3.8.10

Αιχμές κατά Κακλαμάνη και Βωβού για το γήπεδο...

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και η διπλή ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Παναθηναϊκός «δείχνει» ως υπαίτιους του ναυαγίου τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον επιχειρηματία κ. Μπάμπη Βωβό, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν δεσμεύονται γραπτώς για την...

τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί, όπως είναι για παράδειγμα οι θέσεις πάρκινγκ που πρέπει να διαθέσει η κατασκευάστρια εταιρεία στην ομάδα και η ανέγερση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη που έχει αναλάβει ο δήμος.

Χθες, έγινε συνάντηση για το θέμα αυτό στο γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Θεόδωρου Πάγκαλου με τη συμμετοχή της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού επεσήμαναν ότι αποδέχονται τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν από το ΥΠΕΚΑ, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι η ακολουθούμενη διαδικασία δεν διασφαλίζει το έργο.

Σύμφωνα με κύκλους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η μη δέσμευση των μερών οδήγησε τους εκπροσώπους της ομάδας να δηλώσουν ότι ο Παναθηναϊκός δεν συναινεί στην κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή έως ότου τα εμπλεκόμενα μέρη αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεσμευτούν εγγράφως για τα ήδη συμφωνηθέντα.

Αν και η συνάντηση- που κράτησε 2 ώρες- απέβη άκαρπη, από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί «ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύγκλιση των απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων και τους καλεί να δείξουν πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή νομοθετικής ρύθμισης που θα προωθήσει το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης». Την ίδια ώρα από το ΥΠΕΚΑ δεν έγινε χθες καμία επίσημη ανακοίνωση.

Τα νέα σχέδια
Η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- όπως έχει διατυπωθεί από τον περασμένο Μάρτιο- και με την οποία συμφωνεί ο Παναθηναϊκός, είναι η κατασκευή μικρότερου εμπορικού κέντρου. Η συμβιβαστική πρόταση που ήρθε μετά το «όχι» στις εμπορικές χρήσεις- εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας- αφορά την κατασκευή μειωμένου κατά 17.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικού κέντρου. Με βάση την κατατεθειμένη πρόταση ο συντελεστής δόμησης πρέπει να είναι μειωμένος από 1,6 σε 1,2, ενώ δεν κατασκευάζεται το πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ούτε το γήπεδο μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου (η μείωση αντιστοιχεί στη δόμηση που θα καταλάμβανε το γήπεδο μπάσκετ). Ενσωματώνονται στο κτίριο του γηπέδου και στο εμπορικό κέντρο οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός κελύφους του γηπέδου, ενώ αυξάνονται κατά 50% οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τετραγωνικά μέτρα). Με τη νέα πρόταση μειώνεται η συνολική δόμηση στην περιοχή κατά 66.000 τετραγωνικά μέτρα- μείωση της δόμησης κατά 60% σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η ρύθμιση Σουφλιά και αύξηση των χωρών πρασίνου κατά 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τις υπόγειες θέσεις πάρκινγκ, με βάση την οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί θα πρέπει στις αθλητικές εγκαταστάσεις να γίνουν 1.500. Η κατανομή είναι 500 στο γήπεδο, 500 στο πολυλειτουργικό κέντρο και 500 στο πολυλειτουργικό του δήμου- που πλέον δεν πρόκειται να κατασκευαστεί. Με βάση τη νέα πρόταση, μόλις θα ξεκινήσουν τα έργα θα γίνει άμεση κατεδάφιση της Λεωφόρου για τη διπλή ανάπλαση.

Πάντως, υπάρχει και ένα παραθυράκι αισιοδοξίας στην υπόθεση, αφού ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να δεχτεί ακόμη και μία επιστολή που θα είναι δεσμευτική από την πλευρά π.χ. του Βωβού προς τον δήμο Αθηναίων ότι θα κατασκευάσει όλα όσα έχουν υποσχεθεί και συμφωνηθεί στα λόγια...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: