4.7.10

Τα μπλογκ μας ταξιδεύουν στη Κάρυστο...

  1. Η Κάρυστος απέχει περίπου 120km νότια της Χαλκίδας και ειναι το εμπορικό κέντο της νότιας Ευβοιας.Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Όχη και στο κέντρο του ομώνυμου όρμου η Κάρυστος μοιάζει να είναι κομάτι των κυκλάδων.Η πόλη, με το μοντέρνο ρυμοτομικό της σχέδιο, τις πλατείες και τα δημόσια νεοκλασσικά κτίρια, αιφνιδιάζει.
Τα πάρκα, ο λιμενοβραχίονας και οι δρόμοι κατά...
μήκος της παραλίας είναι πολύ όμορφα και προσφέρονται για ξεκούραση, ηρεμία, ρομαντικούς περιπάτους και προσωπικές στιγμές. Στα καφενεία της παραλίας, στον ίσκιο της μουριάς, κάτω από τα απλωμένα χταπόδια, σμίγει το άρωμα του ούζου και η μυρωδιά της αύρας με τις ιστορίες των θαλασσινών και των ψαράδων. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια προσφέρουν αγνό φαγητό, ψάρι της ημέρας, ντόπια κρέατα και λαχανικά και τοπικό κρασί.
Η αρχή της ιστορίας της Καρύστου θα πρέπει ίσως να τοποθετηθεί στην Εποχή του Λίθου. Στο σπήλαιο της Αγίας Τριάδας και στις απέραντες γαλαρίες του έχει επισημανθεί η ύπαρξη νεολιθικού οικισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κάρυστος ιδρύθηκε από τους....

Δρύοπες, που προέρχονταν από τον Παρνασσό, αργότερα όμως κατοικήθηκε από τους Aβαντες.

Η Κάρυστος πήρε μέρος στην Τρωική εκστρατεία και μνημονεύεται από τον Όμηρο μαζί με άλλες Ευβοϊκές πόλεις στον κατάλογο των Ελληνικών πλοίων. Στους ελληνοπερσικούς πολέμους και στη διάρκεια της εκστρατείας του Δάτη και του Αρταφέρνη οι Πέρσες κατέπλευσανστην Κάρυστο, που αντιστάθηκε ηρωικά. Τελικά όμως αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και η περιοχή λεηλατήθηκε.

Στη συνέχεια η Κάρυστος υποχρεώθηκε να γίνει μέλος της Α'Αθηναϊκής Συμμαχίας, μετά από πολιορκία από τον Αθηναίοστρατηγό Κίμωνα. Έγινε μέλος και της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας και είναι αξιοσημείωτο ότι είναι η μόνη Ευβοϊκή πόλη που δεν αποστάτησεαπό τη Συμμαχία μετά το 350 π.Χ. Πήρε μέρος στην Ομοσπονδία του "Ευβοϊκού συνεδρίου"και ακολούθησε την κοινή μοίρα των Ευβοϊκών πόλεων στην περίοδο της Μακεδονικής ακμής, αλλά και αργότερα στην περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους μάλιστα η Κάρυστος ήταν φημισμένη για το πράσινο μάρμαρο της. Η αρχαία πόλη έχει εντοπιστεί στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται η Παλαιοχώρα. Επίσης στο λιμάνι του Γεραιστού έχει ανασκαφεί ναός τουΠοσειδώνα. Στους Βυζαντινούς χρόνους η γεωγραφική θέση της Καρύστου και ηάρτια οχύρωση του φρουρίου της προσδιόρισανκαι τη σπουδαιότητα της. Στην περίοδο της φραγκοκρατίας η Καρυστία αποτέλεσε αυτόνομο φεουδαρχικό κλήρο.

Από εδώ ξεκίνησε τη δράση του ο ιππότης Λικάριος, μια θρυλική μορφή της μεσαιωνικής Εύβοιας. Ο Λατίνος ιππότης, που ήταν δυσαρεστημένος με τους Βενετούς, συνεργάστηκε με το βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο και αποτόλμησε επίθεση εναντίον του Κόκκινου Κάστρου της Καρύστου. Ο Λικάριος εκπόρθησε το κάστρο και για ανταμοιβή ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου του παραχώρησε σαν φέουδο ολόκληρο το νησί. Επιχείρησε μάλιστα ο γενναίος ιππότης να καταλάβει και την ίδια την Ευβοϊκή πρωτεύουσα, το απόρθητο Νεγροπόντε, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά περιορίστηκε να καταλάβει το κοντινό ισχυρό κάστρο του Ληλάντιου Πεδίου, το οποίο και επέλεξε για μόνιμη κατοικία του.

Το 1470 μ. Χ. η Κάρυστος καταλήφθηκε μαζί με την υπόλοιπη Εύβοια από τους Τούρκους. Όταν οι Βενετοί στη διάρκεια του δεύτερου τουρκοβενετικού πολέμου μετέφεραν χριστιανικά στρατεύματα στο στενό του Ευρίπου, επαναστάτησαν και οι κάτοικοι ορισμένων χωριών της Νότιας Εύβοιας. Οδηγημένοι λοιπόν από τον ντόπιο οπλαρχηγό Νικόλαο Καρυστινό, προσπάθησαν να εκπορθήσουν το κάστρο της Καρύστου, χωρίς όμως να το επιτύχουν τελικά.

Στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ο επίσκοπος Καρύστου Νεόφυτος ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα για την οργάνωση μιας εκστρατείας για την απελευθέρωσητης Καρύστου.Δυστυχώς όμως απέτυχαν οι διαδοχικέςπροσπάθειες του Νικόλαου Κριεζώτη, του Ηλία Μαυρομιχάλη και του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Ο τελευταίος μάλιστα κατόρθωσε να πολιορκήσει το φρούριο της πόλης, η προσπάθεια του όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγωδιαταγής της κεντρικής διοίκησης του Αγώνα. Μια δεύτερη πολιορκία της Καρύστου έγινε και από το Νικόλαο Κριεζώτη, η αποβίβαση όμως τουρκικών ενισχύσεων έθεσε τέλος και μάλιστα τραγικό στην προσπάθεια, γιατί ο Ομέρ μπέης της πόλης προχώρησε σε μεγάλες αγριότητεςσε βάρος του άμαχου ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

Ο Νικόλαος Κριεζώτης αποτόλμησε και μια τρίτη πολιορκία που διήρκησε έξι μήνες, έμεινε όμως χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθησαν φοβερές σκηνές αγριότητας από τη πλευρά των Τούρκων. Αργότερα η Κάρυστος αποτέλεσε στόχο και του φιλέλληνα στρατηγού Φαβιέρου, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον της χωρίς όμως επιτυχία.

Από τη νεότερη ιστορία της Καρύστου αξιοσημείωτη είναι η διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμπαχ, μετά από εντολή μάλιστα του βασιλιά Όθωνα γι' αυτό και η πόλη ονομαζόταν Οθωνούπολη μέχρι το 1862, οπότε και ξαναπήρε το αρχαίο όνομα της. Έτσι η Κάρυστος απέκτησε ένα άριστο ρυμοτομικό σχέδιο, με μεγάλους δρόμους, πλατείες και μια θαυμάσια προκυμαία.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Καστέλο Ροσο, το Μπούρτζι, το Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη, τη Λαογραφική Συλλογή, το Ρωμαϊκό ναό του Απόλλωνα στο κέντρο, το φαράγγι στο Δημοσάρι, το δρακόσπιτο στην Όχη.

Το Δρακόσπιτο

Το σπίτι του Δράκου βρίσκεται στο μικρό πλάτωμα της κορυφής της Όχης νοτινά του υψομέτρου (1398 μ.). Είναι χτισμένο με τεράστιους μονόλιθους, θαυμαστά ταιριασμένους, χωρίς λάσπη βέβαια. Πάνω από σαράντα ξένους και Έλληνες ερευνητές έχουν ασχοληθεί με την χρονολόγηση του κτίσματος χωρίς όμως να έχουν ακόμη βρει την ακριβή ημερομηνία. Η γνώμες είναι διαφορετικές, όμως δεν ξεφεύγουν από την μεταξύ του 13ου έως και του 4ου αιώνα π.Χ. χρονική περίοδο. Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος ή στη θεά Ήρα ή στον Ηρακλή χωρίς να μπορούμε απόλυτα να είμαστε βέβαιοι.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο Γιοκάλειο Ίδρυμα φιλοξενεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Μερικά από τα εκθέματα: ωραιότατα ειδώλια, πήλινα επηρεασμένα από την κυκλαδίτικη τέχνη, ένα αγαλμάτιο της Αφροδίτης και ένας μαρμάρινος γυναικείος κορμός, διάφορα βάθρα και κιονόκρανα, διάφορες ενυπόγραφες μαρμάρινες και πέτρινες πλάκες, όστρακα, φλιτζάνια, κοσμήματα, επιτύμβιες στήλες, ρωμαϊκοί λύχνοι κ.α

Το κόκκινο κάστρο

Στη σημερινή θέση του κάστρου πρωτοκτίστηκε οχυρό φρούριο από τους Καρυστινούς το 1030 μ.Χ., όταν οι αιμοχαρείς κουρσάροι λελατούσαν τα παράλια του Αιγαίου. Όταν το 1204 κατέλαβαν οι Φράγκοι την Εύβοια το φρούριο είχε ερημωθεί. Το 1366 αγοράστηκε από τους Ενετούς και το 1470 πέρασε στους Τούρκους. Το 1821 ο Ομέρ Μπέης της Καρύστου επισκεύασε το Κάστρο και έκανε νέο εξωτερικό νοτεινό τείχος και δυτικό περίβολο. Στην Ελληνική φρουρά παραδόθηκε μόλις το 1833. Άξια σημεία προσοχής είναι οι τρεις κυκλοτερείς πύργοι-πολυβολεία, ή πύλη, τα ερείπια τούρκικων σπιτιών, η υπόγεια πυριταποθήκη, η καμάρα, η υπόγεια δεξαμενή για τα βρόχινα νερά και η εκκλησία του προφήτη Ηλία.

Το Μπούρτζι

Το παραλιακό αυτό φρούριο χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τους Ενετούς. Είχε 24 τηλεβόλα και 30 φρουρούς με ένα πύραρχο. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και περιλαμβάνει έκταση 400 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Είναι χτισμένο με πέτρες, πωρόλιθους και αρκετά μάρμαρα που άνηκαν σε αρχαία κτίρια. Η πύλη είναι χαμηλή και θολωτή και σφαλίζει με σιδερόδετη πόρτα. Ψηλά πάνω από αυτή το τείχος έχει τρύπα προς τα έξω και κάτω για να ρίχνουν ζεματιστό λάδι κατά την άμυνα.

Βυζαντινές εκκλησίες

Λίγες αλλά αξιόλογες είναι οι Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Το τελευταίο Βυζαντινό μνημείο στην περιοχή της Καρύστου από την πρό της Φραγκοκρατίας εποχή είναι ο ναός του Αγίου Ταξιάρχη (1170μ.Χ.). Στη περιοχή Αετός συναντάμε σε πολύ καλή κατάσταση το μοναστήρι του Αη-Γιώργη του Μαύρου χτισμένο το 1260. Στον Άγιο Δημήτριο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτισμένη μεταξύ 13ου και 14ου αιώνα. Στο χωριό Λενωσαίοι βρίσκεται η εκκλησιά της Παναγιάς χτισμένη το 1280

Η σπηλιά της Αγίας Τριάδας

Η σπηλιά της Αγίας Τριάδας (5 χιλιόμετρα από την Κάρυστο) είναι σχηματισμένη από ένα υπόγειο ποταμό που έχει κατεύθυνση από Βορειοανατολικά προς Νοτιοδυτικά και καταλήγει δίπλα στην εκκλησία και είκοσι μέτρα περίπου χαμηλότερα από την είσοδο της Σπηλιάς. Το νερό από αιώνων διάβα του έχει σχηματίσει, αλλού στενές χαράδρες, αλλού ευρύχωρους θαλάμους καθώς και καταρράκτες, σουβάλες και μαίανδρους.

Ο ναός του Απόλλωνα

Ένα τετράγωνο πιο μέσα από το λιμάνι της Καρύστου, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό βάθρο αρχαίου ναού από λευκά μάρμαρα. Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ναός εκεί αφιερωμένος στον Απόλλωνα όχι παλαιότερος του 4ου π.Χ. αιώνα και διατηρημένος μέχρι της ρωμαϊκής εποχής. Υπολογίζεται ότι πολλά μάρμαρα του έχουν χρησιμοποιηθεί στο χτίσιμο του παραλιακού φρουρίου (Μπούρτζι) όπου είναι εντοιχισμένη και μαρμάρινη ανάγλυφη παράσταση ακόμη.
Απο την Κάρυστο πρός

ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ

Ο Πλατανιστός είναι το νοτιότερο και πιο κοντινό χωριό του Καβοντόρου. Απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Κάρυστο. Έχει 479 κατοίκους και χτίστηκε κατά τη παράδοση από κατοίκους του χωριού Καστρί κατά τη περίοδο της Φραγκοκρατίας που κατέφυγαν εκεί όταν οργίαζε η πειρατεία (14ο αιώνα). Σήμερα έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο χωριό, δεν παύει όμως να τηρεί τις παραδόσεις, όπως τα τοπικά πανηγύρια, ορισμένα από τα οποία γινόντουσαν με το παλιό ημερολόγιο. Τα κυριότερα είναι τα Εννιάμερα της Παναγιάς στη Μουρτιά, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Μαστρογιανναίους και της Αγίας Μαρίνας στο ποτάμι.

ΜΥΛΟΙ

Το χωριό Μύλοι απέχει 5 χιλιόμετρα από την Κάρυστο και είναι κτισμένο ανατολικά του Κάστρου. Το διασχίζει το ρέμα που κατεβαίνει από την Όχη προς την Κάρυστο. Έχει αρκετό νερό εξ αιτίας της πηγής των Αγίων Θεοδώρων που είναι στο βορειότερο σημείο του χωριού. Την ονομασία την είχαν πάρει από τους Μύλους που υπήρχαν παλαιότερα κατά μήκος του ποταμιού. Οι Μύλοι μετά την απελευθέρωση και επί 15 χρόνια ήταν η έδρα του τέως Δήμου Καρύστου έως το 1848. Στη δυτική πλευρά της ρεματιάς στη πλαγιά του Κάστρου υπάρχουν πολλά χαλάσματα σπιτιών και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.

ΑΕΤΟΣ

Η Κάρυστο συνορεύει ανατολικά με την κοινότητα Αετού που την αποτελούν οι συνοικισμοί Πάνω Αετός, Κάτω Αετός και Μετόχι. Ο Αετός έχει πολύ πράσινο. Σπίτια και βίλες είναι κρυμμένες μέσα σε κήπους και περιβόλια. Εκτός από τους παραγωγούς πολλοί από τους κατοίκους είναι κτηνοτρόφοι που βοσκάνε τις γύρω πλαγιές της Όχης. Ό Κάτω Αετός καταλήγει σε δύο ωραίες αμμουδιές του «Άη Θανάση» και «Μάρμαρα». Οι άσπρες πέτρες που συναντάμε εδώ προέρχονται από σπασμένα μάρμαρα προφανώς μνημείων στρογγυλεμένα από το κύμα. Πάνω από το Μετόχι και δεξία του δρόμου προς τον Πλατανιστό έχουν βρεθεί κεραμικά και οψιανοί νεολιθικής εποχής.

ΚΑΛΥΒΙΑ

Η κοινότητα Καλυβίων εκτείνεται βορειοδυτικά της Καρύστου. Εδώ θα συναντήσουμε παραδοσιακά σπίτια χωμένα μέσα στο πράσινο, το νεοκλασικό Δημοτικό σχολείο της κοινότητας, τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας της Αγίας Ειρήνης του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Ταξιαρχών (12ος αιώνας), πολλούς νερόμυλους και αλευρόμυλους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη σε χρήση. Για τους φίλους της υπαίθρου, στην περιοχή Κεφαλάρι, θα συναντήσουμε την πηγή απ΄ όπου ξεχύνεται το νερό του ποταμιού. Πολύ όμορφο είναι και το παλιό κτίσμα Χαρτζάνι. Πρόκειται για ένα μισογκρεμισμένο παλιό μεσαιωνικό πύργο κοντά σε δύο κολλητές εκκλησίες.

ΓΡΑΜΠΙΑ

Στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας συναντάμε τις πέντε βρύσες όπου το 1826 έγινε λυσσώδης μάχη κατά την εκστρατεία του Φαβιέρου. Το σώμα των «Ευζώνων» κατέλαβε τον προμαχώνα, αλλά αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει όταν η πόλη επιχείρηση είχε αποτύχει οριστικά. Για τους θέλοντες να περπατήσουν θα συνιστούσαμε να ακολουθούσατε ένα μικρό δρομάκι που βρίσκεται δυτικά του κάστρου και να απολαύσετε τις καμάρες πάνω από τις οποίες περνούσε το Ρωμαϊκό υδραγωγείο. Στη περιοχή βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον από πλατάνια, δίπλα στην ομώνυμη πηγή και σπηλιά.

Πώς θα έρθετε
α) Με ferryboat απ ευθείας από Ραφήνα ( 22940 28888) - Κάρυστος ( 22240 22227) (22 μίλια).
β) Με ferryboat απο Ραφήνα (22940 28888) για Μαρμάρι (22240 31222) (14 μίλια) και οδικώς Μαρμάρι - Κάρυστος (12 χλμ.).
γ) Με ferryboat απο Αγ. Μαρίνα (22940 63491) για Ν. Στύρα (22240 41266) (6μίλια) και οδικώς Ν. Στύρα - Κάρυστος (36 χλμ).
δ) Με ferryboat απο Ωρωπό (22950 32511) για Ερέτρια (22290 62201) (4 μίλια) και οδικώς Ερέτρια - Κάρυστος (104 χλμ.)
ε) Οδικώς απο Χαλκίδα - Κάρυστος (120 χλμ.)
www.evia.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: