28.7.10

Προειδοποιεί με επιστράτευση...

Τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. για άμεση λήξη της απεργίας στέλνει η κυβέρνηση    Τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. για άμεση λήξη της απεργίας στέλνει η κυβέρνηση, η οποία προσανατολίζεται ακόμα και στην πολιτική επιστράτευση οδηγών και επίταξη οχημάτων ίσως και από σήμερα ως ύστατη λύση.
Ηδη από χθες πληροφορίες ήθελαν τις...
υπηρεσίες του υπουργείου να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση που και η σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών αποβεί άκαρπη: «Η Ελλάδα θεσμικώς είναι μια προηγμένη χώρα. Η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη» δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, σε τηλεοπτικό σταθμό.


Η μετωπική σύγκρουση αυτοκινητιστών και κυβέρνησης έφτασε στα άκρα με τους απεργούς να αποφασίζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στις οποίες από σήμερα συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών, που ως χθες δεν απεργούσαν.

Τα βλέμματα παραγόντων της αγοράς αλλά και πολιτών είναι πλέον στραμμένα στη συνάντηση που κανόνισαν για σήμερα στις 10 το πρωί οι εκπρόσωποι των μεταφορέων με τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συναντηθούν χθες παρά τη διαμεσολαβητική προσπάθεια του προέδρου του ΕΒΕΑ, καθώς οι αυτοκινητιστές ισχυρίζονταν πως δεν είχαν προσκληθεί επισήμως.

Η νέα πρόταση του υπουργείου είναι η παραχώρηση και δεύτερης άδειας στους μεταφορείς για κάθε μία υφιστάμενη προκειμένου να αυξηθεί η αξία, η οποία θα προσμετρηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων μεταφορικών εταιρειών. Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, όπως επανέλαβε χθες και ο κ. Ρέππας, θα κατατεθεί στη μορφή που παρουσιάστηκε χωρίς αλλαγές.

Εκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου στους αυτοκινητιστές σημειώνοντας πως η μοναδική εναλλακτική είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς καμία πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο, με ουσιαστικά άμεσο άνοιγμα του επαγγέλματος, όπως ζητά και η τρόικα και όχι η μη ψήφισή του. Τόνισε μάλιστα ότι η υφιστάμενη άδεια προσμετράται στο κεφάλαιο της εταιρείας, αποτυπώνεται και κοστολογείται, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται έξοδο και αφαιρείται από το εισόδημα».

Οι αυτοκινητιστές από την πλευρά τους εξακολουθούν να απορρίπτουν το νομοσχέδιο στο σύνολό του τονίζοντας ότι απαξιώνει τον κλάδο και τις περιουσίες τους. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή τους στο θέμα της παροχής δεύτερης άδειας αν και αρκετοί απ’ αυτούς σχολίαζαν χθες πως, ακόμα κι αν δοθεί δεύτερη άδεια, δεν εξυπηρετεί κανέναν εφόσον η αξία της θα μηδενιστεί σε τρία χρόνια.

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και η περίπτωση των 5.500 μεταφορέων, οι οποίοι μπήκαν στον κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια μέσω μεταβίβασης αδειών και πλήττονται περισσότερο από τις νέες ρυθμίσεις.Νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει οι εκπρόσωποι των μεταφορέων από όλη την Ελλάδα, είχε αποφασιστεί η συνέχιση της απεργίας, ενώ υπήρξαν και σκέψεις για ενδεχόμενο αποκλεισμό των εισόδων και εξόδων των διυλιστηρίων, ώστε να μην εφοδιάζονται ούτε τα ιδιωτικά βυτιοφόρα χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια σχετική απόφαση από τη Συντονιστική Επιτροπή.

Βενζινοπώλες
Αναστέλλουν κινητοποιήσεις εν όψει διαβούλευσης

Ανοιχτά παραμένουν τα πρατήρια, παρότι μόλις ένα στα δέκα το πολύ έχει βενζίνη, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν προχωρούν ακόμη σε κινητοποιήσεις και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νομοσχεδίου που τους αφορά (όρια ίδρυσης πρατηρίων κ.λπ.).

Υπό το πνεύμα αυτό το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και εν μέσω αντεγκλήσεων, είπε χθες «όχι» στις κινητοποιήσεις.

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Χάρη Τσιόκα εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Υγρών Καυσίμων. Αν λάβουν υπόσχεση πως δεν θα προωθηθούν καλοκαιριάτικα οι αλλαγές στον τομέα τους, τότε δεν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ο Γιώργος Ασμάτογλου, εκπρόσωπος της ΠΟΠΕΚ, δηλώνει στο «Εθνος» πως «η υπευθυνότητα απέναντι στους καταναλωτές μάς υποχρεώνει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου».

- Δεν επαρκούν τα ιδιόκτητα βυτιοφόρα τους για να τροφοδοτούν κανονικά εποχικές βιομηχανίες, τουριστικές μονάδες και σκάφη, λέει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Μαρία Λιλιοπούλου
mlilio@pegasus.gr



Σε απεργία και οι ιδιοκτήτες φορτηγών για διεθνείς μεταφορές
Ερχονται και ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Το μαρτύριο της δίψας έρχεται τώρα να προστεθεί στα προβλήματα που προκάλεσε η έλλειψη της βενζίνης, ενώ τινάζονται στον αέρα και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων -όπως, για παράδειγμα, τα επιτραπέζια κρητικά σταφύλια-, καθώς από σήμερα μπαίνουν στον απεργιακό χορό και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.

Εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά θα λείψουν από την αγορά, ιδιαίτερα σε παραθεριστικά κέντρα, καθώς λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών είναι αδύνατον να μεταφερθούν. Ηδη σήμα SOS εκπέμπει με επιστολή του προς τον Δημήτρη Ρέππα ο Σύνδεσμος Εμφιάλωσης Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού που διακινεί το 70% της κατανάλωσης.

Οξύ αναμένεται να γίνει πλέον το πρόβλημα του εφοδιασμού της αγοράς με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από το επόμενο 48ωρο, αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, καλώντας τους απεργούς να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι επιπτώσεις της απεργίας αρχίζουν να γίνονται εμφανείς και στις μονάδες παραγωγής σε όλη τη χώρα, δηλώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης και καλεί τους Μεταφορείς Δ.Χ. οχημάτων να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους την κρίσιμη αυτή περίοδο και να προστατεύσουν τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που πλήττονται από τη δυσκολία στις μεταφορές πρώτων υλών και προϊόντων και στις παραδόσεις τους.

Ο Π. Ραβάνης
Ο κ. Ραβάνης σημειώνει ότι λόγω της σοβαρής οικονομικής συγκυρίας οφείλουμε να διαφυλάττουμε τις δυνάμεις μας ως χώρα. Και προσθέτει:

«Το δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας και η έκτασή του πρέπει να ασκείται συνεξετάζοντας πλέον τη βαρύτητα των συνεπειών του στην οικονομία και την κοινωνία, πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχει εξαντληθεί ο διάλογος με την πολιτεία».

Τουρίστες και λοιποί εκδρομείς του καλοκαιρού θα αρχίζουν να δοκιμάζονται έντονα από τα τέλη της εβδομάδος σε κάθε σχεδόν καθημερινή δραστηριότητα και ασχολία τους...

Δεν αποκλείονται ακόμη και τοπικά μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση, καθώς, αν σκληρύνουν οι απεργοί, δεν θα είναι δυνατός ο εφοδιασμός με καύσιμα υποσταθμών της ΔΕΗ.

Ακόμη και ταβέρνες θα κατεβάσουν ρολά, καθώς ήδη άρχισαν να λιγοστεύουν οι προμήθειές τους σε φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ελαιόλαδο κ.λπ. και λόγω της απεργίας δεν είναι δυνατός ο άμεσος και πλήρης ανεφοδιασμός τους...

Στο χείλος της καταστροφής, όμως, βρίσκεται σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής, και ιδιαίτερα τα προϊόντα εκείνα των οποίων άρχισε τις ημέρες αυτές η συγκομιδή και προορίζονται για εξαγωγή. Ανάμεσά τους, τα επιτραπέζια σταφύλια της Κρήτης που έχουν προορισμό κυρίως την αγορά της Γερμανίας και της Μεγ. Βρετανίας.

Με τη συμμετοχή από σήμερα και των ιδιοκτητών φορτηγών διεθνών μεταφορών θα σαπίσουν στα αμπέλια, εκφράζει φόβους ο Γιώργος Ντισπιράκης από τον αγροτικό συνεταιρισμό Τυμπακίου Κρήτης. Σε ημερήσια βάση απαιτούνται 30 φορτηγά για την εξαγωγή των σταφυλιών (600 τον. περίπου).

Ο κ. Ντισπιράκης μας λέει πως για την προώθηση στις τοπικές αγορές της Κρήτης και στην Αθήνα των αγροτικών προϊόντων του νησιού χρησιμοποιούνται τα αγροτικά αυτοκίνητα ή μικρά φορτηγά, κάτι που όμως ανεβάζει κατά 50% το κόστος διακίνησής τους.

Χ. Αναγνωστόπουλος



Πράκτορες
Να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα για το καλό του κοινωνικού συνόλου, καλεί την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική για τη χώρα, την οικονομία και τον τουρισμό» τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. «Μετά το χάος στα αεροδρόμια που έχει ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην εικόνα της χώρας, αντιμετωπίζουμε και έλλειψη καυσίμων», σχολιάζει ο ΣΕΤΕ, ενώ η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων - Διαμερισμάτων Ελλάδας χαρακτηρίζει «τορπίλη για τον ελληνικό τουρισμό» τις κινητοποιήσεις.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι πτήσεις
Ανάσα χθες στα αεροδρόμια

Ομαλοποιήθηκε χθες, ύστερα από δύο 24ωρα ταλαιπωρίας, η κατάσταση στα ελληνικά αεροδρόμια. Οι χθεσινές πτήσεις αναχωρούσαν στην προγραμματισμένη ώρα, ενώ οι όποιες μικροκαθυστερήσεις σημειώθηκαν, οφείλονταν σε λόγους άσχετους με την κινητοποίηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Οι ίδιοι ανέστειλαν εκτός της 24ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει για το ερχόμενο Σάββατο και την άτυπη κινητοποίηση της αυστηρής τήρησης των διεθνών κανονισμών ασφαλείας, η οποία προκάλεσε ντόμινο προβλημάτων στους αερολιμένες λόγω των πολύωρων καθυστερήσεων σε εκατοντάδες πτήσεις.

Οι ελεγκτές έλαβαν χθες τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών για την υπογραφή ποσού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στις δεδουλευμένες αλλά και τις μελλοντικές (έως το τέλος της χρονιάς) υπερωριακές και νυχτερινές απασχολήσεις του συνόλου των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Χθες το πρωί μάλιστα εκπρόσωποι της Ενωσης των Ελεγκτών επισκέφθηκαν τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Χάρη Τσιόκα.

Ο κ. Σαχινίδης, εκτός των εγγυήσεων για την καταβολή των δεδουλευμένων, συμφώνησε να δοθεί στους ελεγκτές αποφασιστικός ρόλος στον έλεγχο κόστους της νέας διεύθυνσης αεροναυτιλίας.

Παρέμβαση

Ζητούν πλήρες άνοιγμα αγορών
Να βάλει βαθιά το... μαχαίρι στο κόκαλο και να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών χωρίς να διαπραγματευτεί με τις συντεχνίες, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης. Σημαντικές καθυστερήσεις στο άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων που οφείλονται στις οξείς αντιδράσεις των παραγωγικών τάξεων που θίγονται, διαπιστώνει την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας την ωφέλεια που θα έχει η οικονομία από την απελευθέρωση αυτή.

Προσομοιώσεις του ΙΟΒΕ, εξηγεί, δείχνουν ότι σε βάθος χρόνου η προσέγγιση του βαθμού ευελιξίας των αγορών αγαθών και υπηρεσιών με αυτήν της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 13% περίπου. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το Επιμελητήριο με αφορμή τους εννέα μήνες κυβερνητικού έργου, ο κ. Γραμματίδης τόνισε πως αυτή που αντιδρά είναι μία μικρή ομάδα του πληθυσμού, η οποία δεν χάνει τις θέσεις της αλλά τα προνόμιά της. Και, όπως εξήγησε, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται να υπάρχουν προνόμια στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Οι μεταρρυθμίσεις, επεσήμαναν οι ομιλητές, πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τέλους, γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Κατ. Κοσμά ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: