4.8.10

Τοπίο στην ομίχλη...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα Νικολέττα Μουτούση Μάρθα Καϊτανίδη Εύη Σαλτού
Ασαφές το ποια επαγγέλματα μπορούν να χαρακτηριστούν «κλειστά»...
Παράθυρο για άνοιγμα και άλλων επαγγελμάτων αφήνει η πρόσφατη ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας (γνωστή ως Οδηγία Μπολκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, τη στιγμή που αμέσως προχωρεί η απελευθέρωση 7 επαγγελμάτων, τα οποία ορίζονται ρητά στο Μνημόνιο και πρέπει μέσα ...
στο πρώτο εξάμηνο του 2011 να έχουν καταργηθεί πλήρως όλοι οι περιορισμοί με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα απελευθερωθούν κλειστά επαγγέλματα με τη μείωση των καθορισμένων αμοιβών και άλλων περιορισμών για τους δικηγόρους, τα φαρμακεία, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τις οδικές μεταφορές και τους λογιστές», αναφέρεται στο κεφάλαιο του Μνημονίου που αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της αγοράς. Ενόψει του ανοίγματος των επαγγελμάτων αυτών, οι εκπρόσωποί τους έχουν εκφράσει ήδη τις πρώτες ενστάσεις περιμένοντας το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν πάντως πως για την κατάρτιση του νομοσχεδίου θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή, ενώ θα διεξαχθεί και διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται κατά την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας να προκληθούν τριγμοί και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ οι συμβολαιογράφοι εξαιρούνταν ρητά από την απελευθέρωση των υπηρεσιών, εντούτοις συμπεριελήφθησαν στον κύκλο των κλειστών επαγγελμάτων του Μνημονίου.

Φόβους εξέφραζαν και δικαστικοί επιμελητές, που επίσης εξαιρούνται από την κοινοτική Οδηγία. Δεν απέκλειαν, όμως, το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει νέος γύρος που θα περιλαμβάνει και το άνοιγμα του δικού τους επαγγέλματος μέσω της κατάργησης του «τιμοκαταλόγου» του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους (επίδοση αγωγής, δικαστικές κλήσεις κ.ά.). Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει με πρόσχημα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών.

Σύγχυση πάντως επικρατεί για τον κατάλογο των κλειστών επαγγελμάτων σε σχέση και με τους κλάδους οι οποίοι φωτογραφίζονται στην επίμαχη Οδηγία. Για παράδειγμα, οι οδοντίατροι συχνά αναφέρονται στα κλειστά επαγγέλματα, αν και δεν υφίσταται κανένας γεωγραφικός ή πληθυσμιακός περιορισμός, ενώ πριν από περίπου επτά χρόνια καταργήθηκαν και οι κατώτατες τιμές για τις οδοντιατρικές πράξεις.

Οπως μάλιστα λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης, οι οδοντίατροι επιδίωξαν την κατοχύρωση ενδεικτικών τιμών σε μια προσπάθεια συγκράτησης του κόστους, το αίτημά τους ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι «κλειστό»
Πάντως, και όπως διευκρινίζει ο κ. Κατσίκης, οι οδοντίατροι δεν ανήκουν στα κλειστά επαγγέλματα, δεδομένου πως αμέσως μετά την αποφοίτησή τους έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν οδοντιατρείο και παράλληλα να εργάζονται και σε άλλον φορέα (π.χ. στο ΙΚΑ).

Στα σενάρια που θέλουν τους ιδιοκτήτες ταξί να περιλαμβάνονται στη λίστα με τα κλειστά επαγγέλματα απαντούν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για καταστροφική εξέλιξη.

«Θεωρούμε εγκληματικό να δοθούν άλλες άδειες. Δεν χωράει η χώρα μας άλλα ταξί. Στην Αθήνα μόνο κυκλοφορούν 13.500

ταξί», λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος. Το επιχείρημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, όπως ισχυρίζεται, δεν ισχύει. «Ο κλάδος μας έχει φτάσει πια σε επίπεδα κορεσμού. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία ο αριθμός των αδειών ταξί για 82 εκατομμύρια πολίτες είναι 56.000,

τη στιγμή που στη χώρα μας έχουμε 28.000 άδειες», λέει.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Τριγμοί και για κλάδους οι υπηρεσίες των οποίων «φωτογραφίζονται» σε κοινοτική Οδηγία


«Θα ανοίγουν επιχειρήσεις χωρίς να έχουν άδεια»

ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για το δημόσιο συμφέρον εγκυμονεί η απελευθέρωση των επαγγελμάτων εν απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, όπως επισημαίνουν ειδικοί διαφορετικών κλάδων. Το επάγγελμα των οπτικών «άνοιξε» το 2008 κι έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν έχουν σχετική μόρφωση, να ιδρύσουν καταστήματα οπτικών.

«Ο νόμος προβλέπει ως προϋπόθεση την πρόσληψη ενός υπαλλήλου που θα οριστεί ως υγειονομικός υπεύθυνος. Παρ΄ όλα αυτά, οι διαδικασίες ελέγχου δεν έχουν ενταθεί. Το αποτέλεσμα είναι- σύμφωνα με εκτιμήσεις500 καταστήματα οπτικών να λειτουργούν σήμερα χωρίς οπτικό», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών Στέλιος Μυλόβας.

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος Γ. Κωνσταντέλλος, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, που προβλέπει η Οδηγία Μπολκενστάιν, τους ζητήθηκε να καταθέσουν προτάσεις για την απλούστευση της διαδικασίας απόκτησης άδειας εργασίας.

«Είμαστε θεσμοθετημένο επάγγελμα από το 1991 και υπάρχουν τρία προεδρικά διατάγματα, με τα οποία ορίζεται ο τρόπος απόκτησης της άδειας» λέει ο κ. Κωνσταντέλλος και διευκρινίζει πως οι όποιες διευκολύνσεις στην έκδοση άδειας δεν πρέπει να επηρεάσουν το περιεχόμενο των Διαταγμάτων, καθώς υπάρχουν παγίδες. «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, καθώς για λόγους ασφαλείας απαιτείται να υπάρχει εξειδίκευση» τονίζει, σημειώνοντας πως ο κλάδος αναλαμβάνει έργα εγκαταστάσεων φυσικού αερίου ή αερίων καυσίμων.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην απελευθέρωση, δηλαδή να μπορεί οποιοσδήποτε να έχει μία επιχείρηση υδραυλικών, αλλά αυτοί που απασχολεί θα πρέπει να έχουν άδεια» υποστηρίζει.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: