1.7.10

«Οι διαχειριστές της μπίζνας κυκλοφορούν … ελεύθεροι!»...


Πρεμιέρα αύριο βράδυ στους Δελφούς για τους «Αχαρνείς»
«Κάποιοι από μας, δεν λέω οι πολλοί, να το θυμάστε αυτό, κλεφτοκοτάδες, σκατάδες, εγκληματίες, σκουπιδιάρηδες πολέμου, φραγκοφονιάδες, μαυροφραγκάτοι, βουλευτάκια, απατεώνες της φακής, υπεύθυνοι όλοι για τον χαμό μιας χώρας, κυκλοφορούνε ελεύθεροι οι...δολοφόνοι!

Δεν θα πω τα ονόματά τους στο θέατρο. Δεν καταδέχομαι να τους ονομάσω στο θέατρο. Στα σπίτια του μιλάει ο κόσμος! Διαχειριστές της μπίζνας,του μεγάλου χρέους.Τον βρήκαμε τον φταίχτη; Μήπως είναι ο Παναγής απ’τα Μέγαρα; Ναι
και η θειά μου η…Αμέρικα. Και η θειά μου η… Αμέρικα!».
Ο Δικαιόπολις λέει τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.
Όχι για τότε-που γράφηκαν οι Αχαρνείς-αλλά και για τώρα, που είναι ανατριχιαστικά επίκαιροι!Διαβάστε τον μονόλογο του Δικαιόπολη που στάζει οργή και μην μου πείτε ότι δεν ακουμπά στο σήμερα! Για αυτό και το επέλεξε για την θερινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, ο ικανός Σωτήρης Χατζάκης,για αυτό πέταξε και την… σκούφια του να παίξει-ως ηθοποιός-στην παράστασή του ο
Κραουνάκης,για αυτό μπήκαν με όρεξη στο όχημα και οι
Κώστας Βουτσάς-Γρηγόρης Βαλτινός.Γιατί ο Αριστοφάνης τα χώνει μέσα από τους «Αχαρνής»του για όσα ζούμε και παθαίνουμε στην καθημερινότητά μας.Με βιτριολικό λόγο!
«Δεν ζήλεψα…καριέρα ηθοποιού,απλά ο Δικαιόπολις λέει… όσα θέλω να πω-όσα θέλουμε να πούμε όλοι οργισμένοι!» μου λέει ο Κραουνάκης και ο Χατζάκης λέει για αυτό. «Είναι μια καταγγελτική περσόνα, ιδανική για να εκφράσει την οργή και τον πόνο για όσα ζούμε μέσα από τον Δικαιόπολη.Κι υπάρχει τόσος πολύς πόνος-τόσο μεγάλη οργή».

Σ’αυτό συναινούν και οι Βουτσάς-Βαλτινός που λένε ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Έλληνες της Τζούλιας και του…φραπέ!
Ο χορός είναι στην σκηνή και μιλάει για μεγάλη διαπλοκή:
«Μιλώ για διαπλοκή, αδιαφάνεια, στάχτη και ορφάνια, φακελάκια,ου να μου χαθείτε Βουλευτάκια!Ήρθε η ώρα κι η στιγμή να δώσω μιαν απάντηση,Ελλάδα,Ελλάδα τι θα πει… Αχ Έλληνες του Τηλεμάρκετινγκ,της Τζούλιας, του φραπέ,της αρπαχτής.Έλληνες που άλλα βλέπουν και άλλα κάνουν, άλλα λένε και άλλα καταλαβαίνουν, ναι,
άλλα θέλουνε και άλλα ψηφίζουνε, σαν να…χέζουνε!»

«Εδώ είναι των ποιητών η χώρα»
«Χάσαμε πια… Αγάπες,πατρίδες,κατάρτια κουπιά,ο Μέγας Πόλεμος σπίτια ρημάζει, πάρε με αγκαλιά, δυνατά.Καβάφης, Σολωμός, Αριστοφάνης, Ελύτης, Εμπειρίκος,Καρυωτάκης, Κάλβος,Σικελιανός,Αναγνωστάκης.Οι Ποιητές.Αυτοί να σχεδιάζουν το πλάνο της ανάπτυξης και τις τιμές στη Σοφοκλέους ρυθμίζει Αντιγόνη του Σοφοκλέους! Ήρθε η ώρα να τους πούμε κατάμουτρα:Εδώ είναι των ποιητών η χώρα.Να γιατί ζητάνε ν’ αγοράσουμε την Κέρκυρα, για να φιμώσουνε τον Σολωμό,τον Κάλβο,τον Μαβίλη κι αν παζαρεύουν τα νησιά της άγονης γραμμής, είναι γιατί λιμπίστηκαν την Αμοργό του Γκάτσου. Σίφνος, Αλόννησος, Θάσος, Ιθάκη,Σαντορίνη, Κως, Ίος,Σίκινος. Έλληνες,μην αφήσετε τους ποιητές να φύγουν. Κυρίως,μην αφήσετε να φύγει ο ποιητής της κωμωδίας και της σάτιρας.Ο ποιητής της κωμωδίας είναι το σύνταγμα της ηθικής,η μόνη ανεξάρτητη αρχή που λέει αλήθειες-το πνεύμα τηςαλήθειας.Η κωμωδία και η σάτιρα,σωστός οδοστρωτήρας κάθε κουμάσι, κάθε δειλό και κάθε κάθαρμα,θα λιώσει ανελέητα»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Οι «Αχαρνής»του Αριστοφάνη θα κάνουν πρεμιέρα στις 2/7 στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών και θα φιλοξενηθούν στις 23,24/7 στην Επίδαυρο,πριν ταξιδέψουν ανά την Ελλάδα.Τη μετάφρασηυπογράφει ο Κ.Χ.Μύρης,τη σκηνοθεσία οΣωτήρης Χατζάκης,τα σκηνικά ο Γιώργος Πάτσας,τα κοστούμια η Έρση Δρίνη,τη μουσική ο Σταμάτης Κραουνάκης,την χορογραφία ο Φωκάς Ευγγελινός.Παίζουνοι Σταμάτης Κραουνάκης,Κώστας Βουτσάς, Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Σαμσιάρης, Παρθένα Χοροζίδου,Χρήστος Μουστάκας,Θεοδώρα Βουτσά,Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Χρήστος Νίνης, Αλέξανδρος Τσακίρης κ.α.
www.mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: