4.7.10

Πρόεδρο εκλέγουν οι Πολωνοί...


Στις κάλπες προσέρχονται και πάλι οι Πολωνοί για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που προκηρύχθηκαν μετά το θάνατο, σε αεροπορικό δυστύχημα, του συντηρητικού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι.

Η αναμέτρηση ανάμεσα στον αδελφό του εκλιπόντος, πρώην Πρωθυπουργό, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, και τον Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι, χαρακτηρίζεται...
αμφίρροπη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα [07:00 ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 20:00 [21:00].

Ο Λεχ Κατσίνσκι έχασε τη ζωή του την 10η Απριλίου όταν το προεδρικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Σμολένσκ, στην δυτική Ρωσία, ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί προκειμένου πολωνική κυβερνητική αντιπροσωπεία να λάβει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις για το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 96 άνθρωποι, ανάμεσά τους η σύζυγός του, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και στρατιωτικοί.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας ο πρόεδρος της Βουλής Κομορόβσκι έγινε εκτελών χρέη προέδρου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις άφησαν να διαφανεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, με τους αναποφάσιστους να κρίνουν το αποτέλεσμα. Το ποσοστό του Κομορόβσκι κυμαίνεται από 45-54%· του Κατσίνσκι από 42 ως 45%. Στον πρώτο γύρο, την 20ή Ιουνίου, ο Κομορόβσκι απέσπασε 41,5%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 50% που απαιτείτο για να κερδίσει απευθείας, ενώ ο Κατσίνσκι 36,5%.

Ο δίδυμος αδελφός του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του συντηρητικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης διετέλεσε πρωθυπουργός του αδελφού του την περίοδο 2006-2007, αλλά έχασε τις εκλογές από την Πλατφόρμα των Πολιτών, το κόμμα των Τουσκ και Κομορόβσκι. Ο Λεχ Κατσίνσκι άσκησε το δικαίωμα βέτο που διέθετε ως πρόεδρος 18 φορές για να εμποδίσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει.

Η κυβέρνηση του Τουσκ υποστηρίζει ότι η Πολωνία ήταν η μόνη, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ που είχε ανάπτυξη.

Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται πρόβα εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2011.
Naftemporiki.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: