26.8.10

Κραχ στις βάσεις...


Εντονο προβληματισμό και ανάγκη για άμεση αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης -όπως προανήγγειλε και η Αννα Διαμαντοπούλου για το 2013-14- προκαλεί η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας δείχνει ένα ...


χρεοκοπημένο εξεταστικό σύστημα, που δημιουργεί χαοτική κατάσταση στην Παιδεία και χιλιάδες νέους ανθρώπους που βρέθηκαν σε τρομερά αδιέξοδα στην προσπάθεια επιλογής των σπουδών.
Σχολές που μέχρι σήμερα είχαν τρομερή ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων, όπως οι Παιδαγωγικές, φέτος πήραν την... κατιούσα, αφού οι νέοι είδαν ότι η Εκπαίδευση δεν έχει μέλλον πλέον, ενώ αντίθετα σχολές που οδηγούν σε άλλες δημόσιες θέσεις, όπως αυτές των αστυφυλάκων, έφτασαν στα ύψη.

Κρίση
Πυξίδα για τις επιλογές των υποψηφίων αποτέλεσε και η οικονομική κρίση, καθώς όπως φαίνεται τα παιδιά, ακόμη και αν είχαν καλύτερες δυνατότητες, προτίμησαν να εισαχθούν σε σχολές κοντά στα σπίτια τους και όχι στις υψηλόβαθμες κεντρικές, σε μια προσπάθεια να μην επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα τις οικογένειές τους.

Οσο για την κατάργηση της βάσης, αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εισάγονται σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια υποψήφιοι που στην ουσία έδωσαν -στις εξετάσεις- «λευκή κόλλα».

Σε πολλές σχολές εισήχθησαν με βαθμούς που ξεκινούν από 0,91 και 868 μόρια (!), ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 υποψήφιοι μπήκαν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βαθμούς κάτω της βάσης.

Ερωτήματα
Και εδώ τίθενται ερωτήματα, όπως: Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά;

Θα σπουδάσουν σε τέτοιες σχολές ή θα κάνουν μία τυπική εγγραφή και μετά θα αναζητήσουν αλλού τη μοίρα τους; Τι θα απογίνουν τα τμήματα αυτά και ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των αποφοίτων τους;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω θα κληθεί να δώσει τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που παραδέχτηκε ότι το σύστημα είναι «διαλυμένο» και ήδη προετοιμάζεται για βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Το βασικό συμπέρασμα όμως από τη φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής είναι ότι οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε πραγματικό πανικό όσον αφορά τη μελλοντική επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Πάντως και φέτος, εκτός των ΑΕΙ έμειναν 21.821 αγόρια και κορίτσια, τα οποία θα πρέπει ν’ αναζητήσουν τη μοίρα τους ή στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας μας ή να πάρουν τον δρόμο του εξωτερικού.

Νικ. Τρίγκα - Μιχ. Νιβολιανίτης ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: