4.7.10

Ξένο σώμα και... τράνζιτ!...


Α. ΡΑΒΑΝΟΣ
«ΚΟΚΚΙΝΟ πανί» παραμένει ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος για τους περισσότερους νεοδημοκράτες. Ο άλλοτε πανίσχυρος παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου, τον οποίο πολλοί ποτέ δεν αποδέχθηκαν, παρέμεινε το «ξένο σώμα» στη ΝΔ, όπως τον...
αποκαλούσαν ή, όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης: «Ο κ. Ρουσόπουλος ήταν τράνζιτ στο κόμμα». Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή απέδειξε ότι ο επί σειρά ετών πανίσχυρος κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή παραπέμφθηκε σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και με «γαλάζιες» ψήφους, αφού «εισέπραξε» και τα περισσότερα «ναι» (198, έναντι 73 «όχι», επτά «παρών» και τεσσάρων λευκών).

O κ. Ρουσόπουλος προβληματίστηκε αρκετά για το αν έπρεπε να παραστεί στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κατά τη συζήτηση για την παραπομπή ή όχι σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Το συζήτησε αρκετά με στενούς του φίλους, αλλά ήταν περισσότερο κοντά στο όχι, αφού πίστευε εξαρχής ότι θα παραπεμπόταν και μάλιστα με πολλές ψήφους. Γνώριζε, και το είχε εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του, ότι και από το ΠαΣοΚ, αλλά κυρίως από τη ΝΔ, υπήρχαν βουλευτές, άλλοτε συνάδελφοί του, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να τον «στήσουν στον τοίχο» και να ψηφίσουν την παραπομπή του.

Εξάλλου περίπου 25 βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αφού η ψηφοφορία ήταν μυστική, συντάχθηκαν με την πρόταση του ΠαΣοΚ για παραπομπή του. Η επιλογή τους αυτή, όπως ερμηνεύεται, ακόμη και από τον ίδιο, δεν ήταν γιατί πίστευαν στην ενοχή του, αλλά επειδή υπάρχει, όπως λένε και έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΝΔ, ακόμη θυμός για τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Κυρίως ο θυμός επικεντρώνεται στο άλλοτε πανίσχυρο σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, στο οποίο κεντρικός πρωταγωνιστής ήταν ο κ. Ρουσόπουλος.

Τελικά ο κ. Ρουσόπουλος αποφάσισε να μην πάει στη Βουλή, διότι έκρινε ότι θα ήταν άσχημο να βρισκόταν και ο ίδιος στο «κάδρο» μαζί με τους άλλους «βατοπαιδινούς», πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, και να είναι όλοι μαζί στα έδρανα των κρατικών λειτουργών. Αλλος παράγοντας που επηρέασε καθοριστικά την απόφασή του ήταν η πεποίθησή του ότι ακόμη και αν έκανε την τέλεια ομιλία, οι «εχθροί» του θα έβρισκαν την ευκαιρία να του επιτεθούν, αξιοποιώντας μια λέξη, μια φράση ή μια έκφραση, ακόμη- όπως θεωρεί- και μια κίνηση των χεριών του.

Για αυτόν τον λόγο αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο , εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έκρινε ότι δεν έπρεπε να παραστεί στη συζήτηση. Η πεποίθησή του, όπως αναφέρει και στην επιστολή, είναι ότι η παραπομπή του ήταν μια ειλημμένη πολιτική απόφαση και πιστεύει ότι «η διαδικασία δεν οδηγείται από την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης».

Με φίλους του νομικούς προετοιμάζει μια κίνηση-«έκπληξη», την οποία όμως δεν αποκαλύπτει ούτε στους πιο στενούς του συνομιλητές, αν και λέει ότι θα αλλάξει άρδην το κλίμα. Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών της Προανακριτικής, καθώς θεωρεί ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε η σύστασή της, έχει προαποφασισθεί και η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Για τον πρόεδρο της Προανακριτικής κ. Ντ. Ρόβλια έχει αναφέρει σε πολιτικό του φίλο ότι όταν είχε εμφανιστεί στην Εξεταστική Επιτροπή, δεν του είχε κάνει ούτε μία ερώτηση. Επιμένει ότι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης (Ολομέλεια Οκτώβριος 2008, πρώτη Εξεταστική Επιτροπή Δεκέμβριος 2008, δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή Μάιος 2010) ήταν παρών και ανέπτυξε αναλυτικά τα αληθή- κατ΄ αυτόν- γεγονότα, τα επιχειρήματα και τη θέση του πάνω στο ζήτημα.

Οργισμένος με τον Σαμαρά
O άλλοτε πανίσχυρος κ. Ρουσόπουλος, που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της άποψης να επιστρέψει ο κ. Αντ. Σαμαράς στη ΝΔ και να αξιοποιηθεί σε υπουργικό πόστο, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, όπως έχει σημειώσει σε πολλούς συνομιλητές του, είχαν τακτική επικοινωνία τόσο πριν από την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος όσο και μετά. Το κυριότερο όμως είναι ότι με τον τρόπο του ο κ. Σαμαράς, όπως έχει εκμυστηρευτεί, του έδειχνε να καταλάβει πως πιστεύει ακράδαντα ότι είναι θύμα πολιτικού παιχνιδιού που παίζει το ΠαΣοΚ.

Για αυτόν τον λόγο εξεπλάγη όταν άκουσε τον κ. Σαμαρά, από το πεζοδρόμιο της οδού Ρηγίλλης, έξω από τα γραφεία του κόμματος, να τον αποδοκιμάζει πολιτικά, λέγοντας: «Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου» .

Η αντίδραση τότε του κ. Ρουσόπουλου ήταν εντονότατη και τον προειδοποίησε: « Δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν, ούτε από τον κ. Σαμαρά, να απολογηθείγια εμένα... Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κύριε Σαμαρά, και εσείς αυτότο γνωρίζετε» . Από εκείνη την ημέρα, πριν από περίπου έναν μήνα, σταμάτησε και η οποιαδήποτε επικοινωνία τους. Συνομιλητές του κ. Ρουσόπουλου θεωρούν, με βάση και αυτά που έχουν συζητήσει μαζί του, ότι όταν αποφασίσει να μιλήσει πολιτικά θα προβεί σε αρκετές αποκαλύψεις.

Τα λέει με τον Καραμανλή
Με τον τέως πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλήδιατηρεί τακτική επικοινωνία, όπως και με το σύνολο των στενών του συνεργατών, αλλά και με τους περισσότερους εκ των υπουργών,υφυπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ την περίοδο 2004-2009. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες η επικοινωνία των κκ.Καραμανλή και Ρουσόπουλου είναι πιο συχνή από πριν και οι συναντήσεις τους δεν γίνονται μόνο στο πολιτικό γραφείο του τέως πρωθυπουργού.Ο κ.Ρουσόπουλος δεν σκοπεύει να γυρίσει στην πολιτική και γι΄ αυτό αποφεύγει και τις δημόσιες πολιτικές επαφές,για να μην παρεξηγηθεί και δώσει λαβή για σχόλια ότι αναζητεί πολιτική στέγη.

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: