών «Ράδιο Παλλήνη» (Χαλκιδικής) και «Ράδιο Κρήτες» (Χανίων) καθώς η ΕΕΤΤ σε ελέγχους που πραγματοποιήσε διαπίστωσε ότι δεν εκπέμπουν. Η οριστική ανάκληση από το ΕΣΡ βέβαια σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι σταθμοί δεν μπορούν πλέον να επαναλειτουργήσουν.
ΣΩ.ΜΑ. - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: